Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Unió dels mercats de capitals: el Consell i el Parlament acorden millores als serveis de compensació de la UE

COMPARTIR:

publicat

on

El Consell i el Parlament han arribat avui a un acord polític provisional sobre una revisió de la regulació i la directiva d'infraestructures del mercat europeu. La revisió té com a objectiu fer que el panorama de compensació de la UE sigui més atractiu i resilient, donar suport a l'autonomia estratègica oberta de la UE i preservar l'estabilitat financera de la UE.

Vincent Van Peteghem Ministre de Finances de Bèlgica

M'alegro que avui hem trobat un acord sobre la revisió de les normes d'infraestructura del mercat europeu. Això aportarà més serveis de compensació a Europa i millorarà la nostra autonomia estratègica. També contribuirà a estabilitzar el mercat i assegurar-se que funcioni de manera eficient, la qual cosa és un requisit previ per a una unió de mercats de capitals de ple dret. Vincent Van Peteghem Ministre de Finances de Bèlgica

El Reglament Europeu d'Infraestructura de Mercats (EMIR) estableix normes sobre derivats extrabursàtils (OTC), les contraparts centrals (CCP) i els dipòsits de negociació. La revisió de l'EMIR proposada conté diverses mesures legislatives per millorar els serveis de compensació de la UE, en particular simplificació i escurçament dels procedimentsmillorant la consistència entre regles, reforçar la supervisió del PCC i exigir als participants del mercat d'importància sistèmica substancial, que estiguin subjectes a a obligació de compensació, tenir un compte operacionalment actiu en un CCP de la UE.

Elements principals de l'acord provisional 

El Consell i el Parlament han assegurat que, a la pràctica, és factible que les autoritats de supervisió l'apliquin processos de supervisió simplificats, com ara els procediments d'autorització i validació.

L'acord provisional reforça la cooperació, coordinació i intercanvi d'informació entre supervisors i ESMA, garantint alhora una divisió adequada de les tasques entre les autoritats nacionals i l'ESMA.

L'acord també reforça el paper de l'ESMA dotar-li d'una funció de coordinació en situacions d'emergència, alhora que aclareix que els poders de decisió finals són responsabilitat de les autoritats nacionals competents.

L'ESMA també assumirà el paper de copresident dels col·legis de supervisió juntament amb les autoritats nacionals competents pertinents, que mantindran les competències últimes de presa de decisions. A més, l'ESMA s'informarà i pot sol·licitar ser convidada a exàmens in situ i oferir opinions en una àmplia gamma d'àmbits.

anunci

L'acord provisional estableix un sòlid requisit de compte actiu (AAR) que ho farà exigir que determinades contraparts financeres i no financeres tinguin un compte en una ECC de la UE, que inclou elements operatius com ara la capacitat de gestionar les transaccions de la contrapart amb breu avís si és necessari i elements d'activitat perquè el compte s'utilitzi eficaçment.

Això està garantit per una sèrie de requisits, que han de complir aquests comptes, inclosos els requisits per a les contraparts per sobre d'un determinat llindar per compensar les operacions de les subcategories més rellevants de derivats d'importància sistèmica substancial definides en termes de classe de derivats, grandària i maduresa. A més, es crea un Mecanisme de Seguiment Conjunt per fer un seguiment d'aquest nou requisit.

Propers passos

L'acord polític provisional està subjecte a l'aprovació del Consell i del Parlament abans de passar pel procediment formal d'adopció i entrar en vigor.

Fons

Els derivats tenen un paper important en l'economia, però també comporten certs riscos. Això es va demostrar durant la crisi financera del 2008, quan es van fer evidents importants debilitats en els mercats de derivats OTC.

L'any 2012 la UE va adoptar el Reglament d'infraestructures del mercat europeu (EMIR). L'objectiu era:

  • augmentar la transparència en els mercats de derivats OTC
  • mitigar el risc de crèdit
  • reduir el risc operacional

La Comissió va presentar una proposta el 7 de desembre de 2022 per revisar la regulació i la directiva d'infraestructures del mercat europeu per tal de fer més atractiu el nostre paisatge de neteja. La revisió té com a objectiu:

  • racionalitzar i escurçar els procediments perquè les autoritats aprovin noves activitats o serveis, així com els canvis en els models de risc per a les ECC, per fer-los més atractius per als participants del mercat.
  • millorar la coherència entre les regles dels bancs i altres peces de la legislació del sector financer. Això pretén també permetre, per exemple, que les companyies i fons d'assegurances es beneficiïn d'incentius (com ara requisits de capital més baixos) quan es compensen a través d'una ECC de la UE.
  • reforçar la supervisió de les ECC mitjançant l'establiment d'equips de supervisió conjunts per a determinades tasques, facilitar el seguiment dels riscos transfronterers per a la UE al llarg de la cadena de compensació per part de les autoritats de la UE que formen part del sistema de supervisió financera de la UE i donar poders d'emergència al comitè de supervisió de les ECC de l'ESMA
  • exigir als participants del mercat subjectes a una obligació de compensació que compensin una part dels productes que l'ESMA ha identificat com a d'importància sistèmica substancial mitjançant comptes actius a les ECC de la UE.
  • Millorar els poders dels supervisors dels bancs i les empreses d'inversió per abordar el risc de concentració de les exposicions a les ECC
  • simplificar les avaluacions d'equivalència sota EMIR quan els riscos que comporta la compensació en un tercer país són especialment baixos

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències