Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Cap a una UE sense residus?

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

28.08.2013-VG-Cap a-zero-residusBy Laure de Hauteclocque

Europa pot avançar cap a una economia que gairebé no produeix residus, diu la Comissió Europea. Ha presentat un paquet de polítiques que té com a objectiu iniciar Europa cap a una "economia circular".

Això es diferencia dels models econòmics lineals convencionals on la major part del valor que es crea té una vida útil finita, al final del qual es descarta o es destrueix. L’economia circular posa l’èmfasi en no aconseguir pràcticament residus: els productes, materials i altres formes de valor es reutilitzen o reciclen.

anunci

El paquet de polítiques consisteix en un proposta de Directiva revisar els objectius de residus; una Comunicació sobre l’economia circular; a Comunicació sobre oportunitats d’eficiència de recursos en la construcció; a Iniciativa d’Ocupació Verda; i a Pla d'acció ecològic per a les pimes.

La proposta legislativa: Increment dels objectius de residus

Segons la Comissió, les polítiques i objectius de residus són un motor clau per passar a una economia circular. Convertir els residus en un recurs és una part essencial per augmentar l’eficiència dels recursos. En aquest context, la Comissió ha presentat una proposta de Directiva, que estableix nous objectius sobre el reciclatge de residus amb un horitzó 2030, simplifica la legislació i garanteix una millor aplicació de la legislació sobre residus per part dels estats membres. La directiva proposada revisa els objectius de gestió de residus de tres directives.

Els canvis clau pel que fa a la Directiva 2008/98 / CE sobre residus són els següents:

anunci

• Es demana als estats membres que prenguin les mesures adequades de prevenció de residus i redueixin el malbaratament alimentari almenys un 30% entre gener de 2017 i desembre de 2025:
• abans de l'1 de gener de 2015, s'hauria d'incrementar el reciclatge i la preparació per a la reutilització de residus municipals fins a un mínim del 70% en pes;
• s'hauria d'establir un sistema d'alerta primerenca. Segons la Comissió, aquest sistema hauria d'anticipar les dificultats dels estats membres per assolir els objectius i assessorar-los i ajudar-los a avançar.

Pel que fa a la Directiva 94/62 / CE sobre envasos i residus d'envasos, els principals canvis són:
• S'hauria de preparar un mínim del 60% en pes de tots els residus d'envasos per reutilitzar-los i reciclar-los el 2020, el 70% el 2025 i el 80% el 2030;
• els objectius mínims següents per preparar la reutilització i el reciclatge s’han d’assolir el 2020 per a cadascun dels materials següents continguts en els residus d’envasos: 45% de plàstic, 50% de fusta, 70% de metalls ferrosos, 70% d’alumini, 70 % de vidre i 85% de paper i cartró; el 2025 hauria d’arribar al 60% de plàstic, al 65% de fusta, al 80% de metalls ferrosos, al 80% d’alumini, al 80% de vidre i al 90% de paper i cartró; el 2030 hauria d’arribar al 80% de fusta, al 90% de metalls ferrosos, al 90% d’alumini i al 90% de vidre, i;
• la Directiva també preveu disposicions sobre un sistema d'alerta primerenca.

Pel que fa a la Directiva 1999/31 / CE sobre l'abocador de residus, els canvis clau són els següents:

• L’abocament de residus reciclables (inclosos els plàstics, el paper, els metalls, el vidre i els residus biodegradables) s’hauria de prohibir el 2025;
• S'ha de prohibir l'abocament de residus no perillosos en un any determinat que superi el 25% de la quantitat total de residus municipals generats l'any anterior;
• la Directiva també preveu disposicions sobre un sistema d'alerta primerenca.

La comunicació sobre una economia circular

La comunicació "Cap a una economia circular: un programa de residus zero a Europa" estableix l'enfocament de la Comissió sobre l'economia circular. Explica com la innovació, els nous models de negoci, el disseny ecològic i la simbiosi industrial poden avançar cap a una economia i una societat sense residus.

Per tal de desenvolupar aquesta economia circular, la Comunicació estableix diverses accions. La Comissió creu que aquestes accions haurien de centrar-se en les qüestions següents:

Donar suport al disseny i la innovació

L’enfocament de l’economia circular requereix que els productes es redissenyin per utilitzar-los més temps, reparar-se, actualitzar-se, remanufacturar-se i reciclar-los. En aquest context, la Comissió proposa: (a) promoure projectes d'innovació a gran escala i fomentar el desenvolupament de competències i donar suport a l'aplicació al mercat de solucions innovadores; (b) establir una associació reforçada per donar suport a la investigació i la innovació; (c) facilitar el desenvolupament de models més circulars de productes i serveis; i (d) fomentar el principi en cascada en l'ús sostenible de la biomassa.

Desbloqueig de la inversió

La Comissió té com a objectiu fomentar la inversió en innovació en economia circular i abordar les barreres per mobilitzar més finançament privat per a l'eficiència dels recursos. Per tant, la Comissió proposa: (a) desenvolupar metodologies per a les "proves d'estrès dels recursos" per a les empreses i explorar el potencial del mercat de bons per canalitzar finançament addicional per a projectes d'eficiència de recursos; (b) aclarir les responsabilitats de sostenibilitat de les institucions financeres; i (c) integrar encara més les prioritats de l'economia circular en el finançament de la UE i animar els estats membres a utilitzar el finançament de la UE disponible en programes i projectes sobre l'economia circular.

Donar suport als negocis

Tenint en compte el fet que les empreses i els consumidors continuen sent els actors clau en la transició cap a una economia més circular, la Comissió: (a) exposarà la manera d’aplicar l’ús de la mesura d’impacte ambiental en el disseny de processos i productes; (b) donar suport a la creació d'ocupació i el desenvolupament de competències mitjançant una cooperació política millorada; i (c) donar suport als intercanvis de bones pràctiques a nivell internacional.

Simplificació de la legislació sobre residus

Per tal de millorar la implementació de la legislació sobre residus i reduir les disparitats actuals entre els estats membres, la Comissió vol: (a) abordar les superposicions entre els objectius de residus i alinear les definicions; (b) simplificar l’obligació d’informar dels estats membres; (c) permetre als estats membres eximir a les pimes o empreses que recullin i / o transportin quantitats molt petites de residus no perillosos dels requisits generals de permís o registre segons la Directiva marc de residus; (d) introduir informes anuals a través d’un únic punt d’entrada per a totes les dades sobre residus; i (e) promoure la inversió directa en la gestió de residus.

Abordar la gestió específica de residus

Per tal de fer front a desafiaments particulars relacionats amb els residus relacionats amb pèrdues importants de recursos o impactes ambientals, la Comissió té com a objectiu: (a) proposar un objectiu aspiracional de reduir les deixalles marines un 30% el 2020; (b) desenvolupar un marc comú d’avaluació de la UE per al rendiment ambiental dels edificis (vegeu la secció 3); (c) proposar que es prohibeixi l'abocament de plàstics el 2025; i (d) desenvolupar un marc de política sobre fòsfor per millorar-ne el reciclatge.

Objectius d’eficiència en recursos

Segons la Comunicació, un candidat a l'objectiu de productivitat dels recursos es mesuraria pel PIB en relació amb el consum de matèria primera. Aquest objectiu no ha de ser vinculant i s’ha de desenvolupar en el context de la revisió de l’Estratègia Europa 2020.

Comunicació sobre l’impacte ambiental dels edificis

L’eficiència dels recursos no es limita als residus municipals; també implica la construcció i l'ús d'edificis, motiu pel qual la Comissió ha presentat una Comunicació sobre les oportunitats d'eficiència de recursos en el sector de la construcció. L'objectiu de la Comissió és reduir els impactes ambientals dels edificis nous i renovats augmentant l'eficiència dels recursos i millorant la informació disponible sobre el rendiment ambiental dels edificis.

La Comissió creu que hi ha en el sector de la construcció una manca de dades fiables, comparables i assequibles sobre les quals els operadors públics i privats de la UE puguin analitzar i comparar el rendiment ambiental dels edificis. La Comunicació té com a objectiu abordar aquest dèficit d'informació proposant l'establiment d'un marc d'indicadors que s'haurien d'utilitzar per a l'avaluació del rendiment ambiental dels edificis. Aquests indicadors haurien d'abordar els aspectes següents:

• Consum total d’energia;
• ús del material i els impactes ambientals incorporats;
• durabilitat dels productes de construcció;
• disseny per a la desconstrucció;
• gestió de residus de construcció i demolició;
• contingut reciclat en materials de construcció;
• reciclabilitat i reutilització de materials i productes de construcció;
• aigua que fan servir els edificis;
• la intensitat d’ús dels edificis i;
• comoditat interior.

Dos plans d'acció: ocupació verda i impuls de les pimes ecològiques

Per tal de desenvolupar un enfocament integrat cap al creixement i l'ocupació ecològics, la Comissió ha presentat una Iniciativa d'Ocupació Verda i un pla d'acció ecològic per a les pimes. Segons la Comissió, aquestes coordinarien les eines i respostes polítiques específiques per garantir que les agendes d'ocupació i medi ambient convergeixin i contribueixin a assolir l'objectiu d'Europa 2020.

Pel que fa a la transició cap a una economia verda, baixa en carboni, energètica i eficient en recursos, s’hauria de centrar, segons la Iniciativa d’Ocupació Verda, en la previsió i l’establiment de polítiques de competències adequades per ajudar els treballadors a afrontar els canvis estructurals, la seguretat de transició del mercat laboral i enfortiment de la governança i les iniciatives basades en la col·laboració. S'hauria d'adoptar un enfocament integrat per donar suport a l'ocupació en l'economia mitjançant l'establiment d'accions polítiques a nivell europeu i nacional.

Aquestes accions haurien d’incloure la reducció de mancances de coneixements i competències, anticipar canvis sectorials, donar suport a la creació d’ocupació allunyant la fiscalitat del treball, augmentant la transparència i la qualitat de les dades per millorar el seguiment i promoure el diàleg social.

Amb el Pla d'acció ecològic per a les pimes, la Comissió té com a objectiu contribuir a la reindustrialització d'Europa mitjançant la millora de la competitivitat de les pimes i el suport a l'evolució dels negocis ecològics. Es basa en el Pla d’acció d’ecoinnovació (EcoAP), que proporciona orientacions per a la política i el finançament de l’ecoinnovació. Segons la Comissió, el pla d’acció es centra en accions a nivell europeu dissenyades per adaptar-se i reforçar les iniciatives ecològiques existents per donar suport a les pimes a nivell nacional i regional a l’hora d’establir una sèrie d’objectius i accions que s’implementaran.

Aquestes accions haurien d’incloure la millora de l’eficiència dels recursos de les pimes europees, el suport a l’emprenedoria verda, l’explotació de les oportunitats de la cadena de valors més ecològics, la facilitació de l’accés al mercat de les pimes verdes.

Propers passos

Les quatre comunicacions no legislatives s’han enviat al Parlament Europeu i al Consell, que poden decidir respondre formalment. La Directiva proposada seguirà el procediment legislatiu ordinari.

 

medi ambient

Lluita contra la contaminació marina: campanya #EUBeachCleanup 2021

publicat

on

Llançat oficialment el 18 d 'agost, Campanya 2021 del #EUBeachCleanup va culminar el 18 de setembre el Dia Mundial de Neteja de la Costa. Des del juny, s’han organitzat accions de neteja a països costaners i sense litoral de tot el món i es continuaran fins a finals d’octubre.

Alt representant / vicepresident Josep Borrell (a la foto) va dir: “Les nostres accions afecten els nostres oceans. És la nostra elecció: o bé seguim contaminant el nostre oceà amb escombraries marines, o bé prenem mesures i netegem els nostres mars. #EUBeachCleanup és una gran acció individual i col·lectiva de voluntaris de tot el món per mantenir netes les platges i protegir la vida marina. És necessari, és urgent, tothom pot contribuir a restaurar el nostre planeta ".

El comissari de Medi Ambient, Oceans i Pesca, Virginijus Sinkevičius, va dir: “La restauració de la biodiversitat, la protecció de l’oceà i l’empoderament dels ciutadans són tots els prioritats de l’agenda de la UE. El veritable poder de #EUBeachCleanup és que reuneix tot això i guanya l'atenció mundial. Es tracta d’anar parlant i convertir el Tracte Verd Europeu en una acció blava mundial. Uneix-te a nosaltres. Junts, podem marcar la diferència ".

anunci

Cada any, milions de tones d’escombraries acaben a l’oceà amb un efecte directe i mortal sobre la vida salvatge. La contaminació marina comença a terra i és un dels principals motors de l’esgotament de la biodiversitat marina. És per això que des de 2017 la UE organitza la campanya anual #EUBeachCleanup: una sensibilització mundial que fa una forta crida a l’acció cada any, impulsant l’adopció de mesures ambicioses per protegir l’oceà a nivell internacional. L’edició d’aquest any s’avança a la 15a Conferència de les Parts del Conveni de les Nacions Unides sobre la Diversitat Biològica (CBD COP15) a l’octubre i després del La legislació de la UE sobre plàstics d’un sol ús va entrar en vigor al juliol. Hi ha més informació notícia.

anunci
Seguir llegint

medi ambient

El forat d'ozó de l'hemisferi sud supera la mida de l'Antàrtida

publicat

on

El Servei de Seguiment de l'Atmosfera de Copernicus vigila de prop la regió antàrtica per controlar el desenvolupament del forat d'ozó d'aquest any sobre el pol sud, que ara ha arribat a una extensió més gran que l'Antàrtida. Després d’un inici bastant estàndard, el forat d’ozó del 2021 ha crescut considerablement la setmana passada i ara és més gran del 75% dels forats d’ozó en aquesta etapa de la temporada des del 1979.

Científics de la Servei de vigilància de l’atmosfera Copernicus (CAMS) han estat vigilant de prop el desenvolupament del forat d'ozó antàrtic d'aquest any. A la Dia internacional per a la preservació de la capa d’ozó (16 de setembre) CAMS rep una primera actualització de l'estat del forat estratosfèric que apareix cada any durant la primavera austral i de la capa d'ozó que protegeix la Terra de les propietats nocives dels rajos solars. CAMS està implementat pel Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast en nom de la Comissió Europea amb finançament de la UE.

Vincent-Henri Peuch, director del Servei de Seguiment de l'Atmosfera de Copèrnic, va dir: "Aquest any, el forat d'ozó s'ha desenvolupat com s'esperava al començament de la temporada. Sembla bastant similar a l'any passat, que tampoc no va ser realment excepcional al setembre, però es va convertir en un dels forats d'ozó més duradors del nostre registre de dades més endavant de la temporada. Ara les nostres previsions mostren que el forat d'aquest any ha evolucionat fins a convertir-se en un forat força més gran de l'habitual. El vòrtex és força estable i les temperatures estratosfèriques són fins i tot inferiors a les de l’any passat. Estem veient un forat d’ozó força gran i potencialment també profund ”.

Seguiment operatiu de CAMS de la capa d'ozó utilitza el modelatge per ordinador en combinació amb observacions per satèl·lit d’una manera similar a les previsions meteorològiques per tal de proporcionar una imatge tridimensional completa de l’estat del forat d’ozó. Per a això, CAMS combina eficaçment diferents informació disponible. Una part de l’anàlisi consisteix en observacions de la columna total d’ozó a partir de mesures a la part visible de l’espectre solar ultraviolat. Aquestes observacions són de molt alta qualitat, però no estan disponibles a la regió que encara es troba a la nit polar. S'inclou un conjunt diferent d'observacions, que proporcionen informació crucial sobre l'estructura vertical de la capa d'ozó, però té una cobertura horitzontal limitada. Combinant cinc fonts diferents i reunint-les mitjançant el seu sofisticat model numèric, CAMS pot proporcionar una imatge detallada de la distribució de l’ozó amb una columna total, un perfil i una dinàmica consistents. Més informació a la nota de premsa adjunta.

CAMS_Newsflash_Ozone Day_15092021_BEEN.docx
 
Copèrnic és un component del programa espacial de la Unió Europea, amb finançament de la UE, i és el seu programa insígnia d’observació de la Terra, que opera a través de sis serveis temàtics: atmosfera, marí, terrestre, canvi climàtic, seguretat i emergències. Ofereix dades i serveis operatius de lliure accés que proporcionen als usuaris informació fiable i actualitzada relacionada amb el nostre planeta i el seu entorn. El programa està coordinat i gestionat per la Comissió Europea i implementat en col·laboració amb els estats membres, l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Organització Europea per a l'Explotació de Satèl·lits Meteorològics (EUMETSAT), el Centre Europeu de Previsió Meteorològica de Mitjà Abast ( ECMWF), agències de la UE i Mercator Océan, entre d’altres. ECMWF opera dos serveis del programa d’observació de la Terra Copernicus de la UE: el Servei de Monitorització de l’Atmosfera de Copernicus (CAMS) i el Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S). També contribueixen al Servei de Gestió d'Emergències de Copèrnic (CEMS), que és implementat pel Consell Comú d'Investigació de la UE (CCI). El Centre Europeu de Previsions Meteorològiques de Mitjà Abast (ECMWF) és una organització intergovernamental independent amb el suport de 34 estats. És un institut d’investigació i un servei operatiu 24/7, que produeix i difon prediccions numèriques del temps als seus estats membres. Aquestes dades estan totalment disponibles per als serveis meteorològics nacionals dels estats membres. La instal·lació de superordinadors (i l'arxiu de dades associats) a ECMWF és una de les més grans del seu tipus a Europa i els estats membres poden utilitzar el 25% de la seva capacitat per als seus propis propòsits. ECMWF està ampliant la seva ubicació als seus estats membres per a algunes activitats. A més d’un QG al Regne Unit i del Computing Center a Itàlia, a partir de l’estiu de 2021 es trobaran noves oficines centrades en activitats realitzades en col·laboració amb la UE, com Copernicus, a Bonn, Alemanya.

Seguir llegint

Canvi climàtic

Eleccions alemanyes: els vaguistes de la fam volen una acció més gran contra el canvi climàtic

publicat

on

Un grup de joves es troba a la tercera setmana de vaga de fam a Berlín, afirmant que els partits polítics alemanys no aborden adequadament el canvi climàtic abans de les eleccions generals d’aquest mes, escriu Jenny Hill, Canvi climàtic.

Els manifestants, de 18 a 27 anys, han promès continuar la vaga de fam fins que els tres principals candidats que competeixen per substituir Angela Merkel acceptin conèixer-los.

Entre les petites tendes i les pancartes pintades a mà, hi ha un ambient moderat a prop de la cancelleria alemanya de Berlín.

anunci

Els sis joves que porten més de quinze dies en vaga de fam diuen que se senten febles.

Als seus 27 anys, Jacob Heinze és el més gran dels manifestants aquí (els organitzadors diuen que altres quatre persones s'han unit a la vaga de fam fora del camp). Parla lentament, lluitant clarament per concentrar-se, però va dir a la BBC que, tot i que té por de les conseqüències de la seva "vaga de fam indefinida", la seva por al canvi climàtic és més gran.

"Ja els vaig dir als meus pares i amics que hi havia la possibilitat de no tornar-los a veure", va dir.

anunci

"Ho faig perquè els nostres governs no aconsegueixen salvar la jove generació d'un futur que està més enllà de la imaginació. El que és horrible. Ens enfrontarem a la guerra pel que fa a recursos com aigua, menjar i terra i això ja és una realitat per a molta gent al món ".

Amb menys de dues setmanes per a les eleccions generals d’Alemanya, Jacob i els seus companys de manifestació exigeixen que els tres principals candidats a substituir Angela Merkel com a cancellera alemanya vinguin a parlar amb ells.

Vagants de fam per la política climàtica a Berlín, 2021

El canvi climàtic és, sens dubte, el principal tema electoral aquí. Els polítics alemanys han estat influenciats per les protestes massives al carrer dels joves activistes del canvi climàtic dels darrers anys, però les inundacions mortals d’aquest estiu a l’oest del país també han centrat la preocupació pública.

Tot i això, asseguren els vaguistes de fam, cap dels principals partits polítics, inclòs el partit Verd, no proposa mesures adequades per abordar el problema.

"Cap dels seus programes no té en compte els fets científics reals fins ara, especialment el perill de punts d'inflexió (canvis climàtics irreversibles importants) i el fet que estem molt a prop d'arribar-hi", diu la portaveu Hannah Luebbert.

Ella diu que els manifestants volen que Alemanya institueixi l'anomenada assemblea ciutadana (un grup de persones escollides per reflectir totes les parts de la societat) per trobar solucions.

"La crisi climàtica també és una crisi política i potser una crisi de la nostra democràcia, perquè la creació de les eleccions cada quatre anys i la gran influència dels grups de pressió i dels interessos econòmics als nostres parlaments sovint condueixen al fet que els interessos econòmics són més importants que la nostra civilització, la nostra supervivència ", diu la senyora Luebbert.

"Aquestes assemblees ciutadanes no estan influenciades per grups de pressió i no són els polítics els que tenen por de no ser reelegits, només són les persones que utilitzen la seva racionalitat".

Una vista d’un campament d’activistes climàtics a prop de l’edifici del Reichstag el 12 de setembre de 2021 a Berlín, Alemanya.
Els vaguistes de la fam diuen que cap dels candidats fa prou per prevenir una catàstrofe climàtica

Els vaguistes de fam asseguren que només una de les candidatures a la cancellera –Annalena Baerbock, del partit Verd–, ha respost, però que els ha parlat per telèfon en lloc de satisfer la seva demanda de conversa pública. Els ha apel·lat perquè posin fi a la vaga de fam.

Però el grup, que atrau cada vegada més publicitat, ha promès continuar, tot i que reconeixen l’angoixa de les seves famílies i amics.

Tot i així, diu Jacob, la seva mare el recolza.

"Té por. Té molta por, però entén per què faig aquests passos. Plora cada dia i truca cada dia i em pregunta si no és millor parar? I sempre arribem al punt que diem que no, cal continuar ", va dir.

"És realment necessari despertar la gent a tot el món".

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències