Connecteu-vos amb nosaltres

Negocis

Rescats i el mercat únic

COMPARTIR:

publicat

on

5856909445_0582bc9689_zBy Laure de Hauteclocque

La Comissió ha presentat nous criteris per avaluar si les empreses en dificultats financeres poden optar a ajuts estatals. Els canvis clau inclouen facilitar a les pimes la sol·licitud i l'obtenció d'ajuts estatals, la simplificació de la definició d'empresa en dificultats i la clarificació de les condicions en què les ajudes estatals són compatibles amb el mercat interior.

El 9 de juliol de 2014 es van presentar les Directrius sobre ajudes estatals per al rescat i la reestructuració d'empreses no financeres en dificultats, que substitueixen les Directrius de 2004 i que formen part de la Iniciativa de modernització de les ajudes estatals de la Comissió iniciada el 2012.

Àmbit de les directrius

Les directrius són aplicables a totes les empreses en dificultats, excepte les que operen en el sector del carbó i l'acer i les que estan subjectes a normes específiques per a les entitats financeres. A més, s'ha simplificat el terme "empresa en dificultat". Es pot considerar que una empresa es troba en dificultats si es dóna com a mínim una de les circumstàncies següents:

• En el cas d'una societat de responsabilitat limitada, més de la meitat del capital social subscrit ha desaparegut com a conseqüència de les pèrdues acumulades.
• En el cas d'una societat on almenys alguns socis tinguin una responsabilitat il·limitada pel deute de la societat, més de la meitat del seu capital ha desaparegut com a conseqüència de les pèrdues acumulades.
• Quan l'empresa estigui sotmesa a un procediment col·lectiu d'insolvència o compleixi els criteris de la seva legislació nacional per ser sotmesa a un procediment col·lectiu d'insolvència.
• En el cas d'una empresa que no sigui una PIME, quan durant els dos darrers anys (i) la ràtio d'endeutament comptable de l'empresa sobre fons propis hagi estat superior a 7.5, i (ii) els guanys de l'empresa abans d'interessos, impostos, amortitzacions, i la ràtio de cobertura d'interessos d'amortització (EBITDA) ha estat inferior a 1.0.

Les empreses de nova creació no entren en l'àmbit d'aplicació de les directrius (es considera una empresa de nova creació durant els tres primers anys posteriors a l'inici de les operacions). Per tant, les directrius només s'aplicaran després d'aquest termini, sempre que l'empresa:

• Qualifica com a empresa en dificultat en el sentit de les directrius.
• No forma part d'un grup empresarial més gran.

anunci

Es poden concedir ajuts de salvament i suport temporal a la reestructuració de manera excepcional a una empresa que no es trobi en dificultats (dins de la definició de les directrius), quan s'enfronti a necessitats agudes de liquiditat per circumstàncies excepcionals i imprevistes.

Tipus d'ajuda

Les directrius tracten tres tipus d'ajuts:

• Ajudes de salvament: Les ajudes de salvament són per naturalesa una assistència urgent i temporal. Consisteix en un suport de liquiditat amb l'objectiu de mantenir a flota una empresa en dificultats durant el curt temps necessari per elaborar un pla de reestructuració. L'ajuda de salvament està limitada tant en el temps (6 mesos) com en l'import que es pot donar.
• Ajudes a la reestructuració: les ajudes a la reestructuració sovint segueixen les ajudes de salvament. Implica una assistència més permanent per restablir la viabilitat a llarg termini del beneficiari sobre la base d'un pla de reestructuració.
• Suport temporal a la reestructuració: les directrius introdueixen un nou tipus d'ajuda, el suport temporal a la reestructuració. Això permet concedir préstecs i avals a pimes i petites empreses estatals durant un màxim de 18 mesos en condicions simplificades.

Condicions de compatibilitat

Les directrius estableixen les condicions en què les ajudes estatals a les empreses en dificultat són compatibles amb el mercat interior.

Contribuir a l'interès comú

En primer lloc, les ajudes estatals han de "contribuir a l'interès comú". Les directrius introdueixen noves proves per garantir que l'ajuda beneficiarà la societat, per exemple, prevenint les dificultats socials recuperant la viabilitat a llarg termini de l'empresa.

Per tant, els estats membres han de demostrar que el fracàs d'una empresa probablement implicaria greus dificultats socials, en particular demostrant que:

• La taxa d'atur a la regió o regions afectades és superior a la mitjana de la UE, persistent i acompanyada de dificultats per crear nova ocupació a la regió o regions afectades, o superior a la mitjana nacional, persistent i acompanyada de dificultats per crear nova ocupació a les regions afectades.
• Hi ha un risc d'interrupció d'un servei important que és difícil de replicar i en el qual seria difícil que qualsevol competidor simplement intervengués.
• La sortida d'una empresa amb un paper sistèmic important en una regió o sector concret tindria potencials conseqüències negatives.
• Existeix risc d'interrupció de la continuïtat de la prestació d'un Servei d'Interès Econòmic General (SIEG).
• El fracàs o els incentius adversos del mercat de crèdit impulsaria una empresa viable a la fallida.
• La sortida del mercat de l'empresa en qüestió comportaria una pèrdua irremeiable d'importants coneixements o coneixements tècnics.
• Es produirien situacions similars de dificultats greus degudament justificades per l'estat membre en qüestió.

En el cas de l'ajuda a la reestructuració, es demanarà a l'estat membre que proporcioni un pla de reestructuració factible, coherent i de gran abast per restablir la viabilitat a llarg termini del beneficiari. El pla pot comportar, per exemple, la reorganització i racionalització de les activitats de l'empresa, la reestructuració de les activitats existents o la diversificació cap a activitats noves i viables. La concessió de l'ajuda està condicionada a l'execució del pla de reestructuració.

Adequació

Les ajudes no es consideraran compatibles si les mesures menys distorsionants poden assolir el mateix objectiu. Pel que fa a l'ajuda de salvament, això vol dir que ha de complir les condicions següents:

• Ha de consistir en suport temporal de liquiditat en forma de garanties de préstecs o préstecs.
• El nivell de remuneració ha de reflectir la solvència subjacent del beneficiari i ha de proporcionar incentius perquè el beneficiari retorni l'ajuda el més aviat possible.
• Qualsevol préstec ha de ser reemborsat i qualsevol garantia ha de finalitzar en un termini no superior a sis mesos des del desemborsament de la primera quota al beneficiari.
• Es demana als estats membres que comuniquin a la Comissió, com a màxim sis mesos després de l'autorització de l'ajuda, la prova que el préstec ha estat reemborsat íntegrament i/o que s'ha extingit la garantia. L'autorització de l'ajuda de salvament es prorrogarà sempre que s'hagi presentat un pla de reestructuració.
• Les ajudes de salvament no es podran destinar al finançament de mesures estructurals, llevat que siguin necessàries durant el període de salvament per a la supervivència del beneficiari.

Pel que fa a l'ajuda a la reestructuració, els estats membres són lliures d'escollir la forma que prenguin, però haurien de garantir que l'instrument sigui adequat a la qüestió que es pretén tractar.

Efecte incentivador

En el cas de l'ajuda a la reestructuració, els estats membres han de demostrar que, en absència de l'ajuda, l'empresa s'hauria reestructurat, venut o liquidat d'una manera que d'altra manera no hauria assolit l'objectiu identificat d'interès comú.

Proporcionalitat

Per ser aprovades les ajudes no han de superar el mínim necessari per assolir l'objectiu d'interès comú. La Comissió exigeix ​​que el beneficiari de l'ajuda, els seus accionistes, creditors o nous inversors aportin una contribució significativa als costos de reestructuració, que es coneix com a "aportació pròpia".

Per a l'ajuda a la reestructuració, cal un nivell suficient de "contribució pròpia" als costos de reestructuració i repartiment de càrregues d'almenys el 50% dels costos de reestructuració. A més, la noció de repartiment de càrregues introduïda per les directrius requereix que les ajudes per cobrir les pèrdues només s'hagin de concedir en condicions que impliquin un repartiment de càrregues adequat per part dels inversors existents.

La intervenció de l'Estat només s'hauria de produir després que les pèrdues s'hagin comptabilitzat i s'hagin atribuït íntegrament als accionistes existents i titulars de deutes subordinats. A més, qualsevol ajuda estatal que millori la posició patrimonial de l'empresa s'ha de concedir en condicions que permetin a l'estat una part raonable dels guanys futurs.

Efectes negatius

Segons la Comissió, els efectes negatius de l'ajuda sobre la competència i el comerç entre els estats membres haurien de ser prou limitats per tal de mantenir positiu el balanç global de la mesura.

Això vol dir, en particular, que s'ha de respectar el principi "una vegada, temps de pal". En aplicació d'aquest principi, les ajudes només es poden concedir a una empresa en dificultats després d'haver transcorregut almenys deu anys qualsevol ajut anterior o haver finalitzat el període de reestructuració. Les excepcions a aquesta regla són les següents:
• Quan l'ajuda a la reestructuració sigui posterior a la concessió d'ajuda de salvament com a part d'una única operació de reestructuració.
• Quan s'hagi concedit una ajuda de salvament o un ajut temporal a la reestructuració d'acord amb aquestes directrius i aquesta ajuda no va ser seguida d'una ajuda per a la reestructuració si (i) s'hagués pogut creure raonablement que el beneficiari seria viable a llarg termini quan es va concedir l'ajuda. i (ii) es faci necessària una nova ajuda de salvament o reestructuració al cap de cinc anys com a mínim per circumstàncies imprevisibles de les quals no sigui responsable el beneficiari.
• En circumstàncies excepcionals i imprevisibles de les quals no sigui responsable el beneficiari.

A més, les directrius demanen als estats membres que prenguin mesures per limitar les distorsions de la competència quan es concedeixen ajudes a la reestructuració. Això podria prendre la forma de mesures estructurals, mesures de comportament i mesures d'obertura del mercat.

Transparència

A partir de l'1 de juliol de 2016, els estats membres hauran de publicar la informació rellevant sobre la concessió d'ajuts en un lloc web complet sobre ajudes estatals. La informació s'hauria de publicar un cop s'hagi pres la decisió de concessió de l'ajuda i estar disponible durant almenys 10 anys per al públic en general.

Disposicions específiques per a pimes

A més de les condicions generals de compatibilitat, les directrius inclouen disposicions específiques pel que fa a la concessió d'ajuts a pimes i empreses estatals més petites. Les disposicions generals s'aplicaran a les pimes mutatis mutandis, llevat que a continuació s'indiqui el contrari.

Objectiu d'interès comú

Segons la Comissió, és poc probable que el fracàs d'una PIME individual impliqui el grau de dificultat social o el fracàs del mercat que exigeixen les disposicions generals. Per tant, les directrius preveuen que, per a les pimes, n'hi ha prou amb determinar que el fracàs del beneficiari probablement implicaria dificultats socials o una fallada del mercat, en particular que:

• La sortida d'una pime innovadora o d'una pime amb alt potencial de creixement tindria potencials conseqüències negatives.
• La sortida d'una empresa amb vincles amplis amb altres empreses locals o regionals, especialment altres pimes, tindria conseqüències negatives potencials.
• El fracàs o els incentius adversos dels mercats de crèdit impulsaria una empresa viable a la fallida.
• Es produirien situacions similars de penes degudament justificades pel beneficiari.

Adequació

Per a l'ajuda de salvament, es complirà la condició d'idoneïtat sempre que l'ajuda s'atorgui per una durada no superior a sis mesos. Abans de finalitzar aquest període, (i) l'estat membre ha d'aprovar un pla de reestructuració o liquidació, o (ii) l'empresa ha de presentar un pla de reestructuració simplificat o (iii) el préstec ha de ser reemborsat o la garantia ha de ser rescindida.

Proporcionalitat de l'ajuda

No obstant això, es considerarà adequada una aportació pròpia si ascendeix, com a mínim, al 40% dels costos de reestructuració en el cas de les pimes o al 25% en el cas de les petites empreses.

Suport temporal a la reestructuració

Atès que és probable que les PIME s'enfrontin a dificultats de liquiditat més grans que les empreses més grans i que, en determinats casos, pot ser que una empresa pugui completar la reestructuració sense necessitat d'ajuda a la reestructuració, sempre que pugui obtenir liquiditat durant un període més llarg. més de sis mesos, les directrius introdueixen un nou concepte d'ajuda a les pimes dirigides a temes de liquiditat. El suport temporal a la reestructuració permet ajuts de liquiditat a les pimes durant un període superior a sis mesos en les condicions següents:

• El suport ha de consistir en ajuts en forma de garanties de préstecs o préstecs.
• La remuneració s'hauria de fixar a un tipus no inferior al tipus de referència establert a la Comunicació de la Comissió sobre la revisió del mètode per fixar els tipus de referència i descompte per a les empreses febles.
• Els ajuts temporals a la reestructuració han de complir amb les disposicions generals de compatibilitat que estableixen les directrius, llevat que s'especifiqui el contrari a les condicions específiques de les pimes.
• Es podrà concedir un ajut temporal a la reestructuració per un període no superior a 18 mesos. Abans de finalitzar aquest període, (i) l'estat membre ha d'aprovar un pla de reestructuració o liquidació o (ii) el préstec ha de ser reemborsat o la garantia ha de ser rescindida.
• En un termini màxim de sis mesos després del desemborsament de la primera quota, l'estat membre ha d'aprovar un pla simplificat de reestructuració que, com a mínim, identifiqui les accions que ha de dur a terme el beneficiari per restablir la seva viabilitat a llarg termini.

Propers passos

Les directrius s'aplicaran amb efectes des de l'1 d'agost de 2014 fins al 31 de desembre de 2020. Les notificacions registrades per la Comissió abans de l'1 d'agost de 2014 s'examinaran a la llum dels criteris de les directrius anteriors.

 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències