Connecteu-vos amb nosaltres

La governança econòmica

Comissió full de ruta per satisfer les necessitats de finançament a llarg termini de l'economia europea

COMPARTIR:

publicat

on

01La Comissió Europea ha adoptat avui (27 de març) un paquet de mesures per estimular maneres noves i diferents de desbloquejar el finançament a llarg termini i donar suport al retorn d'Europa al creixement econòmic sostenible. Es necessitarà una inversió significativa a llarg termini en virtut del Estratègia Europa 2020 i la Paquet de clima i energia 2030, en infraestructures, noves tecnologies i innovació, R + D i capital humà. Les necessitats d’inversió per a xarxes d’infraestructures de transport, energia i telecomunicacions d’importància única per a la UE s’estimen en 1 bilió d’euros per al període fins al 2020, tal com s’identifica en el mecanisme Connecting Europe

La crisi econòmica i financera ha afectat la capacitat del sector financer per canalitzar fons a l'economia real, en particular, a la inversió a llarg termini. Europa sempre ha depès en gran mesura dels bancs que financen l'economia real (dos terços del finançament prové dels bancs, en comparació amb un terç en els EUA). Com els bancs són un procés de despalanquejament, hi ha menys fons disponibles per a tots els sectors de l'economia - per exemple, menys d'un terç de l'holandès i grec PIME i només al voltant de la meitat de les pimes espanyoles i italianes va rebre la quantitat de crèdit que van sol·licitar en 2013.

És fonamental actuar per restaurar les condicions per al creixement i la inversió sostenibles i, en part, això implica trobar noves maneres de canalitzar els fons cap a la inversió a llarg termini. Consulta del Llibre Verd de la Comissió sobre el finançament a llarg termini de l'economia europea de març de 2013 (IP / 13 / 274) Iniciat un ampli debat i donar lloc a respostes de tots els segments de l'economia. El paquet de mesures aprovat avui inclou una comunicació sobre el finançament a llarg termini de l'economia, una proposta legislativa per a les noves regles per als fons de pensions d'ocupació i una comunicació sobre crowdfunding. La comunicació sobre el finançament a llarg termini es basa en les respostes a la consulta i en el debat en els fòrums internacionals, com la G20 i l'OCDE. En ell s'identifiquen les mesures concretes que la UE pot adoptar per promoure el finançament a llarg termini.

El comissari de Mercat Interior i Serveis, Michel Barnier, va dir: "Hem estat ambiciosos en la nostra agenda reguladora financera, amb resultats positius per a l'estabilitat financera i la confiança. A mesura que la recuperació econòmica s'està recuperant, hem de ser igualment ambiciosos en el nostre suport al creixement. Europa té grans necessitats de finançament a llarg termini per finançar un creixement sostenible, el tipus de creixement que augmenta la competitivitat i crea llocs de treball d'una manera intel·ligent, sostenible i inclusiva. El nostre sistema financer ha de recuperar i augmentar la seva capacitat per finançar l'economia real. Això inclou bancs i inversors institucionals com ara asseguradores i fons de pensions. Però també hem de diversificar les fonts de finançament a Europa i millorar l'accés al finançament de les petites i mitjanes empreses que són l'eix vertebrador de l'economia europea. Estic segur que el conjunt de mesures presentades avui contribuirà a millorar la capacitat dels mercats de capitals europeus per canalitzar els fons cap a les nostres necessitats a llarg termini".

Sobre les institucions per a la prestació de la jubilació ocupacional, el comissari Barner va afegir: "Totes les societats europees s'enfronten a un repte combinat de provisió de jubilació en un context d'envelliment de la població i d'invertir a llarg termini per crear creixement. Els fons de pensions ocupacionals es troben a la cruïlla d'aquests dos reptes. Tenen més de 2.5 bilions d'euros d'actius sota gestió amb un horitzó a llarg termini i 75 milions d'europeus depenen en gran mesura d'ells per a la seva pensió de jubilació. La proposta legislativa d'avui millorarà la governança i la transparència d'aquests fons a Europa, millorant l'estabilitat financera i promovent l'activitat transfronterera, per desenvolupar encara més els fons de pensions ocupacionals com a inversors clau a llarg termini".

El vicepresident d'Afers Econòmics i Monetaris i de l'euro, Olli Rehn, va dir: "Hem de fer un millor ús dels fons públics per maximitzar l'impacte de la inversió productiva en el creixement i la creació d'ocupació. Això significa crear sinergies i facilitar l'accés al finançament per a la renovació d'infraestructures clau. Els pressupostos nacionals i de la UE, així com els bancs de promoció i les agències de crèdit a l'exportació, tenen un paper a jugar. Per ajudar les pimes a obtenir els recursos que necessiten per invertir i expandir-se, hem de promoure una titulització d'alta qualitat per facilitar-los l'accés al finançament del mercat de capitals”.

El vicepresident d'Indústria i Emprenedoria, Antonio Tajani, va afegir: "Les ambicioses iniciatives presentades avui contribuiran a millorar el sistema financer per canalitzar els recursos cap a inversions a llarg termini, necessàries per assegurar la posició d'Europa en un camí de creixement sostenible. La crisi financera ha afectat la capacitat del sector financer per canalitzar fons cap a l'economia real. Les pimes, en particular, contribueixen clau al creixement sostenible, però encara els costa obtenir finançament, especialment a les economies de la perifèria. Les iniciatives presentades avui tenen com a objectiu desbloquejar recursos de finançament addicionals per a l'economia real i totes tenen un objectiu comú: promoure el mercat únic creant les millors condicions per al creixement i la competitivitat a Europa".

anunci

principals elements

La comunicació sobre el finançament a llarg termini presenta un conjunt d'accions concretes que la Comissió va a prendre per millorar el finançament a llarg termini de l'economia europea (MEMO / 14 / 238). Dues d'aquestes accions s'ha presentat avui:

  • Una proposta de revisió de les normes per als fons de pensions d'ocupació (revisió de la Directiva 2003 / 41 / CE sobre les activitats i la supervisió de les institucions per a la prestació de jubilació ocupacional – Directiva IORP) per donar suport al desenvolupament posterior d'un tipus important d'inversor a llarg termini a la UE (MEMO / 14 / 239);
  • una comunicació sobre crowdfunding per oferir opcions de finançament per a les PIME (MEMO / 14 / 240).

Les accions es poden agrupar al voltant de sis àrees principals:

1. La mobilització de les fonts privades de finançament a llarg termini: les accions inclouen la finalització dels detalls del marc prudencial dels bancs i companyies d'assegurances en una forma que és compatible amb les inversions a llarg termini en l'economia real, la mobilització dels estalvis de pensions més personal i explorant formes de fomentar més creuada frontera dels fluxos d'estalvi i els mèrits d'una possible compte d'estalvis de la UE.

En aquest context, la proposta legislativa d'avui per a les noves normes sobre fons de pensions ocupacionals (IORP 2) hauria de contribuir a una major inversió a llarg termini. La proposta té tres objectius principals:

  • per assegurar que els membres del règim de pensions estan adequadament protegits contra els riscos;
  • d'aprofitar plenament els beneficis del mercat únic de pensions ocupacionals mitjançant l'eliminació dels obstacles a la prestació transfronterera de serveis;
  • Reforçar la capacitat dels fons de pensions ocupacionals per invertir en actius financers amb un perfil econòmic a llarg termini i, per tant, donar suport al finançament del creixement de l'economia real.

2. Fer un millor ús dels fons públics: fomentar l'activitat dels bancs nacionals de promoció (institucions financeres, creades pels governs, que proporcionen finançament a l'efecte d' desenvolupament econòmic) I promoure una millor cooperació entre els programes de crèdit d'exportació nacionals existents (institucions que actuen com a intermediari entre els governs i els exportadors nacionals per emetre finançament de les exportacions). Tots dos són molt importants en el finançament a llarg termini.

3. El desenvolupament dels mercats de capitals europeus: facilitar l'accés d'aquestes als mercats de capitals i grans fons d'inversió mitjançant la creació d'un mercat secundari líquid i transparent per als bons corporatius, la reactivació dels mercats de titulització amb la deguda consideració als riscos, així com a la naturalesa diferenciada d'aquests productes, i millorar el medi ambient de la UE per als bons coberts i col·locació privada.

4. Millorar l'accés de les pimes al finançament: les accions que s'estableixen a la comunicació sobre finançament a llarg termini inclouen la millora de la informació creditícia de les pimes, la reactivació del diàleg entre bancs i pimes i l'avaluació de les millors pràctiques per ajudar les pimes a accedir als mercats de capitals. La sensibilització i la informació sobre projectes també es troben entre els elements clau de les accions proposades a la comunicació sobre el finançament col·lectiu aprovada avui, en la qual la Comissió proposa:

  • Promoure les millors pràctiques de la indústria, sensibilitzar i facilitar el desenvolupament d'una etiqueta de qualitat;
  • Vigilar de prop el desenvolupament dels mercats de finançament multitudinària i els marcs jurídics nacionals i;
  • avaluar periòdicament si qualsevol forma de noves mesures de la UE - incloses les disposicions legislatives - cal. L'objectiu és identificar els problemes que poden necessitar ser abordats per tal de donar suport al creixement de crowdfunding.

5. Atreure finançament privat a la infraestructura per oferir a Europa 2020: augmentar la disponibilitat d'informació sobre plans d'inversió en infraestructures i millorar les estadístiques de crèdit sobre préstecs d'infraestructura.

6. Millorar el marc més ampli per a les finances sostenibles: millorar el règim de govern corporatiu per al finançament a llarg termini, per exemple pel que fa a la participació dels accionistes (mitjançant la revisió de la Directiva sobre els drets dels accionistes, proposta que s'adoptarà en breu), la propietat dels empleats, la informació sobre el govern corporatiu, i qüestions ambientals, socials i de governança (ESG).

Per més informació, clica aquí, aquí i aquí.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències