Connecteu-vos amb nosaltres

Educació

#TeachingEU: "El 44% dels europeus no entenen com funciona la UE"

COMPARTIR:

publicat

on

ensenyar-escriureAprendre sobre la UE a l’escola ajudaria a entendre millor de què es tracta realment? El dilluns 11 d'abril, els eurodiputats debaten un informe no legislatiu en què es demana als estats membres que les escoles ensenyin més sobre qüestions europees per permetre que les persones interaccionin millor amb la UE. El votaran l’endemà. Hem parlat amb l’autor del reportatge Damian Drăghici, membre romanès del grup S&D, abans del debat.

Al vostre informe dieu que si els joves estiguessin millor informats sobre la UE, estarien més compromesos i interessats en el projecte europeu. Això no simplifica excessivament les causes de l’augment de l’euroscepticisme i l’apatia política que estem assistint a alguns països?

No ho crec. Segons una enquesta, 44% dels europeus no entenen com funciona la UE i molts creuen que no tenen veu a la Unió Europea. Crec que si fos adolescent, voldria conèixer els meus drets i no només conec la meva història i la història europea, sinó com podia implicar-me en la creació d'una millor Unió Europea i un millor projecte europeu. Sobretot en aquesta època en què l'euroscepticisme creix enormement.

Quants Estats membres ja inclouen una dimensió de la UE en els seus currículums i quants no ho són? Per què creieu que alguns països encara no l’inclouen?

D'acord amb una informe de 2013 la majoria dels estats membres tenien algun contingut relatiu a la UE inclòs en els plans d’estudis escolars de tots els nivells educatius, excepte en quatre on no es va trobar cap menció a l’educació primària. Tanmateix, el contingut sovint estava fragmentat, no progressiu, massa general i mancava de coherència i complementarietat amb altres assignatures impartides, cosa que dificultava que els nens entenguessin realment de què tracta la UE. Per descomptat, aquest àmbit està subjecte a la subsidiarietat i la UE té una competència molt limitada al respecte, però crec que després d’aquest informe hauríem de ser capaços d’aconseguir la Unió en els 28 programes dels estats membres.

Com haurien d'ensenyar els estats membres sobre la UE a les escoles?

El més important és proporcionar informació que pugui interessar els alumnes i els estudiants. No ha de ser un repte, no ha de ser molt tècnic, perquè a tots els que recordem quan érem a l’escola ens agradaven les coses bastant senzilles. Crec que la informació s’ha de proporcionar de manera senzilla i digerible.

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències