Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

#ShareholderRights: la revisió falla l'objectiu i només beneficiarà una minoria molt petita d'accionistes

COMPARTIR:

publicat

on

drets_de_accionistesEl 9 de desembre, la presidència de la UE i el Parlament de la UE van acordar la versió final de la nova Directiva sobre els drets dels accionistes (SRD). Better Finance celebra la finalització del nou SRD, que va trigar anys a finalitzar.

Aquesta versió final ofereix millores limitades en els drets dels accionistes, en particular en les àrees crítiques de la identificació dels accionistes i de l'exercici dels drets de vot transfronterers.

Les empreses podran identificar els seus accionistes i obtenir informació sobre la identitat de l'accionista de qualsevol intermediari de la cadena que tingui la informació. Però els estats membres decidiran que les empreses dins de les seves fronteres només poden sol·licitar la identificació respecte als accionistes que tinguin més d'un determinat percentatge d'accions o drets de vot que no superi el 0.5%.

Si els estats membres estableixen un llindar tan elevat del 0.5%, només s'identificarà una petita minoria d'accionistes de les empreses de la UE. A més, aquest dret està reservat a les societats emissores i no als seus cotitulars (els seus accionistes). Better Finance demana als estats membres que estableixin un llindar el més baix possible i que els accionistes de les societats cotitzades tinguin accés a la mateixa informació amb la mateixa facilitat que aquestes empreses.

Una barrera important per a la participació transfronterera dels accionistes a la UE es mantindrà pràcticament en el seu lloc malgrat els esforços de Better Finance, ja que els intermediaris encara podran cobrar comissions més altes als accionistes que vulguin exercir els seus drets de vot transfronterers, però és cert que subjectes a determinades condicions. "Qualsevol diferència en els càrrecs gravats entre l'exercici nacional i transfronterer dels drets només es permetrà quan estigui degudament justificat i reflectirà la variació dels costos reals incorreguts per la prestació dels serveis". Better Finance demana que la Comissió i els estats membres facin complir aquesta disposició de manera efectiva.

A més, no es pren cap acció realment contra els comptes nominatius i omnibus on el propietari econòmic/beneficiari de les accions encara no té els drets de vot, excepte potser per als accionistes molt grans: aquells que posseeixen més del 0,5% de l'empresa o més del llindar que han de fixar els estats membres. De manera més general, és dubtós que els intermediaris financers revelin la identitat dels accionistes de la UE que no són residents del mateix estat membre que el de l'emissor.

Finalment, el nou SRD no reconeix les associacions d'accionistes i el seu dret a representar els petits accionistes a les empreses cotitzades: això és una barrera important per a la participació dels petits accionistes.

anunci

"És dubtós que aquestes noves normes animin els accionistes individuals europeus -que són inversors a llarg termini- a comprometre's més amb les empreses cotitzades: una llàstima, ja que aquest era precisament l'objectiu declarat d'aquesta revisió", va dir Guillaume Prache, director general de Better Finance. .

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències