Connecteu-vos amb nosaltres

Biodiversitat

Protecció de la biodiversitat: la UE pren mesures per evitar la introducció d'espècies exòtiques invasores que danyin la naturalesa europea

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

La Comissió està prenent mesures legals contra 15 estats membres per tal d'intensificar la prevenció i la gestió de les espècies exòtiques invasores. Bèlgica, Bulgària, Xipre, Txeca, França, Grècia, Irlanda, Itàlia, Letònia, Lituània, Polònia, Portugal, Romania, Eslovènia i Eslovàquia no han pogut establir, implementar ni comunicar a la Comissió abans del juliol de 2019 els seus plans d'acció segons Reglament 1143 / 2014 per abordar les espècies exòtiques més invasores de preocupació de la Unió. Aquestes espècies causen danys al medi ambient i a la salut tan importants que justifica l'adopció de mesures aplicables a tota la UE.

El procediment d'infracció que s'inicia Bulgària, Grècia i Romania també es refereix al fet que no s'hagi establert un sistema de vigilància d'espècies exòtiques invasores de preocupació per a la Unió; el termini d'aquest pas va passar el gener de 2018. A més, la Comissió demana Grècia Romania establir estructures en ple funcionament per dur a terme els controls oficials necessaris per evitar la introducció intencionada a la Unió d'espècies exòtiques invasores.

Prevenció del dany a la biodiversitat europea

Espècies alienígenes invasores són un dels cinc principals causes de pèrdua de biodiversitat a Europa i a tot el món. Són plantes i animals que s'introdueixen de manera accidental o deliberada com a conseqüència de la intervenció humana en un medi natural on normalment no es troben. Representen una amenaça important per a les plantes i els animals autòctons a Europa, causant un dany estimat de 12 milions d '€ a l'any a l'economia europea.

Reglament 1143/2014 de prevenció i gestió de la introducció i propagació d'espècies exòtiques invasores exigeix ​​que els estats membres identifiquin i gestionen les vies per les quals s'introdueixen i es propaguen les espècies exòtiques invasores. Una gran proporció d'espècies exòtiques invasores s'introdueixen sense voler a la Unió. Per tant, és crucial prioritzar i gestionar de manera més eficaç les vies d'introducció no intencionada, sobre la base d'estimacions del volum d'espècies i de l'impacte potencial d'aquestes espècies. Alguns exemples d'aquestes vies inclouen organismes vius que són transportats sense voler a l'aigua de llast i als sediments per vaixells, mitjançant la pesca o altres equips de pesca quan els pescadors viatgen a l'estranger, o a través de contenidors utilitzats en el comerç internacional; plagues en plantes comercialitzades o fusta que passen desapercebudes; i altres. Malgrat els avenços en la priorització de les vies, la implementació encara està endarrerida a la majoria dels Estats membres. Fins ara, només 12 estats membres han elaborat, adoptat i comunicat a la Comissió els seus plans d'acció per abordar les vies més importants d'entrada d'espècies exòtiques invasores.

El Reglament 1143/2014 va entrar en vigor l'1 de gener de 2015 i se centra en les espècies considerades "de preocupació per a la Unió". Actualment inclou 66 espècies, com ara plantes com el jacint d'aigua i animals com la vespa asiàtica o el mapache, que representen un risc a nivell europeu. Els estats membres estan obligats a prendre mesures efectives per evitar la introducció intencionada o no intencionada d'aquestes espècies a la UE; detectar-los i prendre mesures ràpides d'eradicació en una fase inicial de la invasió; o si les espècies ja estan àmpliament establertes, prendre mesures per eradicar-les, controlar-les o evitar-ne la propagació.

En aquest context, l'actuació preventiva objecte dels procediments d'infracció actuals és una inversió imprescindible, ja que és molt més eficaç i econòmic prevenir la introducció d'espècies invasores que abordar i mitigar els danys un cop generalitzats.

anunci

LA Acord Verd Europeu i la Estratègia Europea de Biodiversitat per al 2030 tots dos subratllen la importància que la UE posi la natura en el camí de la recuperació l'any 2030 mitjançant una millor protecció i restauració dels ecosistemes sans.

Acció d'execució de la Comissió

La Comissió ha estat donant suport continu als estats membres per implementar correctament les lleis existents, utilitzant els seus poders d'execució quan sigui necessari. Això és crucial per protegir la natura a la UE, de manera que els ciutadans puguin confiar en els seus serveis a tota la Unió.

La Comissió va enviar cartes d'avís formal sobre aquesta qüestió a 18 estats membres juny 2021. Com que les respostes rebudes dels 15 estats membres esmentats anteriorment no van ser satisfactòries, la Comissió ha decidit emetre dictàmens motivats. Els països en qüestió disposen de dos mesos per respondre i prendre les mesures necessàries, en cas contrari els casos es podran remetre al Tribunal de Justícia.

Impacte en la salut, el medi ambient i l'economia

hi ha almenys 12,000 espècies exòtiques al medi ambient europeu, Dels quals 10-15% són invasius. Les espècies exòtiques invasores poden provocar l'extinció local d'espècies autòctones, per exemple a través de la competència per recursos limitats, com ara aliments i hàbitats, el mestissatge o la propagació de malalties. Poden alterar el funcionament d'ecosistemes sencers, comprometent la seva capacitat per oferir serveis valuosos, com ara la pol·linització, la regulació de l'aigua o el control d'inundacions. La vespa asiàtica, per exemple, introduïda per accident a Europa el 2005, depreda les abelles autòctones, redueix
la biodiversitat d'insectes autòctons i els impactes dels serveis de pol·linització en general.

Les espècies exòtiques invasores solen tenir importants impactes econòmics, reduint els rendiments de l'agricultura, la silvicultura i la pesca. Per exemple, la gelea de pinta americana que es va introduir accidentalment al mar Negre va ser responsable d'una disminució brusca de no menys de 26 poblacions comercials de peix del mar Negre, incloses l'anxova i el verat. Les espècies invasores poden danyar les infraestructures, obstruir el transport o disminuir la disponibilitat d'aigua bloquejant les vies navegables o obstruint les canonades d'aigua industrials.

Les espècies exòtiques invasores també poden ser un problema important la salut humana, desencadenant greus al·lèrgies i problemes de pell (per exemple, cremades causades per l'alga gegant) i actuant com a vectors de patògens i malalties perilloses (per exemple, transmissió de malalties als animals i humans per mapaches).

Fons

Com a part de l'ambició de protegir i restaurar ecosistemes saludables establerts al Estratègia Europea de Biodiversitat per al 2030, la Comissió proposarà en els propers mesos una llei integral de restauració de la natura amb objectius vinculants. Es construirà sobre el Directives sobre hàbitats i aus que des de 1992 garanteixen la conservació dels hàbitats naturals, la fauna i la flora silvestres a la UE, tenint en compte les necessitats econòmiques, socials, culturals i regionals. La nova proposta tindrà com a objectiu fer que el medi ambient sigui més resilient perquè continuï donant-nos beneficis, mitjançant la restauració de diversos ecosistemes, inclosos els marins, per al 2050 amb objectius a mitjà termini per al 2030. Això també tindria un impacte positiu en el clima, ja que Els ecosistemes específicament degradats amb més potencial per capturar i emmagatzemar carboni seran objectiu.

Més informació

Procediment d'infracció
Aplicació de la llei mediambiental de la UE: beneficis i assoliments
Estudi per avaluar els beneficis obtinguts per l'aplicació de la legislació mediambiental de la UE
Estudi: els costos de no aplicar la legislació ambiental de la UE

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències