Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

#SaveTheBees coalició: 80 Les ONG de la UE es reuneixen per exigir una prohibició total dels neonicotinoides

COMPARTIR:

publicat

on

Al desembre, 2013, la Comissió Europea va restringir l'ús de tres insecticides neonicotinoides altament tòxics d'abella, com ara imidacloprid, clothianidin i tiamethoxam. En el 4 aniversari de la prohibició parcial d'aquestes substàncies, els nous coneixements científics confirmen que aquestes restriccions no són prou lents.

Per tant, més de 80 ONG de la UE es reuneixen per demanar als responsables de la decisió de la UE que prohibeixin completament els neonicotinoides sense més demora. Una proposta de la Comissió Europea per estendre la prohibició a tots els cultius a l'aire lliure es discutirà a 12-13 de desembre i es pot demanar als Estats membres que votin sobre la proposta.

El Regne Unit, Irlanda i França han indicat recentment que donen suport a una prohibició més dura, però altres estats membres no han donat a conèixer les seves posicions. La proposta de la Comissió es basa en les conclusions de l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària segons les quals les abelles corren el risc de l'ús de neonicotinoides en tots els cultius a l'aire lliure, no només de l'ús en cultius amb flor que s'alimenten directament. Diversos estudis nous també mostren com els neonicotinoides contaminen el medi ambient i es poden trobar a l'aigua i les flors silvestres que posen en perill la vida salvatge.

Martin Dermine, expert en pol·linitzadors de PAN Europe, va dir: "El 2013, hi havia prou evidències per prohibir totalment els neonicotinoides. La seva toxicitat no és compatible amb la producció sostenible d'aliments. Les nostres poblacions d'abelles i d'insectes en general necessiten una atenció especial, ja que el seu declivi és espectacular. L'evidència mostra que, malgrat la informació espantosa difosa per la indústria dels pesticides, les restriccions del 2013 no van provocar cap reducció del rendiment dels cultius. Per tant, no té sentit mantenir el seu ús i el col·lapse ambiental que generen”.

A 1994, quan l'imidacloprid va ser autoritzat per primera vegada als gira-sols a França, els apicultors francesos van notar immediatament el major impacte negatiu d'aquests productes químics en la salut de les seves ruscs. Els camps de gira-sol van passar de ser una font important de la producció de la mel francesa a una font de disminució de la indústria apícola francesa. La història francesa es va expandir cap a la UE i al món sencer sobre la difusió de l'ús de neonicotinoides.

Després de 19 anys de mobilització d'apicultors i ecologistes, la Comissió Europea va decidir a 2013 prohibir l'ús de neonicotinoides en cultius atractius per les abelles. L'executiu de la UE també va demanar als productors d'aquestes substàncies, Bayer i Syngenta, que proporcionessin les anomenades dades confirmatòries 'per tal d'avaluar millor la toxicitat d'aquestes substàncies.

L'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA) va avaluar aquestes dades de confirmació i va publicar les seves avaluacions al novembre de 2016[1]. L'EFSA va confirmar que aquestes substàncies eren altament tòxics per a les abelles, abelles i abelles solitàries. L'Autoritat també va confirmar que encara hi havia llacunes de dades que impedien una avaluació de risc adequada, en particular per a les abelles salvatges.

anunci

L'EFSA també va advertir que les abelles podrien estar exposades a neonicotinoides fora de cultius, ja que aquests insecticides es van estendre ràpidament en el medi ambient, contaminant també les flors silvestres. A més, la ciència independent ha demostrat que la toxicitat dels neonicotinoides va molt més enllà de les abelles melíferes: abelles, abelles salvatges i tot el món dels errors. S'ha demostrat recentment un declivi dramàtic en els insectes (75% desconeixement de biomassa d'insectes a Alemanya en àrees naturals durant 27 anys[2]) que els autors atribueixen a pràctiques agrícoles intensives, inclosos els usos de pesticides. Una recent actualització de l'Avaluació Integrada Mundial sobre l'Impacte dels Plaguicides Sistèmics sobre Biodiversitat i Ecosistemes ha avaluat l'evidència científica 500 publicada des de 2014 i confirma l'alt risc presentat per aquestes substàncies no només per als insectes sinó també per als vertebrats i la vida silvestre en general[3].

Després de les opinions de novembre de 2016 EFSA, la Comissió Europea va enviar al febrer a 2017 un projecte de reglament als estats membres de la UE per prohibir aquests tres neonicotinoides de l'agricultura de la UE amb una exempció a la seva utilització en hivernacles permanents. Els Estats membres de la UE discutiran i possiblement votaran sobre el projecte de reglament al Comitè Permanent 12-13 sobre pesticides i els Estats membres podrien tenir la possibilitat de votar sobre la proposta.

Més de 80 ONG de la UE que cobreixen la major part de la Unió Europea i que comprenen apicultors, ecologistes i científics estan iniciant oficialment avui la coalició Save The Bees[4] per obtenir la prohibició de les nostres necessitats mediambientals. La coalició defensarà que tots els Estats membres de la UE votin a favor de la proposta de la Comissió Europea per prohibir tots els usos d'aquests neonicotinoides per protegir les nostres abelles, inclosos els hivernacles, ja que l'evidència mostra que els hivernacles no són sistemes tancats i que no impedeixen la fuga i la contaminació ambiental . La Coalició també exigirà que tots els altres pesticides químics estiguin degudament examinats pel seu impacte en les abelles perquè tots els pesticides nocius de les abelles siguin prohibits a la UE. Per tant, els estats membres han d'aprovar sense demora el 2013 EFSA Bee Guidance Document[5].

Membres de la Coalició Save The Bees: Abella Lupa, Agrupació per a la protecció del medi ambient del Garraf, APIADS, Apicultura de huesca, Apiscam, Apiservices, Arieco, Asociación Bee Garden, Asociación de apicultores de la Región de Murcia, Asociación Española de Apicultores, Asociación Galega de apicultura, Asociación Medioambiental Jara, Asociación para a Defensa Ecolóxica de Galiza, Asociación RedMontañas, Asociación Reforesta, Associació Catalana d'Afectades i Afectats de Fibromiàlgia i d'altres Síndromes de Sensibilització Central, Avaaz, Baltic Environmental Forum Latvia, Bamepe, Bee Life – European Beekeeping Coordination, Bijenstichting, Buglife, BUND, Campact, COAG – Comunida Valenciana, Confederación en Defensa de la Abeja en la Cornisa Cantábrica, Cooperativa El Brot, Deutsche Berufs und Erwerbs Imker Bund, Division of Apiculture- Hellenic Agriculture Organització DEMETER, Earth Thrive, Eco Hvar, ECOCITY, ecocolmena, Ecological Council, Ecologistas en Acción, Estonian Green Party, European Professional Apicultors Association, Federação Nacional dos Apicultores de Portugal, Federação of Greek Apicultors' Associations, Foundation for the Environment and Agriculture, Fundació Amics de les Abelles, Amics de la Terra Europa, Générations Futures, Gipuzkaoko Erlezain Elkartea, Glore Mill Sustainability Center for Biodiversity and Energy, Greenpeace, Grup d'Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans, Inter-Environnement Wallonie, INLUISAL SL, La Apnera , La Vinca, Lithuanian Fund for Nature, Melazahar, Melliferopolis, NABU, Natur&ëmwelt, Nature & Progrès Belgique, Pesticide Action Network Europe, Pesticide Action Network UK, Pestizid Aktions-Netzwerk, proBiene, Proyecto Gran Simio, Quercus, Riet Vell, Romapis, Salvem la Platja Llarga, Associació d'Apícols d'Eslovènia, Slow Food, SOS polinizadores, Societat Espanyola d'Agricultura Ecològica, Statera NGO, SumOfUs, Territorios Vivos, Tot mel can ginesta, Umweltinstitut München, Unió de Llauradors I Ramaders, Union Nationale de l'Apiculture Française, Fundació Via Pontica, Vilde bier i Danmark, WECF França, WECF Alemanya, WWF Espanya.

[1] https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4606 https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/4607 
[2] Hallman et al. 2017 
[3] https://www.iucn.org/news/secretariat/201709/severe-threats-biodiversity-neonicotinoid-pesticides-revealed-latest-scientific-review 
[4] www.beecoalition.eu 
[5] https://www.efsa.europa.eu/es/efsajournal/pub/3295

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències