Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Un any de l'Acord del Tractat d'Alta Mar

COMPARTIR:

publicat

on

El 4 de març de 2024, l'Aliança d'Alta Mar celebrarà l'aniversari d'un any de l'històric Tractat d'Alta Mar.1 sent acordada a les Nacions Unides (ONU), després de gairebé 20 anys de negociacions. Farà un balanç dels avenços realitzats durant l'any cap a la consagració de l'acord en el dret internacional i demanarà als líders mundials que redoblen els seus esforços per ratificar el Tractat ràpidament perquè pugui entrar en vigor a la Conferència de l'Oceà de l'ONU de 2025 a Niça, França. .

Des de l'acord, Palau i Xile han ratificat oficialment el Tractat d'Alta Mar i l'han signat 87 estats membres de l'ONU, manifestant així la seva intenció de procedir a la ratificació.

"Donem la benvinguda als avenços aconseguits en la cursa mundial per a la ratificació del Tractat d'Alta Mar durant l'últim any i felicitem Palau i Xile per ser els primers països a ratificar-lo oficialment. L'acord d'aquest text del Tractat es va anunciar com una victòria per al multilateralisme, donant esperança als ciutadans de tot el món que els líders actuaran. Però el temps no està del nostre costat. Els màxims rècord de temperatures de l'oceà de l'any passat serveixen per advertir-nos que la calor està en els líders mundials per convertir ràpidament les seves paraules en llei perquè puguem rescatar el nostre oceà global compartit.," dit Rebecca Hubbard, directora de High Seas Alliance.

Un cop 60 països ratifiquen el Tractat d'Alta Mar, entrarà en vigor i es convertirà en la primera llei internacional del món que imposa la conservació i gestió de la biodiversitat més enllà de les jurisdiccions nacionals (BBNJ), que permetrà l'establiment de Àrees marines protegides d'Alta Mar, i regular les activitats potencialment perjudicials mitjançant avaluacions integrals d'impacte ambiental.

L'Alta Mar, l'oceà més enllà de les fronteres marítimes dels països, cobreix la meitat del planeta, és la llar de la major riquesa de biodiversitat del món i té un paper essencial en la regulació del nostre clima absorbint al voltant del 30% del CO2 produït pels humans cada any. Aquesta vasta àrea oceànica admet alguns dels ecosistemes més importants, encara que en perill crític, de la Terra, però la manca de govern l'ha fet cada cop més vulnerable a la sobreexplotació humana. Actualment, és la zona menys protegida del nostre planeta; només un 1.5% està totalment protegit.

Transformar el Tractat d'Alta Mar en acció a l'aigua és un pas crític per assolir els objectius internacionals per revertir les crisis climàtiques i de biodiversitat, inclòs l'objectiu de protegir el 30% de la terra i el mar del món per a l'any 2030, acordat durant la cimera mundial sobre la biodiversitat de les Nacions Unides a desembre 2022.

NOTES ALS EDITORS:

anunci

1. L'Aliança d'Alta Mar (HSA) de vegades utilitza el terme "Tractat d'Alta Mar" com a abreviatura de l'Acord BBNJ. HSA reconeix que l'abast de l'Acord BBNJ abasta totes les àrees fora de la jurisdicció nacional, inclòs el fons marí i la columna d'aigua. Aquesta elecció de redacció pretén facilitar la comprensió per a un públic ampli i no transmet una priorització entre els components o principis de l'acord BBNJ.

Hi ha 193 Estats membres de les Nacions Unides. Consulteu una llista completa al Rastreig de ratificació de l'aliança d'alta mar.

Feu un seguiment del progrés dels països en el Tractat d'Alta Mar i obteniu més informació sobre el #RaceForRatification athighseasalliance.org/treaty-ratificació.

Firma no estableix el consentiment perquè els Estats estiguin vinculats al Tractat, però sí que expressa la voluntat de l'Estat signatari de continuar el procés d'elaboració del tractat i de procedir a la ratificació. La signatura també crea l'obligació d'abstenir-se, de bona fe, d'actes que vulnerin l'objecte i la finalitat del Tractat. Després de la signatura, els països poden ratificar l'Acord en qualsevol moment. El text del Tractat especifica que aquest Acord estarà obert a la signatura de tots els Estats a partir del 20 de setembre de 2023 i romandrà obert a la signatura a la Seu de l'ONU a Nova York fins al 20 de setembre de 2025. Un cop transcorregut aquest període, els Estats es podran adherir adherint-se al Acord. L'adhesió es refereix a l'acte pel qual un Estat expressa el seu consentiment a obligar-se per un Acord. Això pot tenir lloc després de l'entrada en vigor d'un tractat.

Ratificació és quan les nacions accepten formalment el nou dret internacional, i això sovint implica assegurar-se que les seves lleis nacionals hi són coherents. La velocitat i el procés per ratificar varien segons el país. En alguns països, l'acte de ratificació és simplement un decret del líder, mentre que en altres cal l'aprovació del Parlament.

Més informació sobre el Tractat d'Alta Mar en aquest article full de dades i preguntes freqüents.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències