Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Desbloquejar l'èxit climàtic: un nou informe estableix el rumb per a l'establiment d'objectius climàtics creïbles per a les empreses

COMPARTIR:

publicat

on

Un nou informe de WWF publicat avui ofereix a les empreses coneixements i recomanacions essencials per establir objectius climàtics ambiciosos i creïbles, que han de publicar segons la legislació de la UE. L'informe "Objectius climàtics corporatius: garantir la credibilitat dels compromisos regulats per la UE" inclou una descripció detallada de les obligacions legals de les empreses i les institucions financeres, així com recomanacions metodològiques. També mostra que l'ús de la Science Based Targets Initiative (SBTi) facilita la fixació d'objectius i permet a les empreses complir amb els requisits relacionats de la normativa europea.

Aquest informe avalua l'alineació dels requisits metodològics de SBTi amb els requisits legals de la UE descrits a la Directiva sobre informes de sostenibilitat corporativa (CSRD), que proporciona un marc per a la presentació d'informes de sostenibilitat obligatori a nivell europeu. Totes les recomanacions i conclusions emeses en aquest informe també estan en línia amb la versió actual de la Directiva de Due Diligence de Sostenibilitat Corporativa (CSDDD), que s'espera que sigui votada en breu pels Estats membres de la UE.

D'acord amb Antoine Pugliese, director de defensa de les finances sostenibles de WWF França: “Enfortir els requisits d'informes de sostenibilitat corporativa és un element clau del Pacte Verd Europeu. L'objectiu principal de la Directiva sobre informes de sostenibilitat corporativa (CSRD) és proporcionar dades estratègiques de sostenibilitat que permetin a les empreses alinear models de negoci amb una economia sostenible i una limitació de l'escalfament global a 1.5 °C, d'acord amb l'Acord de París. Aquest primer informe examina com les empreses, els auditors i els supervisors han de garantir la credibilitat dels objectius climàtics com a primer element d'un pla de transició sòlid".

Reaccionant a l'informe, Anna Notarianni, directora d'impacte del grup de Sodexo va dir: "Com a primera empresa de la nostra indústria amb objectius climàtics a curt i llarg termini validats per SBTi, Sodexo ha liderat constantment el camí en sostenibilitat. Estem orgullosos que la nostra adopció proactiva d'objectius i trajectòries validades per SBTi hagi estat la decisió correcta a prendre i serà útil per abordar els requisits reguladors emergents com el CSRD; aquest nou informe de WWF ho confirma".

per Skender Sahiti-Manzoni, cap de polítiques sostenibles i implicació de les parts interessades de La Banque Postale: “El recent informe de WWF subratlla el compromís constant de La Banque Postale per fer front al canvi climàtic en el sector financer. En adoptar objectius i vies rigoroses basades en la ciència des del principi, estem reafirmant el nostre compromís amb les transicions sostenibles alhora que complim amb eficàcia els estàndards de divulgació d'objectius climàtics com el CSRD. Això subratlla el nostre enfocament proactiu, demostrat pel nostre compromís de retirar-nos completament dels combustibles fòssils l'any 2030 com a molt tard".

En particular, l'informe fa les recomanacions següents:

  1. Les institucions de la UE i els estats membres, els reguladors i supervisors pertinents i els proveïdors d'assegurances (auditors) haurien de recomanar immediatament a les empreses que adoptar objectius climàtics validats per SBTi, tant per garantir el compliment dels requisits reguladors de la UE sobre l'establiment i la presentació d'objectius climàtics corporatius, com per millorar la transparència sobre les reduccions d'emissions previstes.
  2. El La UE hauria de desenvolupar un marc normatiu metodològic de referència per garantir objectius climàtics creïbles i comparables alineats amb un límit d'augment de temperatura global d'1.5 °C per a les empreses, basat en les directrius i recomanacions metodològiques SBTi.
  3. Els objectius climàtics han de ser supervisats pels reguladors pertinents (autoritats nacionals competents) i els supervisors que haurien de garantir-ho es destinen els mitjans adequats per assolir aquests objectius i supervisar el progrés dels compromisos corporatius. En aquest sentit, el CSDDD representa una part essencial de la regulació de sostenibilitat de la UE, que s'hauria de complementar amb el desenvolupament d'un sòlid procés de mesura, informes i verificació (MRV) per als objectius climàtics corporatius.

WWF demana que es considerin ràpidament aquestes recomanacions per garantir l'ambició i la credibilitat dels objectius climàtics corporatius, d'acord amb els objectius climàtics de la UE 2030, el Pacte Verd Europeu i la promoció de la resiliència climàtica a llarg termini i l'estabilitat financera.

anunci

Resultats clau

Requisits de CSRD: l'informe recorda que el CSRD permet a les empreses establir objectius climàtics, declarar si estan alineats amb un límit d'augment de la temperatura global d'1.5 °C i descriure els escenaris utilitzats per desenvolupar-los. Aquests objectius s'han de fixar en termes absoluts per garantir la ràpida descarbonització de les activitats econòmiques, en intervals de cinc anys entre el 2030 i el 2050. Això s'hauria de complementar finalment amb el CSDDD, que, si es vota com s'espera, també requerirà que els supervisors vetllin que Les empreses proporcionen els mitjans adequats per implementar els seus objectius climàtics mitjançant plans de transició.

Compliment de SBTi amb la normativa europea: SBTi és una referència metodològica per a la definició d'objectius corporatius de clima. S'ha utilitzat per validar els objectius de més de 4,000 empreses i entitats financeres de gairebé 100 països, amb més de 3,000 compromesos a fer-ho. Permet als actors econòmics assegurar-se que els seus objectius de descarbonització són compatibles amb un límit d'augment de la temperatura global d'1.5 °C (amb poc o cap sobrepassament). L'anàlisi de WWF mostra que els requisits metodològics de SBTi per a la creació, presentació i validació d'objectius climàtics estan alineats amb els requisits establerts a la CSRD, i de vegades són encara més estrictes.

Un procés facilitat per establir objectius climàtics: Amb la seva presència consolidada a la UE i una cobertura important de les emissions de GEH de la Unió, SBTi pot facilitar enormement la implementació de la CSRD i els requisits projectats de CSDDD perquè les empreses i les institucions financeres estableixin i publiquin objectius climàtics. Això ajudarà a millorar la credibilitat i la comparabilitat d'aquests objectius i contribuirà millor a l'objectiu de la UE d'assolir la neutralitat climàtica. Els objectius climàtics ambiciosos i creïbles també ajuden a millorar la resiliència i l'estabilitat financera a llarg termini de les empreses i les institucions financeres. L'informe assenyala, però, que l'establiment d'objectius per si sol no és suficient per oferir una avaluació satisfactòria de la realitat de les ambicions climàtiques de les empreses. De fet, aquests objectius representen només el primer pas en el desenvolupament de plans corporatius de transició climàtica, que seran objecte de futurs informes de WWF el 2024.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències