Connecteu-vos amb nosaltres

agricultura

La protecció de #farmers a Europa necessita polítiques més coherents

COMPARTIR:

publicat

on

L’agricultura europea està a la cruïlla de camins. Quan els responsables polítics de Brussel·les debaten la reforma de la política agrícola comuna (PAC), la Comissió Europea finalment va desplegar el full de ruta de la seva estratègia insígnia Farm to Fork, la primera política alimentària integral del bloc, mentre que es va ratificar un acord de lliure comerç amb Mèxic, podria tenir efectes significatius sobre el sector agrícola de la UE. Però el que falta profundament en aquest ofici de la realització d’acords internacionals i l’adaptació reguladora és protegir als agricultors de la competència deslleial i dels preus inflats artificialment.

Normativa estricta a casa, més flexibilitat a l'estranger?

L'extens acord de lliure comerç amb Mèxic, que la UE va finalitzar a l'abril, però que encara ha de ser aprovat pel parlament francès, ja va provocar una forta reacció per part dels agricultors d'arreu. Entre les seves preocupacions, la temor que l'acord causi és la competència deslleial dels agricultors mexicans. En eximir gairebé totes les mercaderies mexicanes de les tarifes de la UE, l’acord de lliure comerç obre les portes a unes 20,000 tones de vedella mexicana a l’any i a grans quantitats de carn de porc i aviram mexicans, productes que fins ara no eren excloents del mercat europeu per qüestions de seguretat i salut.

L'acord comercial s'ha alarmat per les associacions agrícoles europees i ha advertit que corre el risc de llançar una "carrera al fons" per als estàndards mediambientals i de seguretat. En el mateix moment que l'estratègia Farm to Fork busca augmentar els estàndards per a l'alimentació a Europa imposant estàndards estrictes als agricultors, no és res incomplex per permetre les importacions de productes alimentaris de països amb règims regulatoris menys estrictes.

Al marge de les preocupacions que l'acord de lliure comerç podria veure als consumidors europeus acabant amb els aliments que no s'ajusten als requisits habituals de salut i seguretat del bloc, els productors europeus es trobaran naturalment en desavantatge davant dels agricultors mexicans que no No heu de suportar els costos addicionals de complir les mesures de seguretat i salut europees.

Superar els fertilitzants essencials que redueixen els beneficis dels agricultors europeus

anunci

Tot i que el nou acord comercial amb Mèxic no es ratifica, hi ha altres polítiques que frenen la competitivitat dels agricultors europeus i els imposen costos addicionals. Si bé el sector agrícola de la UE és cada cop més eficient en el seu ús de nutrients, les tarifes elevades assolides per la UE sobre alguns dels fertilitzants amb nitrats més utilitzats, però, representen un cost addicional important que els agricultors europeus han advertit que està perjudicant la capacitat de competir. el mercat global. Segons els sindicats francesos, els fertilitzants representen fins a un 21% dels costos dels agricultors i manté els costos d’entrada artificialment elevats, ja que la majoria de les demandes satisfan les importacions.

"És un nou atac als nostres ingressos i a la competitivitat dels productors francesos de cereals, llavors oleaginoses i remolatxa", va proclamar una associació francesa de sindicats agrícoles. Els productors d'aquests cultius són incapaços de canviar els productes i són incapaços de traspassar aquests costos operatius més elevats als consumidors, cosa que significa que els queda poc remei que menjar als seus marges.

Els marges es ratllen prims

Això és particularment problemàtic, atès que els agricultors europeus estan rebent bàndols per tots els costats per part de les capçaleres financeres. Fins i tot abans de la pandèmia de coronavirus, la darrera avaluació d’Eurostat del rendiment del sector agrícola de la UE, des de novembre de 2019, va mostrar els costos d’entrada dels agricultors –per als fertilitzants i per a altres articles necessaris com les llavors i l’alimentació animal– augmentant a un ritme més ràpid que el valor generat pel sector agrícola.

L’informe de l’Eurostat també va assenyalar que la majoria dels estats membres de la UE van registrar disminucions dels ingressos reals en el sector agrícola, amb alguns països, com Dinamarca, que van registrar caigudes extremadament intenses que s’ajusten als mínims del 2005. És més, els ingressos dels agricultors a la UE-27 s’han quedat enrere darrere del valor afegit de l’economia més àmplia, fins i tot amb un suport substancial de la Política Agrícola Comuna. Una disminució constant de la borsa de treball agrícola ha frenat encara més el sector i els esforços de la PAC per fer front a la creixent escassetat de mà d'obra han donat fins ara resultats mixtos.

Covid-19 destaca els punts febles de l’agricultura europea

La pandèmia de coronavirus només ha agreujat aquests problemes estructurals i ha acumulat una pressió sobre els agricultors europeus. Les cadenes de subministrament es van interrompre dràsticament. Alguns agricultors es van veure obligats a destruir els seus cultius o a deixar-los podrir a mesura que les fronteres obturades a tot Europa van impedir que els treballadors estacionals poguessin viatjar per collir els productes.

Malgrat el finançament de la crisi de la UE, les enquestes han indicat que la confiança dels agricultors europeus en el sector ha caigut enmig de la crisi de salut pública. Segons una enquesta recent realitzada per Ipsos, un terç dels grans agricultors de la UE qüestiona ara la viabilitat a llarg termini de l'agricultura com a negoci, mentre que el 65% dels productors agrícoles de la UE preveuen que tindran impactes negatius en els ingressos per als dos propers. o tres anys.

Per tal de mitigar els efectes de la crisi, els agricultors enquestats van demanar a la UE que fes més per controlar les fluctuacions de preus i per evitar la competència distorsionada. Fins i tot, era evident abans de la pandèmia que hi havia defectes en la política agrícola de la UE: des de permetre que els productes alimentaris fossin règims de regulació menys estrictes i, per tant, menys costosos, a través d’acords de lliure comerç, fins a imposar costos addicionals als agricultors europeus per protegir. Els productors europeus d’adobs –que arrossegaven els marges ja estrets del sector agrícola del bloc. Amb la indústria en crisi enmig de la pandèmia de coronavirus i la crisi econòmica que hi acompanya, la UE ja no es pot permetre posar aquestes càrregues a les espatlles dels agricultors.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències