Connecteu-vos amb nosaltres

la legislació de drets d'autor

La protecció dels drets d'autor s'ha convertit en un tema sensible a tot el món

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

L'augment de la globalització i la ràpida proliferació de la tecnologia ha donat lloc a una necessitat creixent de protegir els drets d'autor.

Cada cop hi ha més organitzacions que són víctimes d'atacs i exposicions i, a nivell mundial, el 2023, el cost mitjà d'una violació de dades va ser un màxim històric de 4.45 milions de dòlars, un augment del 2.3% respecte a l'any anterior i un augment del 15.3% des del 2020.

Però no només la violació dels drets d'autor està sota el punt de mira, sinó que també ho estan els reguladors i les autoritats que supervisen el sector.

Prengui Geòrgia, per exemple.

Des del 2019, el govern de Geòrgia intenta actualitzar les seves regulacions sobre drets d'autor, amb l'objectiu d'alinear-les amb els estàndards i pràctiques internacionals. S'ha introduït una nova legislació amb aquesta finalitat, però això s'ha vist afectat per retards a causa d'una combinació de factors.

Aquests inclouen Covid, la guerra a Ucraïna i també el lobby percebut per part d'organitzacions internacionals.

L'organització que supervisa els drets d'autor al país és la Georgian Copyright Association (GCA).

anunci

Alguns argumenten que la legislació de drets d'autor existent al país no compleix els estàndards moderns i també que l'"ambigüitat" en l'esborrany de legislació governamental ha provocat diversos problemes d'interpretació, donant lloc a problemes a la indústria.

La proposta de llei es basa en tres principis fonamentals: transparència, bon govern i responsabilitat.

El paquet de canvis es va preparar amb el suport de diversos organismes, entre ells el Centre Nacional de Propietat Intel·lectual de Geòrgia, o Sakpatenti; el Programa de Desenvolupament del Dret Comercial (CLDP) del Departament de Comerç dels Estats Units i el Programa de Governança Econòmica i el Programa de Seguretat Econòmica de l'Agència dels Estats Units per al Desenvolupament Internacional (USAID) i la Unió Europea.

Es creu que el projecte de llei compta amb el suport de molts autors i compositors georgians, tot i que, segons els informes, centenars de creadors han abandonat la GCA com a conseqüència d'un llarg conflicte a causa, segons diuen, de la presumpta infracció dels seus drets legals. També s'ha afirmat que els drets d'autor no s'han pagat i els que segueixen sent membres de GCA han protestat per aquests problemes.

El problema es considera doble: en primer lloc, s'acusa la CGA de voler "mantenir la seva base de poder" i, en segon lloc, s'ha endarrerit la introducció de la legislació.

Ara ha esclatat una guerra de paraules per l'espinós tema de la reforma dels drets d'autor.

D'una banda, els que demanen un canvi urgent i que donen suport a la legislació i, de l'altra, és l'òrgan de representació dels autors. Això no està satisfet amb la legislació i ha instat a repensar-lo.

Una carta signada per alguns dels que han abandonat l'associació assegura que “el procés de modificació de la llei ja fa anys que s'allarga. Estem d'acord que això no es pot considerar la millor pràctica internacional".

Diu que donen suport plenament a "l'objectiu clau" del projecte de llei que és "alinear la legislació georgiana amb les normes internacionals i de la UE".

La carta diu que "entitats nord-americanes de renom com ara USAID i CLDP" han participat activament en la preparació del projecte de llei juntament amb legisladors georgians, autors, experts locals i estrangers en la matèria".

El projecte de llei, continua afirmant, "és el producte d'una cooperació conjunta, llarga i fructífera" amb diverses organitzacions.

La carta conclou: "No acceptem cap interferència que dificulti l'assoliment dels objectius establerts i que no reflecteixi de cap manera les millors pràctiques de la UE i les normes internacionals".

"Tenim la intenció de defensar fermament els interessos dels autors georgians".

No obstant això, un organisme paraigua d'autors i creadors ha demanat que es modifiqui o descarti la legislació prevista.

La CISAC –la Confederació Internacional de Societats d'Autors i Compositors– i altres han plantejat objeccions a la legislació.

Una carta de tres organitzacions, vista en aquest lloc web, afirma que hi ha una "necessitat urgent de retirar l'esborrany proposat d'esmenes a la Llei de drets d'autor de Geòrgia".

La carta, de data 30 de maig, va ser signada per CISAC, IFFRO (Federació Internacional d'Organitzacions de Drets de Reproducció) i SCAPR (Consell de Societats per a la Gestió Col·lectiva dels Drets dels Intèrprets).

Va ser enviat a Eliso Bolkvadze, president de la Comissió de Cultura del Parlament de Geòrgia.

Es diu: "Les nostres tres organitzacions donarien suport a qualsevol iniciativa legislativa destinada a desenvolupar solucions d'acord amb els estàndards i les millors pràctiques acceptades internacionalment, per millorar el sistema de gestió col·lectiva dels drets d'autor a Geòrgia".

Afegeix: "No obstant això, la nostra anàlisi ha identificat diverses mancances, deficiències i inconsistències que situarien el projecte de llei fora de línia amb el dret i les pràctiques internacionals. En conseqüència, el projecte de llei debilitaria el sistema de gestió col·lectiva de drets existent, en lloc d'enfortir-lo. Per tant, seria perjudicial tant per als titulars de drets locals com estrangers les obres dels quals s'utilitzen al país i els mitjans de vida dels quals depenen del bon funcionament del sistema de gestió col·lectiva a Geòrgia".

Diu: "Per aquest motiu, els nostres membres globals s'oposen fermament al projecte de llei actual i recomana que s'obri un nou procés de consulta que permeti a les parts interessades locals i internacionals l'oportunitat de debatre correctament el projecte de llei i obrir el camí per a la producció d'un nou esborrany".

Geòrgia va ser la primera de les antigues repúbliques soviètiques a crear el seu servei nacional de patents - "Sakpatenti" - el 1992.

Tots els camps principals de la propietat intel·lectual estan actualment plenament consolidats sota el mandat de Sakpatenti, des de la propietat industrial fins als drets d'autor i drets relacionats.

El Centre Nacional de Propietat Intel·lectual de Geòrgia és una agència governamental que determina la política en l'àmbit de la propietat intel·lectual.

El 18 de maig de 2023 va emetre un informe sobre la GCA i els resultats d'una auditoria.

Segons l'informe, vist per aquest lloc web, es van trobar certes "deficiències". L'informe d'auditoria, que té unes 140 pàgines, "reitera la necessitat de mesures oportunes i efectives per protegir els drets de propietat dels autors".

Continua: “En aquesta etapa, és especialment important omplir els buits de la legislació vigent pel que fa a la gestió col·lectiva dels drets d'autor i drets afins. Amb aquest propòsit, en col·laboració amb CLDP, USAID, experts estrangers i el Comitè de Cultura del Parlament de Geòrgia s'ha preparat un paquet d'esmenes legislatives i està previst que siguin considerades pel Parlament en un futur proper".

Ningú de la GCA o de la CISAC no va estar immediatament disponible per fer comentaris formals, però es creu que totes les al·legacions són refutades fermament i enèrgicament per tots dos.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències