Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

# Disruptors normals: gran pas cap a la protecció dels ciutadans i el medi ambient

COMPARTIR:

publicat

on

Avui (4 de juliol), els representants dels estats membres han votat a favor de la proposta de la Comissió Europea sobre criteris científics per identificar els disruptors endocrins en l'àmbit dels productes fitosanitaris. Aquest és un pas important cap a una major protecció dels ciutadans contra les substàncies nocives.

El comissari de salut i seguretat alimentària, Vytenis Andriukaitis, va dir: "La votació d'avui representa la nostra determinació d'elaborar una veritable política de la UE sobre disruptors endocrins. Després de mesos de discussió, avancem en la direcció del primer sistema normatiu del món amb criteris legalment vinculants per definir què és un disruptor endocrí. Això és un gran èxit. Un cop implementat, el text garantirà que qualsevol substància activa utilitzada en plaguicides que s'identifiqui com a disruptor endocrí per a persones o animals pugui ser avaluada i retirada del mercat. Ara comptem amb el suport del Parlament Europeu i del Consell, implicats en el procés de presa de decisions, per a una bona adopció i entrada en vigor dels criteris”.

Els criteris adoptats proporcionaran un trampolí per a noves accions de protecció de la salut i el medi ambient, ja que permetran a la Comissió començar a treballar en una nova estratègia per minimitzar l’exposició dels ciutadans de la UE a disruptors endocrins, més enllà de pesticides i biocides. L'estratègia tindrà com a objectiu cobrir, per exemple, joguines, cosmètics i envasos d'aliments. Paral·lelament, hi ha una nova investigació substancial sobre els disruptors endocrins amb un pressupost important aproximat Es destinaran 50 milions el 2018 a una desena de projectes en el proper 2020 Horizon programa de treball.

Pel que fa als pesticides i biocides, la Comissió no endarrerirà cap acció i ja aplicarà els criteris a les substàncies per a les quals s'està realitzant una avaluació o reavaluació o per a les quals s'han sol·licitat dades confirmatòries sobre propietats endocrines.

Fons

Els criteris aprovats avui sobre substàncies incloses en la legislació sobre productes fitosanitaris es basen en el QUI definició. Identifiquen alteradors endocrins coneguts i presumptes. També especifiquen que la identificació d’un disruptor endocrí s’hauria de dur a terme tenint en compte totes les evidències científiques rellevants, inclosos els estudis en animals, in vitro o in-silico, i utilitzant un enfocament basat en l’evidència. La Comissió pretén adoptar els mateixos criteris per als biocides. Això és important perquè les propietats que fan d’una substància un disruptor endocrí no depenen de l’ús de la substància.

El text de la Comissió[1] preveu que la Comissió presentarà a temps la valoració dels criteris que també cobrirà la derogació per als reguladors del creixement[2] a la llum de l’experiència adquirida.

anunci

Els criteris s'aplicaran després d'un curt període transitori de sis mesos durant el qual l'Agència Europea de Productes Químics (ECHA) i l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (AESA) – per encàrrec de la Comissió – finalitzarà un document d'orientació conjunt per a l'aplicació dels criteris. El 20 de desembre de 2016 es va publicar un esquema i un esborrany de document d'orientació estarà disponible per a consulta pública a la tardor.

Els criteris també s'aplicaran als procediments en curs de reavaluació de les substàncies.

Finalment, s’està realitzant una avaluació REFIT sobre el funcionament dels productes fitosanitaris de la legislació de la UE i la seva conclusió prepararà el camí per a una probable modificació del marc general de la UE.

Més informacióHi ha informació detallada sobre el procés de presa de decisions online

Hi ha preguntes freqüents sobre disruptors endocrins disponibles online

[1] Article 3 del projecte de Comissió Regulació

[2] Els reguladors del creixement són substàncies actives amb modes d’acció específics dirigits a alguns organismes (per exemple, artròpodes). Des del punt de vista biològic, no s’espera que suposin un risc per als humans i els vertebrats del medi ambient i, per tant, són particularment eficaços i útils en la gestió integrada de plagues.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències