Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Pertorbacions a les principals rutes marítimes mundials

COMPARTIR:

publicat

on

Les interrupcions del Canal de Suez, el Canal de Panamà i el Mar Negre indiquen reptes sense precedents per al comerç mundial que afecten milions de persones a totes les regions.. El transport marítim és l'eix vertebrador del comerç internacional i és responsable del 80% del moviment mundial de mercaderies.

Els atacs al transport marítim que afecten el canal de Suez s'afegeixen a les tensions geopolítiques que afecten les rutes marítimes al mar Negre i a la severa sequera a causa del canvi climàtic que altera el transport marítim al canal de Panamà.

S'ha publicat la Conferència de les Nacions Unides sobre Comerç i Desenvolupament (UNCTAD). “Navegant per aigües convulses. L'impacte en el comerç mundial de la interrupció de les rutes marítimes al Mar Roig, el Mar Negre i el Canal de Panamà" indicant com els atacs al transport marítim del Mar Roig que han afectat greument el transport marítim a través del Canal de Suez, sumats als reptes geopolítics i relacionats amb el clima, estan remodelant les rutes comercials del món..

Alterant les línies de vida del món

In the wake of recent attacks to shipping, the Red Sea’s maritime trade routes through the Suez Canal have become severely disrupted further impacting the global trade landscape. This development compounds the ongoing disruption in the Black Sea due to the war in Ukraine, which has resulted in shifts the oil and grain trade routes, altering established patterns.

Additionally, the Panama Canal, a critical artery linking the Atlantic and Pacific Oceans, is confronting a separate challenge: dwindling water levels. Diminished water levels in the canal have raised concerns about the long-term resilience of global supply chains, underscoring the fragility of the world’s trade infrastructure.

La UNCTAD calcula que els trànsits que passaven pel canal de Suez van disminuir un 42% en comparació amb el seu màxim. Amb els principals actors de la indústria naviliera que suspenen temporalment els trànsits de Suez, els trànsits setmanals de vaixells portacontenidors han caigut un 67% i la capacitat de transport de contenidors, els trànsits de vaixells cisterna i els transportistes de gas han experimentat una disminució significativa. Mentrestant, els trànsits totals pel Canal de Panamà van caure en picat un 49% en comparació amb el seu pic.

anunci

Costosa incertesa

La creixent incertesa i evitar el canal de Suez per desviar-se al voltant del Cap de Bona Esperança té un cost econòmic i mediambiental, que també representa una pressió addicional sobre les economies en desenvolupament.

Creixent significativament des del novembre del 2023, l'augment de les tarifes mitjanes de transport de contenidors al comptat va registrar l'augment setmanal més alt de la història, amb un creixement de 500 EUA, l'última setmana de desembre. Aquesta tendència ha continuat. Les tarifes mitjanes d'enviament de contenidors des de Xangai es van més que duplicar des de principis de desembre (+122%), creixent més del triple a Europa (+256%), i fins i tot per sobre de la mitjana (+162%) a la costa oest dels Estats Units, tot i no anar. a través de Suez.

Els vaixells eviten els canals de Suez i Panamà i busquen rutes alternatives. Aquesta combinació es tradueix en distàncies de viatge de càrrega més llargues, augment dels costos comercials i primes d'assegurança. A més, les emissions de gasos d'efecte hivernacle també creixen per haver de recórrer distàncies més grans i a major velocitat per compensar els desviaments.

El canal de Panamà és especialment important per al comerç exterior dels països de la costa oest d'Amèrica del Sud. Aproximadament el 22% del volum total de comerç exterior xilè i peruà depèn del Canal. L'Equador és el país més dependent del Canal amb el 26% del seu volum de comerç exterior travessant el Canal.

El comerç exterior de diversos països de l'Àfrica oriental depèn molt del canal de Suez. Aproximadament el 31% del comerç exterior en volum de Djibouti es canalitza a través del Canal de Suez. Per a Kenya, la quota és del 15%, i per a Tanzània és del 10%. Entre els països de l'Àfrica oriental, el comerç exterior del Sudan depèn més del canal de Suez, amb aproximadament un 34% del seu volum de comerç travessant el canal.

Preus a l'alça

La UNCTAD subratlla les possibles implicacions econòmiques de gran abast de les interrupcions prolongades en el transport de contenidors, que amenacen les cadenes de subministrament mundials i que poden retardar els lliuraments, provocant costos més elevats i inflació. L'impacte total de les tarifes de transport més altes es sentirà pels consumidors d'aquí a un any.

A més, els preus de l'energia estan augmentant a mesura que s'interrompen els trànsits de gas, afectant directament el subministrament i els preus de l'energia, especialment a Europa. La crisi també podria afectar els preus mundials dels aliments, amb distàncies més llargues i tarifes de mercaderies més altes que poden suposar un augment dels costos. Les interrupcions en els enviaments de cereals des d'Europa, Rússia i Ucraïna representen riscos per a la seguretat alimentària mundial, afectant els consumidors i reduint els preus que es paguen als productors.

Impacte climàtic

Durant més d'una dècada, la indústria naviliera ha adoptat velocitats reduïdes per reduir els costos del combustible i abordar les emissions de gasos d'efecte hivernacle. No obstant això, les interrupcions a les rutes comercials clau com el Mar Roig i el Canal de Suez, juntament amb els factors que afecten el Canal de Panamà i el Mar Negre, estan provocant un augment de la velocitat dels vaixells per mantenir els horaris que han donat lloc a un major consum de combustible i emissions de gasos d'efecte hivernacle.

La UNCTAD estima que un major consum de combustible a causa de distàncies més llargues i velocitats més altes podria provocar un augment de fins a un 70% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle per a un viatge d'anada i tornada Singapur-Rotterdam. 

Pressió sobre les economies en desenvolupament

Els països en desenvolupament són especialment vulnerables a aquestes interrupcions i la UNCTAD continua vigilant per controlar l'evolució de la situació.

L'organització posa èmfasi en la necessitat urgent d'adaptacions ràpides de la indústria naviliera i d'una cooperació internacional sòlida per gestionar la ràpida remodelació del comerç mundial. Els reptes actuals subratllen l'exposició del comerç mundial a les tensions geopolítiques i als reptes relacionats amb el clima, i exigeixen esforços col·lectius per a solucions sostenibles, especialment en suport dels països més vulnerables a aquests xocs.

Sobre la UNCTAD

La UNCTAD és l'òrgan de comerç i desenvolupament de les Nacions Unides. Dona suport als països en desenvolupament per accedir als beneficis d'una economia globalitzada de manera més justa i eficaç i els equipa per fer front als inconvenients potencials d'una major integració econòmica.

Proporciona anàlisis, facilita la creació de consens i ofereix assistència tècnica per ajudar els països en desenvolupament a utilitzar el comerç, la inversió, les finances i la tecnologia com a vehicles per a un desenvolupament inclusiu i sostenible.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències