Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Instantània dels principals esdeveniments en les relacions externes del sector del gas rus

COMPARTIR:

publicat

on

5923Opinió de Jack Sharples

 Gazprom i la UE - Els investigadors antimonopoli de la UE continuen preparant una "declaració d'objeccions"; Gazprom exclòs de la llista ampliada de sancions de la UE

 Nord Stream: la subhasta de capacitat prevista per a OPAL s'ha cancel·lat, ja que la Comissió Europea ajorna la resolució indefinidament

 South Stream: la filial de Gazprom, Centrgaz, s'adjudica el contracte de construcció de South Stream a Sèrbia; Govern búlgar disposat a escoltar la Comissió Europea sobre South Stream; La Comissió Europea recomana a Sèrbia que aturi els treballs a South Stream a l’espera d’aclariments legals

 Gazprom i Ucraïna: Naftogaz i el govern ucraïnès anuncien el pla per evitar la importació de gas rus fins al març del 2015; El govern ucraïnès i Naftogaz estan en desacord sobre els informes de reducció del subministrament de gas d'Europa a Ucraïna; Es podrien combinar els casos d’arbitratge de Gazprom i Naftogaz

 Regió Àsia-Pacífic: Gazprom continua el procés de disseny de la terminal de GNL proposada per Vladivostok

 Elena Burmistrova substitueix Alexander Medvedev com a director general de Gazprom Export

anunci

Els investigadors antimonopoli de la Comissió Europea continuen formulant la seva "declaració d'objeccions". Al març, el comissari de la competència, Joaquín Almunia, va emetre un comunicat en què assenyalava: "Aquests dies no són els més adequats per mantenir una discussió tranquil·la sobre la qüestió relacionada amb el gas rus i com arriba el gas rus al territori i als mercats de la UE ... (Però) les investigacions antimonopoli s’han de protegir de qualsevol tipus d’influències externes. "

Al mateix temps, un portaveu de la Comissió Europea, Antoine Colombani, va dir als periodistes que es continuaria treballant en el cas, independentment del clima polític actual. "Seguim treballant en la preparació de l'esborrany de la declaració d'objeccions, que no s'ha finalitzat en aquest moment".

La combinació dels comentaris d'Almunia i l'admissió de Colombani que encara no s'ha finalitzat l'esborrany de la declaració d'objeccions va suggerir que es podrien endarrerir els resultats de la investigació antimonopoli de la UE sobre Gazprom, almenys fins que es redueixin les tensions actuals, per no interpretar-los com indeguts influït pel clima polític actual. S'ha especulat que tant Almunia com el comissari d'Energia Gunther Oettinger preferirien veure la declaració d'objeccions emesa abans de deixar el càrrec el 31 d'octubre. Tanmateix, tret que es produeixi un gran avenç, és probable que les tensions actuals en la relació UE-Rússia no disminueixin abans. Gazprom exclòs de la llista ampliada de sancions de la UE El 31 de juliol, la Comissió Europea va anunciar la seva llista ampliada de persones (95) i empreses (23) que estaran subjectes a congelacions d’actius i prohibicions de viatges, en relació amb els esdeveniments en curs a Ucraïna.

Gazprom i la seva gestió estan absents de la llista. Dues mesures podrien afectar la indústria gasista de Rússia. La primera és una restricció de l'accés de Rússia als mercats de capitals. Els inversors europeus tenen prohibit comprar valors a bancs estatals russos i negociar-los a la borsa europea. Aquesta mesura podria resultar en costos de préstec més alts a Rússia i dificultar la cerca de finançament extern per a les empreses energètiques. La segona mesura que podria afectar la indústria gasista russa és la prohibició de l’exportació de tecnologia avançada per al seu ús a l’exploració i producció a l’Àrtic o en alta mar.

No obstant això, el president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, va emetre un comunicat el 25 de juliol: "Les mesures en el camp de les tecnologies sensibles només afectaran el sector del petroli tenint en compte la necessitat de preservar la seguretat energètica de la UE". Queda per veure si les sancions inicials es podrien ampliar posteriorment per incloure empreses europees que participen actualment en projectes de gas rus (com la companyia italiana de canalització de tubs, Saipem, que té contractada la construcció del tram offshore de South Stream).

La subhasta de capacitat prevista de Nord Stream per OPAL s'ha cancel·lat, ja que la Comissió Europea ajorna la resolució indefinida. El gasoducte OPAL de 35 bcm de capacitat és un dels dos que connecten Nord Stream amb el sistema de gasoductes alemany. Transporta gas des de Nord Stream cap al sud fins a Olbernhau, a la frontera germano-txeca, on connecta amb el gasoducte Transgas, que porta el gas rus a Alemanya a través d’Ucraïna, Eslovàquia i la República Txeca. En el seu punt mitjà, OPAL també connecta EGF Gazprom amb el gasoducte Yamal-Europe, que porta el gas rus a Alemanya a través de Bielorússia i Polònia. Des del seu llançament el 2011, OPAL ha estat objecte de negociacions sobre l'accés de tercers.

Gazprom vol utilitzar tota la capacitat d’OPAL, com a part de Nord Stream. Tot i això, la Comissió Europea està disposada a fer complir les disposicions d’accés a tercers i obligar Gazprom a permetre que altres empreses energètiques facin ús d’una part de la capacitat d’OPAL. Al febrer, el regulador energètic alemany, BundesNetzAgentur (BNetzA), va proposar una solució de compromís: "Segons l'acord actualitzat, OPAL Gastransport encara pot mantenir el 50% de la capacitat per al seu ús propi, però no hi ha cap programa d'alliberament de gas. oferir l’altre 50% al mercat mitjançant la plataforma PRISMA i s’apliquen regles d’accés regulars a tercers ", va dir Armasari Soetarto, responsable de premsa de BNetzA.

La primera subhasta es va proposar per al juliol de 2014. El 10 de març de 2014, en el context de les tensions de les relacions polítiques entre la UE i Rússia i la investigació en curs de Gazprom sobre l’antimonopoli de la UE, la Comissió Europea va anunciar que retardaria la seva decisió sobre la concessió d’una exempció a OPAL. a partir de disposicions d’accés de tercers, citant la necessitat d’aclariments tècnics. Aleshores, el 15 de juliol de 2014, es va cancel·lar la subhasta de capacitat OPAL proposada i la Comissió Europea va anunciar el seu acord amb BNetzA per prorrogar indefinidament el termini per a una decisió sobre OPAL. Un portaveu de la Comissió Europea va afirmar: "És difícil especificar el moment exacte de la decisió".

No obstant això, el Ministeri d'energia rus va emetre un comunicat en què expressava la seva expectativa d'una decisió a mitjans de setembre. Centrgaz, filial de South Stream Gazprom, es va adjudicar el contracte de construcció de South Stream a Sèrbia El 8 de juliol de 2014, la filial propietària de Gazprom, Centrgaz, del 99.99%, va ser adjudicatària per a la construcció del tram serbi de South Stream. La mesura es produeix un mes després que una altra empresa russa, Stroytransgaz, rebés el contracte de construcció de la secció búlgara de South Stream. Des de llavors, la Comissió Europea ha demanat a Bulgària que aturi les obres de South Stream, per la preocupació que el contracte de construcció es va adjudicar sense un procés de licitació competitiu. L'anunci que una filial de Gazprom va ser adjudicatària del contracte de construcció de la secció sèrbia probablement es trobarà amb un nivell de preocupació similar a Brussel·les. La Comissió Europea recomana a Sèrbia que aturi els treballs a South Stream a l’espera d’aclariments legals

El 21 de juliol, fonts sèrbies van informar que la Comissió Europea havia recomanat que Sèrbia aturés les obres de South Stream fins que es clarifiqués l'estat legal del gasoducte; “Ni un sol acord intergovernamental sobre South Stream, signat per Rússia, compleix la legislació de la UE. La nostra posició és uniforme tant per als estats membres de la UE com per a tercers països, com Sèrbia. És en el millor interès a llarg termini de Sèrbia, com a membre candidat de la UE, complir la legislació de la UE pel que fa al gasoducte South Stream ”. El govern búlgar està disposat a escoltar la Comissió Europea sobre South Stream Després de la visita del ministre rus d'Afers Exteriors, Sergei Lavrov, a Bulgària a principis de mes, el primer ministre búlgar, Plamen Oresharski, va publicar una declaració de l'EGF Gazprom Monitor, suggerint que el govern búlgar podria revisar el seu tractament de South Stream: "Intentarem convèncer la Comissió que hem actuat de la manera correcta; tenim suficients arguments per això. Però si fracassem, farem correccions a les accions que la Comissió no aprova , perquè això pot conduir posteriorment, si no arribem a un acord sobre la qüestió, a un procediment d'infracció ".

Gazprom i Ucraïna Naftogaz i el govern ucraïnès anuncien el pla per evitar la importació de gas rus fins al març del 2015 Des del 16 de juny, Naftogaz no ha pagat ni ha rebut cap subministrament de gas de Gazprom. Al juliol, el govern ucraïnès va anunciar un pla per limitar el consum ucraïnès de gas durant la temporada de calefacció hivernal 2014-15. S’introduiran límits estrictes de consum per a les indústries i els serveis públics. El govern té la intenció de limitar el consum total de gas entre agost de 2014 i març de 2015 a 30 bcm. Amb els 23 bcm de subministraments disponibles segons una informació combinada entre la producció nacional i l’emmagatzematge de gas, el dèficit se situarà en 7 bcm.

El govern va anunciar llavors que Ucraïna té la capacitat del gasoducte de flux invers per importar fins a 10.5 bcm d'Europa, cosa que fa innecessari el subministrament de gas rus. Actualment, els subministraments de flux invers a Ucraïna estan disponibles a través de Polònia (4 mcm per dia, o 1.5 bcm per any) i Hongria (15 mcm per dia, o 5.5 bcm per any). Ucraïna també espera començar a rebre fins a 27 mcm diaris (es va informar en altres llocs com a 8-10 mcm anuals) a través d'Eslovàquia a partir del setembre. Els fluxos a través d’Eslovàquia es lliuraran a través de la connexió Vojany-Uzhgorod. La connexió, que no s’utilitza des de fa 15 anys, requerirà fins a 20 milions d’euros (27 milions de dòlars) d’inversió per part de l’operador eslovac de gasoductes Eustream abans que pugui entrar en funcionament. Segons el president d'Eustream, Tomas Marecek, la capacitat completa de la connexió Vojany-Uzhgorod ja s'ha reservat durant els propers cinc anys, ja que Naftogaz n'ha reservat la majoria.

La resta va ser reservada per empreses energètiques europees. Naftogaz també va tractar de revertir un dels quatre tubs de trànsit de gran diàmetre que subministren gas rus a la frontera d'Ucraïna a Eslovàquia. Tanmateix, Gazprom ja ha reservat la capacitat disponible d’aquests oleoductes per a subministraments de gas d’est a oest i no té cap humor per oferir ajuda als plans de diversificació d’importacions de Naftogaz. El govern ucraïnès i Naftogaz no estan d'acord sobre els informes de reducció del subministrament de gas d'Europa a Ucraïna A finals de juliol, fonts van informar de missatges mixts que provenien d'Ucraïna sobre el nivell de subministrament de gas de flux invers des d'Europa. El ministre ucraïnès d'Energia, Yurii Prodan, va informar que els fluxos diaris s'havien reduït de 16 mcm al dia a només 7 mcm: "Actualment es redueixen els subministraments inversos de gas. Això està relacionat amb certes accions de Gazprom", va dir Prodan als periodistes. "Vostè va escoltar les amenaces que Gazprom va fer a les empreses energètiques europees que aquest revers és il·legal". No obstant això, el conseller delegat de Naftogaz, Andriy Kobolev, no va culpar a Gazprom i va suggerir que els fluxos procedents de Polònia es mantenien estables i que es reduïen els fluxos procedents d'Hongria perquè les companyies energètiques hongareses omplien les seves pròpies instal·lacions d'emmagatzematge de gas. és temporal ... Això és desagradable però no és crític ".

Segons un informe de l'ICIS el 24 de juliol, "els volums enviats d'Hongria a Ucraïna han baixat d'una taxa mitjana de 8 milions de metres cúbics (mcm) / dia entre el 16 i el 30 de juny a 3mcm / dia fins ara Juliol. En el mateix període, les injeccions diàries d’emmagatzematge hongareses s’han incrementat en 9 mcm / dia fins a 13 mcm / dia. Els enviaments a Ucraïna des de Polònia s'han mantingut pràcticament sense canvis durant els mesos de juny i juliol a una taxa mitjana de 3.6 mcm / dia ”. Els representants de Gazprom es van negar a fer comentaris sobre els informes, però van reiterar la seva opinió que aquests subministraments de flux invers eren "semi-fraudulents". Es podrien combinar els casos d’arbitratge de Gazprom i Naftogaz. Actualment, Gazprom persegueix un procés d’arbitratge contra Naftogaz, per intentar recuperar deutes de 4.45 milions de dòlars. Naftogaz té el seu propi cas d’arbitratge contra Gazprom, en el qual afirma que des de 6 va pagar de més en 2010 milions de dòlars per subministraments de gas.

És poc probable que Naftogaz liquidi els seus deutes amb Gazprom fins que no es pronunciï el seu propi cas d’arbitratge. El 29 de juliol, el conseller delegat de Naftogaz, Andriy Kobelev, va anunciar que els dos casos s'havien combinat en un i que els àrbitres estaven assignats actualment. Es podria dictar un dictamen provisional durant l’hivern 2014-15. Gazprom a Àsia Gazprom continua el procés de disseny de la terminal de GNL proposada per Vladivostok Segons fonts de Gazprom, la documentació de disseny de la terminal de GNL proposada a Vladivostok s'està preparant i s'hauria de completar el tercer trimestre de 3. Els plans de Gazprom per a la terminal consistiran en dos o tres Trens GNL, amb una capacitat total d’exportació de 2014-10 milions de tones de GNL (15 bcm de gas natural) a l’any. El primer tren podria tenir una capacitat de 19.2 milions de tones de GNL (5 bcm de gas natural) i està previst per a la posada en servei el 6.4. Encara no s’ha anunciat cap termini per al segon tren i encara no s’ha pres cap decisió sobre si es construirà un tercer tren. El subministrament de gas dels dos primers trens de la terminal de Vladivostok es produirà com a part dels projectes Sakhalin II i Sakhalin III de Gazprom. Si Gazprom decideix construir un tercer tren de GNL, els subministraments de gas provindran dels centres de producció de gas de Yakutia i Irkutsk, a Sibèria oriental. La participació de l'Agència Japonesa de Recursos Naturals i Energia i la Companyia de Gas de l'Extrem Orient de Japó en el projecte és una clara indicació que Japó serà el principal mercat objectiu de Vladivostok LNG.

En altres desenvolupaments, Elena Burmistrova substitueix Alexander Medvedev com a cap de Gazprom Export. En una mesura sorpresa, Gazprom ha substituït Alexander Medvedev per Elena Burmistrova com a directora general de Gazprom Export.

Segons Gazprom Export: "Aquesta decisió es va prendre a causa d'un augment considerable del negoci quotidià i de la seva expansió geogràfica, així com de la diversificació de productes dins de les activitats internacionals de la companyia i, particularment, a Gazprom Export". El Financial Times Va assenyalar: "Medvedev té la reputació de ser un conservador de línia dura i és un negociador dur i de vegades bombàstic". Malgrat els seus èxits al mercat europeu durant l'última dècada i la conclusió del contracte a llarg termini amb CNPC al maig, Medvedev es va enfrontar a crítiques per no adaptar-se als canvis.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències