Connecteu-vos amb nosaltres

Brexit

#Brexit: la Comissió publica un projecte de posicions de negociació sobre els drets dels ciutadans i la liquidació financera

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (29 de maig) el Brexit Taskforce ha publicat dos esborranys de documents de posició: Principis essencials sobre els drets dels ciutadans i principis essencials sobre la liquidació financera. Això és coherent amb l'afirmació de Barnier que vol mantenir les negociacions obertes i transparents, escriu Catalina Feore.

Hi ha poques sorpreses en les vistes tan rastrejades de la UE-27, però ja són evidents punts de conflicte a la dos esborranys de documents.

Drets de la ciutadania

Els ciutadans afectats són ciutadans de la UE-27 que resideixen al Regne Unit i ciutadans del Regne Unit que resideixen a la UE-27 en la data de la data d'entrada en vigor de l'Acord de Retirada. Inclou els membres de la seva família, independentment de la nacionalitat, un punt que Theresa May sempre ha qüestionat des de la seva època com a secretària d'Interior britànica.

Theresa May (si és primera ministra) ha dit que li agradaria garantir els drets dels ciutadans però que hi ha resistència d'"un o dos" països europeus. May ha negat que estigui utilitzant els ciutadans com a moneda de canvi: aquest document obligarà la primera ministra a mostrar la mà a principis de les negociacions.

Es consideren rellevants per a Irlanda del Nord i Gibraltar els drets dels treballadors fronterers, és a dir, els que resideixen en un país de la UE-27 però treballen al Regne Unit i viceversa. De nou s'inclouen els membres de la família. Finalment, el document també cobreix aquells que han acumulat drets per viure al Regne Unit o la UE-27 i cobreix aquells que tenen drets a pensions i prestacions per malaltia, entre d'altres.

anunci

May ha dit que no vol que el Tribunal de Justícia de la UE protegeixi els drets adquirits en virtut dels tractats de la UE. El document de la Comissió és clar que es tracta d'un sine qua non de qualsevol acord. Pot haver-hi marge de maniobra en la forma d'un tribunal de l'EFTA (Àrea de Lliure Comerç Europea), utilitzat per Noruega, Liechtenstein, Islàndia i Suïssa, però aquest tipus de tribunal no té una autonomia real. Tot i així, es podria lliurar com una victòria al maig.

La UE pretén protegir molts drets, com ara: la no discriminació, l'accés al mercat laboral, l'exercici d'una activitat i la no discriminació pel que fa a les condicions de treball, els avantatges socials i fiscals, l'accés dels treballadors i familiars a l'educació, l'aprenentatge i la formació professional, habitatge, drets col·lectius. Tota una llista, és difícil veure com es podrien protegir eficaçment aquests drets que no sigui a través del Tribunal de Justícia de la UE.

Liquidació financera

La liquidació financera "es basarà en el principi que el Regne Unit ha d'honorar la seva part del finançament de totes les obligacions assumides mentre era membre de la Unió". I es pagarà en euros. El Regne Unit pot continuar beneficiant-se d'aquests fons fins a la seva data de tancament, encara que subjecte de nou a les normes de la UE.

La inversió del Regne Unit al Banc Europeu d'Inversions s'amortitzarà a mesura que es retornin els préstecs. Pel que fa al Banc Central Europeu, el capital desemborsat serà reemborsat al llarg del temps al Banc d'Anglaterra.

Pel que fa al Fons Europeu de Desenvolupament, el Regne Unit continuarà íntegrament responsable de les obligacions dels successius Fons Europeu de Desenvolupament, amb una disposició similar per als fons fiduciaris.

El Regne Unit haurà de pagar les despeses relacionades amb l'extinció dels contractes d'habitatge de l'Agència Europea de Medicaments i l'Autoritat Bancaria Europea que s'hauran de traslladar com a conseqüència de la retirada, les despeses relacionades amb la mudança en si, a més de les despeses relacionades amb la instal·lació a la nova ubicació.

També hi ha costos associats a les nombroses agències de la UE, però gairebé segur que seria més barat a mitjà termini que el Regne Unit acceptés pagar a moltes d'aquestes agències, com ara l'Agència Europea de Substàncies Químiques i l'Agència de Medicaments en lloc de crear agències nacionals. que reflecteixen les seves activitats. Per exemple, si el Regne Unit vol vendre un nou medicament o producte químic a la UE-27, encara haurà de demanar l'aprovació de les mateixes organitzacions.

Finalment, el document diu que el calendari de pagaments hauria de "mitigar l'impacte" del Brexit a la UE-27, però deixa el moment exacte dels pagaments a la segona fase de les negociacions, un cop resolts els elements crítics passats del divorci. Això podria permetre a May donar un gir més favorable al projecte de llei del Brexit.

Comparteix aquest article:

Tendències