Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

#EnergyUnion: la Comissió adopta mesures per estendre normes comunes de gas de la UE per importar canonades

COMPARTIR:

publicat

on

Per millorar el funcionament del mercat interior de l'energia de la UE i millorar la solidaritat entre els estats membres, la Comissió ha proposat modificar la Directiva de gas de la UE.

Un mercat integrat del gas és la pedra angular de la Unió Energètica de la UE i una prioritat clau de la Comissió Europea. En el context del seu discurs sobre l'estat de la Unió Europea el 13 de setembre, el president Juncker va anunciar que, basant-se en l'aspecte solidari de la Unió de l'Energia, la Comissió proposarà normes comunes per als gasoductes que entren al mercat interior europeu del gas.

L'objectiu de l'esmena és completar la Directiva de gas existent (2009/73/CE) i aclarir que els principis bàsics de la legislació energètica de la UE (accés de tercers, regulació de tarifes, separació de la propietat i transparència) s'aplicaran a tots els gasoductes per i des de tercers països fins a la frontera de la jurisdicció de la UE. Això garantirà que tots els oleoductes principals que entren al territori de la UE compleixin les normes de la UE, funcionin amb el mateix grau de transparència, siguin accessibles per a altres operadors i funcionin de manera eficient. Un cop l'esmena sigui aprovada pel Parlament Europeu i el Consell, aquests canvis constituiran un pas important cap a la finalització de la Unió de l'Energia.

Aquesta aclariment també contribuirà a assolir els objectius del mercat del gas de la UE, que inclouen augmentar la competència entre els proveïdors de gas i donar un impuls al la seguretat energètica a la UE. Garantir que tots els oleoductes principals situats totalment o parcialment al territori de la UE funcionin de manera eficient sota un règim de supervisió regulatòria transparent reduirà els conflictes d'interessos entre els operadors d'infraestructures i els proveïdors de gas i garantirà l'establiment de tarifes no discriminatoris.

A més, la Comissió proposa permetre que els estats membres puguin concedir als gasoductes transfronterers existents determinades excepcions a l'aplicació de la Directiva cas per cas, sempre que aquestes excepcions no perjudiquen la competència o la seguretat del subministrament. .

Propers passos

Els canvis proposats han de ser acordats pel Parlament Europeu i el Consell abans que es converteixin en llei. La Comissió demana als colegisladors que col·laborin estretament per garantir l'adopció i l'aplicació ràpides d'aquestes propostes.

anunci

 Fons

La dependència de la Unió Europea del gas natural importat està creixent. És probable que aquesta tendència continuï a causa de la caiguda de la producció nacional de gas, mentre que només es compensarà parcialment amb la caiguda de la demanda de gas a causa de les polítiques d'eficiència energètica i de descarbonització. La proporció de les importacions netes de gas en comparació amb el consum total de gas de la UE va ser del 69.3% el 2015. El major importador de gas a la UE és Rússia (42% de les importacions totals el 2016), seguit de Noruega (34%), Algèria (10 %) i GNL importat (14%). El 2016 les importacions de gas van ser un 12% superiors a les del 2015, impulsades per un major consum, preus més baixos i la caiguda de la producció nacional.

Més informació

Preguntes i Respostes sobre la proposta de la Comissió per modificar la Directiva del gas (2009/73/CE)

Lloc web de la DG ENER: La Comissió proposa l'actualització de la Directiva del Gas incloent enllaços als documents

Lloc web de prioritats de la Unió Energètica

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències