Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Els ministres de Finances de la UE avalen una estratègia ambiciosa per aprofitar els punts forts del Grup BEI

COMPARTIR:

publicat

on

La presidenta del Banc Europeu d'Inversions, Nadia Calviño, ha compartit avui amb els ministres de Finances de la UE una estratègia ambiciosa per aprofitar els punts forts del Grup BEI, centrar-se en vuit prioritats polítiques bàsiques i desplegar tot el potencial de la institució per impulsar el creixement i la cohesió social i territorial, i donar suport. El lideratge d'Europa en la doble transició verda i digital, així com l'augment de la competitivitat d'Europa, l'autonomia estratègica oberta i la seguretat econòmica.

La discussió, que va tenir lloc durant l'Ecofin informal a Gant, va ser el primer intercanvi estratègic d'opinions entre els governadors del BEI i la nova presidenta, que va assumir les seves funcions l'1 de gener de 2024.

La reunió va ser després de diverses setmanes intensives de reunions de compromís entre el president i els accionistes individuals del banc, durant les quals Calviño va visitar diverses capitals i es va reunir amb ministres i caps de govern.

El centre de l'enfocament presentat avui a Gant pel president del Grup BEI és tancar la bretxa d'inversió en innovació, noves tecnologies i infraestructures físiques i socials, dins i fora de la Unió Europea, en benefici de les regions, les empreses i els ciutadans d'Europa.

Les noves iniciatives posades sobre la taula pretenen centrar les inversions en la mitigació i adaptació al canvi climàtic i la transició energètica, la digitalització i les noves tecnologies. També inclouen plans per augmentar la inversió en seguretat i defensa, per augmentar el suport i l'ampliació de les petites i mitjanes empreses (PIME), per reforçar la cohesió territorial i la infraestructura social en àmbits com l'educació, la salut i l'habitatge assequible, i invertir en agricultura i biotecnologia. Fora de la Unió Europea, l'estratègia se centra en el suport a Ucraïna i en un procés d'ampliació reeixit, així com en l'estratègia de la UE Global Gateway.

"Dono la benvinguda a les discussions constructives d'avui amb els ministres de finances de la UE, presidits per la presidència belga. El fort aval de la nostra estratègia per part dels ministres ens ajudarà a aprofitar els punts forts del Grup BEI i desplegar aquest potent instrument al màxim per donar suport a les prioritats estratègiques de la UE i afrontar amb èxit els reptes globals actuals", va dir el president Calviño.

Va presidir la reunió d'avui el ministre de Finances de Bèlgica i president del Consell d'Administració del BEI, Vincent Van Peteghem. Va dir: "Europa s'enfronta a grans reptes que requereixen un gran finançament. Com el banc multilateral més gran del món, el BEI pot ajudar els governs a mobilitzar els fons necessaris per finançar els reptes als quals ens enfrontem, com ara la defensa, el clima i la competitivitat. El BEI té l'experiència adequada i les eines adequades per incorporar el sector privat. En posar un segell de qualitat en determinats projectes d'inversió, el BEI atorga una forta credibilitat als projectes més arriscats, permetent que els inversors privats s'hi incorporin".

anunci

A partir dels punts forts del Grup BEI, centrant-se en vuit prioritats bàsiques

El president Calviño va presentar un conjunt de vuit prioritats bàsiques als ministres que ajudaran a construir una economia més resistent, justa i competitiva: consolidar el banc del clima; accelerar la innovació tecnològica i la digitalització; intensificar la inversió en seguretat i defensa; contribuir a la política de cohesió moderna; desenvolupament de finançament innovador per a l'agricultura i la bioeconomia; afavorir la inversió en infraestructures socials; ser pioners en la Unió de Mercats de Capitals i centrar les activitats fora de la Unió Europea en l'estratègia Global Gateway, Ucraïna i un procés d'ampliació reeixit.

El president del BEI també va exposar els plans per augmentar el finançament del Grup BEI per a la seguretat i la defensa d'Europa, amb un fort enfocament en les noves tecnologies, les infraestructures crítiques com el control de fronteres, la ciberseguretat, l'espai i les tecnologies de doble ús com els drons. L'estratègia també inclou un nou suport per a associacions noves i més sòlides. "Ja estem col·laborant amb la Comissió Europea i altres parts interessades clau sobre l'abast i la definició de 'doble ús'", va afegir.

Entre els temes tractats també hi ha la creació de noves eines de finançament per a tecnologies estratègiques, com els xips, així com per a sectors clau de l'economia, sobretot la petita i mitjana empresa.

Després de la discussió d'Ecofin, el Grup BEI treballarà amb el seu Consell d'Administració per explorar i ajustar propostes per a:

· un programa d'eficiència energètica per a pimes per ampliar un grup bàsic de tecnologies ecològiques i eficients econòmicament;

· un nou programa d'aigua per ajudar les ciutats, les regions i les empreses, especialment els agricultors i el sector agrícola, a gestionar l'impacte de la sequera i les inundacions, digitalitzar i augmentar l'eficiència del cicle de l'aigua;

· un nou programa FASTER per accelerar la digitalització i la innovació tecnològica dins de la Unió Europea;

· Instruments financers pioners de la UE que poden constituir elements bàsics per a la Unió dels Mercats de Capitals.

Desplegar tot el potencial del Grup BEI per tancar la bretxa d'inversió

Tancar la bretxa d'inversió per a l'èxit d'Europa en la transició verda i digital requereix la plena mobilització dels recursos públics, la reducció de la burocracia, la reducció del temps de comercialització i l'aglomeració del sector privat.

El president Calviño també va exposar plans ambiciosos per augmentar l'eficiència en les operacions del Grup BEI, per exemple, racionalitzant i digitalitzant els processos, i reduint així el temps que triga a aprovar i lliurar els projectes sobre el terreny.

El BEI és la branca financera de la Unió Europea, amb un balanç de més de 550 milions d'euros, una sòlida posició financera i un historial d'inversió inigualable en grans infraestructures, clima i innovació. El BEI actua com a catalitzador de la inversió privada (per cada euro de capital del BEI desplegat, es mobilitzen 40 euros d'inversió) i juga un paper contracíclic contribuint a l'estabilitat econòmica. Això proporciona una base molt sòlida per preparar les activitats en els propers anys.

La informació d'antecedents

El Banc Europeu d'Inversions (ELB) és la institució creditícia a llarg termini de la Unió Europea, propietat dels seus estats membres. Finança inversions sòlides que contribueixen a la UE objectius polítics. Els projectes del BEI reforcen la competitivitat, impulsen la innovació, promouen el desenvolupament sostenible, milloren la cohesió social i territorial i donen suport a una transició justa i ràpida cap a la neutralitat climàtica.

El Grup BEI, que també inclou el Fons Europeu d'Inversions (FEI), va signar un total de 88 milions d'euros en nou finançament per a més de 900 projectes el 2023, dels quals 49 milions d'euros es van destinar a inversions ecològiques. Es preveu que aquests compromisos mobilitzin uns 320 milions d'euros en inversió, donant suport a 400 empreses i 000 milions de llocs de treball.

Tots els projectes finançats pel Grup BEI estan en línia amb l'Acord de París sobre el Clima. Estem en bon camí per complir el nostre compromís de donar suport a 1 bilió d'euros en inversions en sostenibilitat climàtica i mediambiental durant la dècada fins al 2030, tal com es va comprometre al nostre Full de ruta del Banc del Clima. Més de la meitat del finançament anual del Grup BEI dóna suport a projectes que contribueixen directament a la mitigació i adaptació al canvi climàtic i a un entorn més saludable.

Aproximadament la meitat del finançament del BEI dins de la Unió Europea es dirigeix ​​a les regions de cohesió, on la renda per càpita és més baixa. Això posa de manifest el compromís del Banc de fomentar el creixement inclusiu i la convergència dels nivells de vida, així com una transició verda justa a tota la Unió Europea.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències