Connecteu-vos amb nosaltres

Ucraïna

Fer negocis a Ucraïna: estudi de cas d'Excalibur 

COMPARTIR:

publicat

on

Enmig de la turbulència geopolítica que s'apodera d'Ucraïna, es desenvolupa una lluita silenciosa: una història de corrupció, influència i batalla per la justícia.

Des de la invasió a gran escala per part de Rússia d'Ucraïna, la Unió Europea i els seus estats membres han aportat 47 milions de dòlars en suport financer i pressupostari, així com assistència humanitària i d'emergència. El Regne Unit, com un dels principals donants a Ucraïna, ha destinat gairebé 12 milions de lliures. Amb aquest suport excepcional, Ucraïna ha de persistir en la promulgació de canvis en els sectors judicial i anticorrupció.

Les reformes iniciades en el camí cap a la integració europea ja han afectat la posició d'Ucraïna en els principals índexs mundials. El 2023, Ucraïna va fer avenços significatius en la millora dels seus esforços contra la corrupció, obtenint la posició 104 de 180 nacions a l'índex global. Entre els països candidats a la Unió Europea, Ucraïna ha mostrat l'avenç més destacable en aquest índex durant la dècada anterior.

Les reformes també han afectat l'estat del sector empresarial ucraïnès, com ho demostra l'última enquesta UBI (Índex d'Empreses Ucraïneses), que a partir de agost 2023 es va situar en 38.23 sobre 100. Aquesta xifra ha augmentat lleugerament respecte al juny de 2023 (35.34) i al mínim local de setembre de 2022 (33.9). Experts del Centre per al Desenvolupament Innovador suggereixen que un augment de l'índex reflecteix el desig de les empreses d'augmentar les seves activitats a causa del cansament de la incertesa, més que com a resultat de millores econòmiques.

Per tal de sostenir l'actual trajectòria favorable de lluita contra la corrupció i facilitar una forta reactivació econòmica, és fonamental analitzar i prioritzar els reptes que puguin obstaculitzar els objectius de la integració europea. Per tant, hem examinat el cas de la propietat d'embarcacions Excalibur a la regió d'Odesa d'Ucraïna, que considerem crucial en aquest marc.

El cas de el vaixell Excalibur.

Des del 2015, l'Excalibur s'ha anat decaint a la drassana Ilytxevsk. El març de 2015, sense el permís del seu propietari, un individu israelià, el vaixell va ser portat als molls de la drassana d'Ilyichevsk per fer-ne manteniment. L'empresa CC Nordic Group K/S, que havia acceptat reparar el vaixell en virtut d'un contracte, no hi va participar i va cessar les seves operacions el 2015.

Amb documents falsificats, la propietat de l'Excalibur es va transferir de Conwealth Development SA (Panamà) a una altra empresa panamenya, Gellar Equities Corp. No obstant això, Conwealth Development SA no tenia cap relació amb la propietat de l'Excalibur. El beneficiari final d'ambdues empreses és un ciutadà rus de nom Maxim Moskalev.

anunci

Des d'aleshores, l'armador del vaixell ha seguit procediments legals i penals a diverses jurisdiccions, com ara Xipre i Ucraïna.

S'ha observat que Maxim Moskalev havia establert relacions amb alts funcionaris de Rússia, que tenien una influència significativa sobre el sistema de justícia ucraïnès a través dels seus partidaris del "món rus" (transliteració de l'original Russkiy mir — ed.) —el soci. -Doctrina política, geopolítica i ideològica del Putinisme. A causa d'això, combinat amb el tema de la corrupció entre els funcionaris ucraïnesos, el Sr. Moskalev va poder eludir la responsabilitat i escapar del càstig.

L'Excalibur, després d'haver estat sotmès a un període prolongat de deteriorament tècnic, va ser valorat com un risc per a la seguretat, fet que el va fer inadequat per a la finalitat prevista. En conseqüència, el vaixell s'ha reduït a ferralla i continua romanent als amarradors de la drassana.

No obstant això, les accions del Sr. Maxim Moskalev es van estendre més enllà de la mera adquisició de l'Excalibur. Tot i que el seu país d'origen, Rússia, està involucrat en una guerra territorial amb Ucraïna, Moskalev ha ordenat als seus associats que exerceixin una influència corrupta sobre els jutges ucraïnesos. L'objectiu final d'aquesta influència era aconseguir 3.5 milions de dòlars en compensació d'un ciutadà israelià. La indemnització va ser sol·licitada per Gellar Equities Corp., una empresa controlada per Maxim Moskalev, i suposadament va ser per la pèrdua de beneficis resultant de l'explotació d'una barcassa envellida.

Hi ha altres casos d'implicació del Sr. Moskalev en pràctiques corruptes a més del cas Excalibur. Un d'aquests casos és Moskalev contra Yanishevsky, on Dmitry Yanishevsky va presentar una sol·licitud legal a Maxim Moskalev a Anglaterra pel que fa a una sentència per defecte obtinguda a Hong Kong per 6.4 milions de dòlars. Moskalev, un ciutadà rus resident a Xipre, va rebutjar la petició, al·legant que el seu centre d'interessos principals (COMI) no es trobava a Anglaterra i Gal·les. També va apel·lar la sentència a Hong Kong per sospita de falsificació.

Tot i que Moskalev es va oposar al conflicte d'interessos (COI) a Anglaterra i Gal·les, se li va atendre personalment la sol·licitud a l'apartament de la seva dona a Londres. Moskalev va rebutjar la sol·licitud, invocant la seva ciutadania estrangera, la manca de residència a l'apartament de Londres i la seva intenció d'impugnar la validesa de la sentència. Va demanar a Yanishevsky que retirés la sol·licitud.

Yanishevsky no estava d'acord amb els arguments de Moskalev sobre el COI, afirmant que no tenien credibilitat. Yanishevsky va presentar proves que vinculaven Moskalev amb l'apartament de Londres i va refutar les seves afirmacions de falsificació. Tot i que Moskalev va suggerir ampliar el termini per apel·lar la sol·licitud i el veredicte de Hong Kong, Yanishevsky va rebutjar qualsevol reemborsament de les despeses.

Moskalev va argumentar que la negativa de Yanishevskyi a retirar la seva sol·licitud hauria de tenir conseqüències, ja que el tribunal va considerar que Moskalev havia refutat la sol·licitud de manera oportuna i la negativa de Yanishevskyi no era raonable.

El tribunal governat que Moskalev tenia motius suficients per al reemborsament del deute, reconeixent-lo com la part dominant en el cas; finalment, Yanishevsky li va reemborsar 47,400 lliures. El despatx d'advocats que representa Moskalev va afirmar que el motiu d'aquesta decisió era que Yanishevsky havia actuat il·legalment presentant reclamacions indegudes (o sol·licituds de fallida o liquidació). 

Conclusions. 

És essencial reconèixer que Ucraïna està lluitant actualment amb dos obstacles importants: un adversari extern i un enemic intern. Enquestes sociològiques recents realitzades per Info Sapiens revelen que el 88% dels ciutadans ucraïnesos consideren que la corrupció és un dels problemes més urgents als quals s'enfronta el país. El cas Moskalev serveix com a il·lustració vívida d'aquest problema.

Alicia Kearns, presidenta del Comitè d'Afers Exteriors del Regne Unit i diputada conservadora, també admès Els esforços d'Ucraïna per lluitar contra la corrupció en una entrevista a The Telegraph. Ella va dir: "El que he trobat realment interessant dels ucraïnesos és que no ho prenen com un atac quan els parles de la necessitat de reformar. Quin altre país, mentre està en guerra, diu que també anem a reformar. els nostres processos judicials, assegurant-nos que hi hagi més responsabilitat, per intentar tractar més la corrupció. La majoria de la gent diu que no podem fer les dues coses alhora, doneu-nos un moment. Han intentat fer les dues coses, però hi ha un llarg camí per a la seva la societat que vindrà encara". 

Val la pena assenyalar que Ucraïna ha fet esforços significatius en la lluita contra la corrupció i la reforma del seu sistema judicial en els últims anys. Per aconseguir-ho, el país ha establert òrgans especialitzats contra la corrupció com l'Oficina Nacional Anticorrupció d'Ucraïna (NABU), la Fiscalia Especialitzada Anticorrupció (SAP) i el Tribunal Superior Anticorrupció. Els experts de Transparència Internacional d'Ucraïna han assenyalat la implementació exitosa de l'Estratègia Anticorrupció i el Programa Estatal Anticorrupció (SAP), així com l'augment de les detencions i les investigacions en casos de corrupció d'alt nivell i l'ús del sistema Prozorro per a la majoria. contractació, com els principals impulsors de la recent caiguda dels nivells de corrupció.

Tanmateix, Alicia Kearns té raó: Ucraïna encara té un llarg camí per recórrer.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències