Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Una revisió del sector de la devolució de l'IVA pot estalviar el turisme?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Amb els viatges internacionals que segueixen bé per sota dels nivells previs a la pandèmia, molts països europeus estan explorant maneres de donar suport a les indústries que depenen dels turistes estrangers mentre esperen la temporada de viatges d'estiu i el retorn a una cosa que s'aproxima a la normalitat. Amb el virus omicron que redueix el turisme, estan buscant maneres d'ajudar els hotels, restaurants i atraccions turístiques afectades per la pandèmia.

Tot i que la resposta inicial al col·lapse de la demanda el primer any de la recessió induïda per la pandèmia va ser oferir subvencions governamentals a la indústria dels viatges, els països de tot el món estan lluitant amb l'augment de la inflació i una sèrie d'altres necessitats que impedeixen una major assistència del govern a la indústria.

No obstant això, diversos països estan considerant una manera de reforçar el turisme reformar una desgravació fiscal existent per als turistes.

Cinquanta-quatre països -incloent-hi tots els països de la UE- ofereixen la devolució de l'impost sobre el valor afegit (IVA) dels béns comprats per turistes estrangers: la roba i les joies són els principals beneficiaris, però tots els béns comprats per un turista per sobre de 150 € estan exempts. La justificació d'un reemborsament és que serveix tant per atraure més turistes al país com per animar-los a gastar més diners mentre estan al país, tant en compres com en hotels, restaurants i altres activitats on l'IVA s'aplica. no es reemborsa.

No obstant això, el sistema actual és pesat i ineficient, i l'evidència suggereix que aquesta ineficiència fa que la devolució de l'IVA sigui espectacularment ineficaç per impulsar la despesa turística. Per començar, els costos de tramitació són innecessàriament elevats, i els turistes no reben tot l'IVA al qual tenen dret: en moltes situacions, ni tan sols obtenir la devolució de la meitat de l'IVA.

A més, l'acte d'obtenir la devolució de l'IVA és complicat i obsolet, obligant a un turista a omplir un formulari en paper proporcionat per la botiga, a posar-lo segell a la duana de l'aeroport de tornada a casa i després a publicar-lo abans. sortint de l'aeroport. Una proporció important de turistes ni tan sols es molesta a presentar la declaració per obtenir la devolució de l'IVA.

La raó propera de l'alt factor de molèstia i el reemborsament baix és que gairebé totes les botigues utilitzen un agent de devolució d'IVA per processar les sol·licituds de reemborsament dels seus clients. Dues empreses, Global Blue i Planet, controlen el mercat i mantenen la seva quota de mercat acordant retirar una part de la devolució de l'IVA al minorista perquè sigui el seu agent exclusiu de devolució de l'IVA. Continuen utilitzant formularis en paper, la qual cosa no només redueix les taxes d'acceptació, sinó que també augmenta els costos de processament, perquè la modernització del sistema dificultaria l'aplicació del seu acord d'exclusivitat.

anunci

L'statu quo ineficaç ha prevalgut perquè no hi ha un oponent organitzat. Els minoristes han convertit la devolució de l'IVA en un centre de beneficis i no volen renunciar-hi. Els turistes estrangers desconeixen en gran part el problema i seria l'última circumscripció que escoltaria una classe política si es queixés. Els hotels i restaurants que donen servei als turistes haurien de donar la benvinguda a una reforma, però el cost per a ells de l'statu quo no és necessàriament evident.

No obstant això, un grup de startups fintech estan intentant trencar el duopoli i comencen a tenir força a mesura que els governs s'adonen que els ingressos fiscals sacrificats en nom de l'impuls del turisme no aconsegueixen gaire res. El 2021 el Regne Unit va acabar la pràctica de la devolució de l'IVA pagat pels turistes, precisament per aquest motiu.

Altres països estan estudiant una reforma que la faci més eficaç per augmentar la despesa turística, cosa que es podria fer si els països de la UE abolissin la pràctica de permetre als minoristes tenir contractes exclusius amb agents de devolució de l'IVA i permetessin al consumidor seleccionar un agent de la seva elecció. en canvi.

Aquest pas serviria per acabar amb els soborns dels minoristes, i els agents de reemborsament competirien per aconseguir els consumidors donant-los més reemborsament i facilitant la reclamació. Això faria que el reemborsament sigui més eficient per assolir el seu propòsit, que és augmentar la despesa turística.

Diverses startups fintech estan preparades per entrar en aquest espai, la més prometedora de les quals és utu. El seu conseller delegat, Asad Jumabhoy, va fundar (i va vendre) els dos titulars.

Utu permet que els seus clients rebin molt més del seu reemborsament, fins al 100% en algunes situacions, en no haver de donar una quota al minorista i també proporcionant el seu reemborsament a través de punts de línia aèria o hotelera. Ja està operant a Àsia i té previst posar en marxa operacions a diversos països de la UE el 2022. També permet als turistes utilitzar una aplicació per processar els reemborsaments. Diverses altres startups fintech també tenen ganes d'entrar al mercat.

Tot i que els titulars estan lluitant per mantenir l'statu quo, tots dos han estat hemorràgies diners des que el turisme global es va evaporar amb la pandèmia, i la seva capacitat de gastar diners per protegir la seva primacia pot estar minvant, sobretot si la variant d'omicron serveix per deprimir molt el turisme. més llarg.

A més, la UE podria actuar aviat per acabar amb els seus acords d'exclusivitat. Autoritat italiana de la Competència va governar a principis del 2021 que aquests contractes d'exclusivitat són il·legals i que els consumidors poden escollir el seu agent. S'estan fent esforços que podrien fer que els altres països de la UE també compleixin aquesta sentència.

L'acabament d'aquests acords d'exclusivitat marcaria el començament d'un grup de nous competidors al mercat de devolució de l'IVA i reduiria les tarifes. Global Blue and Planet aviat es cansarà de perdre diners quan les seves perspectives futures es deterioren i venguin les seves operacions de reemborsament de l'IVA o surtin del mercat per complet.

Independentment del que decideixin fer els titulars, sembla probable que quan el turisme global recuperi els nivells previs a la pandèmia, serà més fàcil i valuós per als turistes obtenir el reemborsament de l'IVA.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències