Connecteu-vos amb nosaltres

medi ambient

Els contribuents financen el desglossament planetari: cal acabar les subvencions perjudicials

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Abordar les triples crisis del canvi climàtic, la pèrdua de biodiversitat i els abusos dels drets humans és fonamental per garantir un futur segur, sostenible i just. Llavors, per què paguem per accelerar aquestes crisis i per fer-nos més pobres a la llarga? Parlo de subvencions nocives. No totes les subvencions són perjudicials, però sí. Des de la pesca, fins a l’agricultura, passant pels combustibles fòssils, són una amenaça invisible que ens obliga a combatre l’emergència planetària amb una mà lligada a l’esquena, escriu Steve Trent, CEO i fundador, Environmental Justice Foundation.

Pesca

A la pesca, més del 60% de les subvencions són perjudicials, és a dir, es destinen a augmentar la capacitat de pesca quan moltes poblacions de peixos ja estan sobreexplotades o són objectiu de la pesca il·legal, no regulada i no declarada. Això té enormes conseqüències tant per a les persones com per al nostre planeta. A Ghana, per exemple, l'augment de la pesca de les barques d'arrossegament estranger ha provocat que més de la meitat de les persones que treballen a les pesqueries de les comunitats costaneres de Ghana es quedin sense menjar suficient durant l'últim any. Encara més han vist disminuir els seus ingressos. També hi ha implicacions per al clima global. A alta mar, fora de les jurisdiccions nacionals, els vaixells pesquers sovint poden viatjar molt més enllà amb subvencions, a zones que d’una altra manera serien inviables econòmicament. De fet, el 43.5% del "carboni blau" -el carboni emmagatzemat a la vida marina- que aquests vaixells eliminen de l'oceà prové d'aquestes zones. Depenem d’aquest mateix carboni blau si esperem acabar amb la crisi climàtica i, tot i així, paguem per destruir-la.

L'Organització Mundial del Comerç, sota la nova direcció del director general Ngozi Okonjo-Iweala, està tancant un acord per acabar amb les subvencions perjudicials a la pesca, després de dècades d'esforç. En fer-ho, es fomentarien els drets humans a tot el món, es protegiria la vida salvatge i es protegirà el nostre planeta contra la crisi climàtica. Agricultura Gairebé el 90% dels subsidis agrícoles mundials són perjudicials. Afavoreixen el desglossament climàtic, la destrucció de la natura i la desigualtat rampant, sobretot per als petits agricultors, que sovint són dones. El 2019, es van invertir 1 milió de dòlars EUA en subvencions agrícoles cada minut a nivell mundial, i només l’1% d’aquests es van destinar a projectes beneficiosos per al medi ambient.

anunci

Les subvencions més importants es reserven als productes més destructius, com ara la carn de vedella i la llet; el primer emet més del doble de carboni per quilogram de producte que qualsevol altre aliment. L’expansió agrícola també provoca altres problemes. Els conflictes terrestres són freqüents, amb pobles indígenes i comunitats locals que sovint pateixen violència extrema, captació de terres i intoxicació per pesticides.

Això també comporta la destrucció d'ecosistemes inestimables, des dels boscos del sud-est asiàtic fins a les praderies del Cerrado, a Amèrica del Sud, juntament amb l'extinció associada de la vida salvatge i, encara més, més contribucions a l'escalfament global. Actualment, la Unió Europea està desenvolupant una legislació per mantenir els productes de la deforestació fora dels prestatges dels supermercats europeus. Si és prou robusta i cobreix prou ecosistemes i productes bàsics, aquesta legislació pot ser una eina poderosa per promoure els drets humans i la preservació de la natura a tot el món. Seria encara més fort si s’acompanyés d’esforços per redirigir les subvencions agrícoles nocives, a casa i a l’estranger, cap a una agricultura sostenible que beneficiï tant les persones com el planeta.

Combustibles fòssils

anunci

El secretari general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, ha dit sobre els subsidis als combustibles fòssils que "el que estem fent és utilitzar els diners dels contribuents (que vol dir els nostres diners) per impulsar els huracans, estendre sequeres, fondre glaceres, blanquejar els coralls. En una paraula, destruir el món ". I ho estem fent a gran escala. Els governs del G20 gasten 584 milions de dòlars EUA cada any entre 2017 i 2019 en subvencions a combustibles fòssils, i el seu suport als combustibles fòssils arran de la pandèmia COVID-19, lluny d’una recuperació verda, avança en la direcció equivocada augmentant el suport.

Les subvencions als combustibles fòssils superen el suport donat a les energies renovables vint vegades més. Tant si es tracta de bonificacions fiscals per a empreses de combustibles fòssils com per governs que paguen per netejar la destrucció ambiental que provoquen, aquestes subvencions donen un petit grapat d’empreses de suport artificial per guanyar més diners mentre acceleren encara més la crisi climàtica. Els funcionaris de la UE han identificat amb raó que aquestes subvencions minen les ambicions europees d’arribar al zero net. La solució és clara i senzilla: acabar amb totes les finances públiques de combustibles fòssils immediatament, redirigir el poder de la despesa pública cap a les energies renovables i lliurar la transformació energètica que necessitem per evitar els pitjors impactes de la crisi climàtica.

Cruïlla

Segons l’IPCC, disposem de nou anys per fer dràstiques reduccions de les nostres emissions de carboni amb la possibilitat d’evitar els pitjors impactes de la crisi climàtica. Aquesta crisi és humanitària, embolicada en una cruel injustícia en què aquells que menys van fer que la causessin patissin els seus majors i primers impactes. No ens podem permetre el luxe de continuar pagant per fer el món menys segur i més injust.

Les subvencions contínues per a les indústries que destrueixen el planeta també ens ajuden als mateixos models econòmics que hem de deixar enrere, aturant actius i finançaments que d’altra manera es podrien utilitzar per iniciar una onada de llocs de treball ecològics bons i sostenibles. Les subvencions nocives no tenen cap sentit ambiental, econòmic o moral. Per afrontar l’emergència planetària i construir un món més segur, sostenible i just, hem de redirigir definitivament el gran poder de les finances públiques, convertint les subvencions nocives en el múscul financer tan urgentment necessari per portar-nos a una economia real de zero carboni i restaurar els sistemes naturals dels quals tots depenem en última instància.

Comparteix aquest article:

les emissions CO2

La Comissió adopta nous annexos a les directrius sobre ajudes estatals del sistema de comerç d'emissions de la UE, que defineixen els punts de referència d'eficiència aplicables i els factors de CO2

publicat

on

La Comissió Europea ha adoptat dos nous annexos al Directrius sobre ajudes estatals del sistema de comerç d'emissions de la UE (les "Directrius de l'ETS"). Els nous annexos complementen les directrius ETS i defineixen els punts de referència d'eficiència i els factors de CO2 aplicables. Les directrius de l'ETS tenen com a objectiu reduir el risc de "fuga de carboni", on les empreses traslladen la producció a països de fora de la UE amb polítiques climàtiques menys ambicioses, la qual cosa comporta una menor activitat econòmica a la UE i cap reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle a nivell mundial. En particular, les Directrius permeten als estats membres compensar els sectors en risc de deslocalització per part dels preus més elevats de l'electricitat com a conseqüència dels senyals de preu del carboni creats per l'ETS de la UE (els anomenats "costos d'emissions indirectes").

Quan es van adoptar les directrius ETS revisades el setembre de 2020, la Comissió va assenyalar que els dos annexos sobre "Valores de referència d'eficiència" i sobre "Factors de CO2" es publicarien en una fase posterior. Els punts de referència d'eficiència representen la quantitat d'electricitat implicada en el procés de producció més eficient per a cada producte. Els factors de CO2, que es basen en la combinació de generació d'energia amb combustibles fòssils a cada país o regió, reflecteixen fins a quin punt el preu a l'engròs de l'electricitat consumida pel beneficiari està influenciat pels costos ETS a les zones de preus corresponents.

La Comissió ha adoptat avui un comunicació complementant les directrius ETS, introduint els annexos pendents. Els punts de referència d'eficiència i els factors de CO2 definits als annexos es basen en aportacions d'experts, pràctiques prèvies i dades estadístiques. Més concretament, els punts de referència d'eficiència es van establir a partir d'un estudi expert realitzat per un consultor extern. La metodologia per establir els factors de CO2 aplicables és similar a la aplicada a les Directrius anteriors, i es basa en dades d'Eurostat.

Els nous punts de referència d'eficiència i factors de CO2 entraran en el càlcul de l'import de la compensació pels costos indirectes incorreguts pels beneficiaris a partir del 2021 i, per tant, són elements importants per garantir la proporcionalitat de les mesures d'ajuda concedides en virtut de les directrius ETS.

anunci

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

agricultura

Estadístiques agrícoles de la UE: subvencions, llocs de treball, producció

publicat

on

Descobriu fets i xifres sobre l'agricultura a la UE, inclòs el finançament per país, ocupació i producció, Societat.

L'agricultura és una indústria important per a tots els països de la UE i tots reben fons de la UE a través de la Política Agrària Comuna (PAC). Aquests fons donen suport als agricultors directament a través del Fons Europeu Agrícola de Garantia i les zones rurals, l'acció climàtica i la gestió dels recursos naturals a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural.

Esbrina com la Política Agrària Comuna dóna suport als agricultors.

Subvencions agràries de la UE per països

El 2019, es van gastar 38.2 milions d'euros en pagaments directes als agricultors i 13.8 milions d'euros en desenvolupament rural. 2.4 milions d'euros més van donar suport al mercat de productes agrícoles.

anunci

Les normes que regulen com es gasten els fons de la Política Agrària Comuna les determina el Pressupost a llarg termini de la UE. La les normes actuals s'aplicaran fins al desembre de 2022, després el més recent reforma de la política agrícola comuna entrarà en vigor i durarà fins al 2027.

Infografia amb mapa que mostra la quantitat de subvencions de la Política Agrària Comuna per país de la UE l'any 2019. Es poden trobar dades clau a l'epígraf Subvencions agrícoles de la UE per país.
La divisió dels fons de la Política Agrària Comuna entre els països de la UE  

Estadístiques d'ocupació agrícola de la UE

La indústria agrícola va donar suport a 9,476,600 llocs de treball el 2019 i 3,769,850 llocs de treball en la producció d'aliments (el 2018) i va representar l'1.3% del producte interior brut de la UE el 2020.

Romania tenia la majoria de persones ocupades a l'agricultura el 2019, mentre que Dinamarca tenia la majoria de persones ocupades en la producció d'aliments el 2018.

anunci

Per cada euro gastat, el sector agrícola genera 0.76 € addicionals per a l'economia de la UE. El valor afegit brut de l'agricultura -la diferència entre el valor de tot el que va produir el sector agrícola primari de la UE i el cost dels serveis i béns utilitzats en el procés de producció- va ser de 178.4 milions d'euros el 2020.

Infografia que mostra l'ocupació a l'agricultura (el 2019) i la producció d'aliments (el 2018) per país de la UE. Les dades clau es poden trobar a l'epígraf Estadístiques d'ocupació agrícola de la UE.
Els sectors de l'alimentació i l'agricultura a la UE  

La producció agrícola a Europa

L'agricultura de la UE produeix una gran varietat de productes alimentaris, des de cereals fins a llet. La UE ha legislat per garantir que els aliments produïts i venuts a la UE siguin segurs per menjar. El L'estratègia de la UE de la granja a la bifurcació, anunciat el 2020, té com a objectiu garantir que els aliments també es produeixin de manera més sostenible. Els eurodiputats volen reduir millor l'ús de pesticides protegir els pol·linitzadors i la biodiversitat, acabar amb l'ús de gàbies en la ramaderia i augmentar l'ús del sòl per l'agricultura ecològica per 2030.

Infografia que mostra quantes tones d'aliments diferents es van produir a la UE el 2019.
Producció d'aliments a la UE  

Política Agrícola Comuna 

Fonts de dades 

Comparteix aquest article:

Seguir llegint

Política Agrícola Comuna (PAC)

La reforma de la Política Agrària Comuna obté l'aprovació definitiva dels eurodiputats

publicat

on

Dimarts (23 de novembre), el Parlament va donar llum verda a la nova política agrícola de la UE. Aquesta versió reformada pretén ser més verda, més justa, més flexible i transparent, AGRI, sessió plenària.

Durant les negociacions sobre el paquet de reformes legislatives, els eurodiputats van insistir que l'enfortiment de la biodiversitat i l'adhesió a les lleis i compromisos ambientals i climàtics de la UE seran clau per a l'aplicació de la Política Agrària Comuna (PAC) reformada, que entrarà en vigor el 2023. Per avaluar si els plans estratègics nacionals de la PAC estan en línia amb aquests compromisos, els agricultors hauran de complir amb pràctiques respectuoses amb el clima i el medi ambient. Els estats membres estaran obligats a garantir que almenys el 35% del pressupost de desenvolupament rural i almenys el 25% dels pagaments directes es destinin a mesures mediambientals i climàtiques.

Més suport a les petites explotacions i als joves agricultors

Els eurodiputats van assegurar que un mínim del 10% dels pagaments directes es destinaran a donar suport a les petites i mitjanes explotacions i que almenys el 3% del pressupost de la PAC es destinarà a joves agricultors. També van insistir que una reserva de crisi amb un pressupost anual de 450 milions d'euros (a preus actuals) estarà permanentment preparada per ajudar els agricultors amb la inestabilitat de preus o de mercat.

anunci

Més transparència i millor compliment de les normes laborals

Com a resultat de la pressió del Parlament, les normes laborals de la UE en els sectors agraris seran millor supervisades i les infraccions sancionades gràcies a la cooperació entre els inspectors nacionals de treball i els organismes pagadors de la PAC.

La informació sobre els beneficiaris finals del suport de la UE serà més transparent gràcies a una eina de mineria de dades de la UE, a la qual tindran accés els estats membres i que ajuda a identificar el risc de frau verificant la informació a les bases de dades públiques.

anunci

Amb 452 vots a favor, 178 en contra i 57 abstencions es va aprovar el “Reglament de plans estratègics”, el “Reglament horitzontal” amb 485 vots a favor, 142 en contra i 61 abstencions i el “Reglament d'organització comuna de mercats” amb 487 a favor, 130 en contra i 71 abstencions.

Ponent del 'Reglament de plans estratègics' Peter Jahr (EPP, DE) va dir: “En aprovar la reforma de la PAC, garantim la seguretat de la planificació no només als estats membres, sinó sobretot als nostres agricultors europeus. Hem vetllat perquè aquesta PAC sigui més sostenible, transparent i previsible. El nou model de lliurament reduirà la càrrega burocràtica de la política agrícola sobre els agricultors. El nostre vot d'avui ha demostrat que volem protegir i promoure les explotacions familiars, les persones que mantenen i conserven el nostre paisatge cultural”.

Ponent de la "Regulació horitzontal" Ulrike Müller (RE, DE) va dir: “Avui és un dia històric per a la nova PAC, un dia en què avancem cap a una política agrícola més ambiciosa ambientalment, socialment conscient i orientada al rendiment. El nou model de lliurament garantirà que l'enfocament de la PAC es centrarà més en assolir els seus objectius i menys en el simple compliment de les normes. També ens hem assegurat que els pagaments de la PAC siguin més transparents i que els interessos financers de la UE estiguin millor protegits. Aquest CAP serà realment un èxit".

Ponent del "Reglament de l'organització comuna de mercats" Eric Andrieu (S&D, FR) va dir: “Per primera vegada en més de 30 anys, gràcies a l'organització comuna del mercat part de la reforma de la PAC, les reformes aprovades avui suposaran més regulació del mercat que desregulació. Podem estar orgullosos del lluny que hem arribat, perquè el progrés aconseguit és important per als agricultors, per al sector i per als consumidors. L'organització comuna de mercat és sens dubte un primer pas en la direcció correcta".

Propers passos

Les regles actuals de la PAC es van ampliar després del 31 de desembre de 2020 i es van substituir per regles de transició fins a finals de 2022. Un cop aprovades pel Consell, les noves normes seran aplicables a partir de l'1 de gener de 2023.

Més informació 

Comparteix aquest article:

Seguir llegint
anunci
anunci

Tendències