Connecteu-vos amb nosaltres

Energia

Cal un "Pla Marshall" per accelerar la transició a l'energia neta: nou informe

COMPARTIR:

publicat

on

Un grup de reflexió internacional respectat ha llançat un informe complet sobre el mercat de petits reactors modulars (''SMR''). L'informe, "Escaling Success: Navigating the Future of Small Modular Reactors in Competitive Global Low Carbon Energy Markets", descriu els SMR com "vitals per aconseguir zero net a mitjans de segle".

L'estudi, del New Nuclear Watch Institute (''NNWI''), subratlla la "importància" del ritme de desplegament dels SMR en la competitivitat del sector nuclear global i adverteix que pocs SMR començaran a funcionar abans del 2030.

L'Institut amb seu a Londres és el primer grup de reflexió centrat en el desenvolupament internacional de l'energia nuclear.

L'informe, publicat dimecres, és especialment oportú, ja que les qüestions que envolten l'energia nuclear i la seva contribució a satisfer les necessitats energètiques de la UE tornen amb fermesa a l'agenda política.

A la cimera climàtica de la COP 28 de les Nacions Unides a Dubai al desembre, fins a 22 països, inclosos els Estats Units, el Canadà, el Japó, el Regne Unit, França i onze estats membres més de la UE, des de Polònia fins als Països Baixos, van signar una declaració que es comprometia a triplicar l'energia nuclear. capacitat energètica l'any 2050.

L'aparent "reaparició" de la nuclear també ha portat el concepte de petits reactors modulars (SMR) al semàfor i l'informe pretén ressaltar les perspectives i els reptes de l'esperat desenvolupament dels SMR en les properes dècades.

Comentant les troballes,

anunci

, un antic ministre britànic d'Energia i Medi Ambient, va dir a European Business Review: "El suport polític a les tecnologies SMR s'ha d'intensificar i orientar-se acuradament per garantir que assolim els nostres objectius nets zero de mitjan segle i facilitar la finalització oportuna de la transició a l'energia neta. L'actual canvi de política dirigit pels EUA cap a un suport creixent per al desplegament de SMR és positiu, però s'ha d'amplificar per garantir la competitivitat".

En declaracions dimecres, Yeo, que va servir sota l'antic primer ministre del Regne Unit John Major, va assenyalar: "El món necessita una iniciativa de la magnitud del Pla Marshall per ajudar les regions més intensives en carboni a substituir les seves velles centrals de carbó per SMR".

A la llum de la intensa competència interna i externa i de la mida limitada del mercat, "l'avantatge del primer impulsor" serà fonamental. L'informe subratlla que el desplegament ràpid de sèries impulsarà l'èxit al mercat SMR. És probable que els participants tardans, fins i tot aquells amb tecnologia més avançada, tinguin més dificultats per augmentar-se. L'estudi de NNWI recomana que el suport substancial s'estengui més enllà de la R+D i les llicències per incloure mesures explícitament destinades a impulsar el desplegament ràpid de les sèries SMR.

Aquests "impulsors de polítiques" haurien d'orientar-se a aplicacions SMR viables, com ara la substitució de les plantes de carbó com a fonts de capacitat de generació de càrrega base a la xarxa. Segons l'informe, es podrien dissenyar mecanismes de suport específics per a la calefacció urbana i el subministrament d'energia i calor fora de la xarxa per a llocs miners i comunitats remotes.

A més, el foment d'aliances globals, afegeix, permetria als desenvolupadors SMR oferir opcions integrades de construcció-propietat-operació i "planta com a servei".

L'informe identifica 25 projectes que tenen les millors possibilitats d'èxit i conclou que finalment el mercat SMR estarà dominat per tan sols sis dissenys.

Rosatom de Rússia ha aprofitat un fort suport governamental i un model de negoci integrat de planta com a servei i això, segons l'informe, és probable que estengui el seu domini actual del mercat d'exportació de reactors d'1 + GW al sector SMR. Es preveu que la seva sèrie de disseny SMR insígnia captarà la quota de mercat global més gran l'any 2050.

Es preveu que la Xina segueixi deixant als venedors occidentals un repte important per mantenir-se competitius, segons els autors de l'estudi.

Tot i que el concepte d'instal·lacions modulars de centrals nuclears més petites i més assequibles que les convencionals de mida de gigawatts ha guanyat força a tot el món durant força temps, el progrés global del sector durant els últims 10-15 ha estat modest.

Segons l'informe NNWI, els avantatges inherents dels SMR (mida, modularització i flexibilitat) també són les seves vulnerabilitats.

La seva mida més petita i la seva naturalesa modular prometen una construcció més ràpida i rendible i adaptabilitat a diversos tipus de xarxa, especialment en mercats emergents i ubicacions remotes.

No obstant això, aquests beneficis s'acompanyen d'uns costos relatius d'electricitat més elevats per unitat de capacitat instal·lada, mentre que les incerteses de la demanda, juntament amb els riscos polítics i reglamentaris, creen una situació d'ou i gallina per a la fabricació i l'escala de la fàbrica modular que són requisits previs per a reducció de cost.

Yeo, que també va servir al gabinet de l'ombra Tory sota tres líders i segueix sent una veu influent en política energètica, assenyala que el desplegament de SMR s'està produint en un paisatge altament competitiu, enfrontant reptes tant dins del sector entre diferents dissenys SMR com externament d'alternatives baixes. - Fonts d'energia de carboni.

Va afegir: "L'anàlisi NNWI conté consells per als governs sobre com obtenir el millor valor de les subvencions i altres ajudes financeres que ofereixen als desenvolupadors SMR.
"Farien bé de fer-ho cas".

La NNWI creu que l'energia nuclear és vital per assolir els objectius de l'Acord de París legalment vinculants i una part essencial de la solució global al canvi climàtic. Fundat el 2014 per Yeo, l'Institut té com a objectiu promoure, donar suport i galvanitzar la comunitat mundial per lluitar contra el canvi climàtic, que descriu com "la prova més gran del nostre temps".

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències