Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

La UE reforça la xarxa de seguretat financera amb l'acord sobre la reforma del mecanisme d'estabilitat europeu

COMPARTIR:

publicat

on

L’Eurogrup ha acordat un mecanisme europeu d’estabilitat (MES) revisat, que es signarà el gener del 2021. L’acord haurà de ser ratificat i s’espera que es pugui fer al llarg del 2021.

Tenint en compte els moments econòmics turbulents, l'acord és un senyal que la UE està disposada a proporcionar una xarxa de seguretat financera en cas que sigui necessari. El MES podrà oferir línies de crèdit en cas que el backstop comú al Fons Únic de Resolució (SRF) resulti insuficient, convertint-se en el "prestador d'últim recurs" de la UE.

La UE s’havia compromès a introduir un backstop comú abans de finals del 2023 el 2018, però s’ha avançat al 2022. Tot i que s’ha avançat en la reducció del risc, s’entén que la pandèmia frenarà el progrés. 

Els ministres han intentat seguir un camí acurat per mantenir l'estabilitat financera, tot intentant protegir els contribuents. Les converses es van estancar en una etapa sobre les preocupacions d'Itàlia que els préstecs ESM siguin considerats antidemocràtics per l'extrema dreta i, el que és més important, per algunes parts del Moviment Cinc Estrelles, actualment al govern de coalició. Això es deu a les estrictes polítiques d’ajust estructural que el MES pot imposar, tal com es va veure en països com Grècia en la darrera crisi.

Comparteix aquest article:

Tendències