Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

La Comissió proposa un nou marc de la UE per descarbonitzar els mercats de gas, promoure l'hidrogen i reduir les emissions de metà

COMPARTIR:

publicat

on

La Comissió ha adoptat un conjunt de propostes legislatives per descarbonitzar el mercat del gas de la UE facilitant l'adopció de gasos renovables i amb baixes emissions de carboni, inclòs l'hidrogen, i per garantir la seguretat energètica per a tots els ciutadans d'Europa. La Comissió també fa un seguiment de l'Estratègia de metà de la UE i dels seus compromisos internacionals amb propostes per reduir les emissions de metà al sector energètic a Europa i a la nostra cadena de subministrament global. La Unió Europea ha de descarbonitzar l'energia que consumeix per reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030 i esdevenir climàticament neutra l'any 2050, i aquestes propostes ajudaran a assolir aquest objectiu.

El vicepresident executiu del Pacte Verd Europeu, Frans Timmermans, va dir: "Europa ha de passar pàgina als combustibles fòssils i passar a fonts d'energia més netes. Això inclou la substitució del gas fòssil per gasos renovables i baixos en carboni, com l'hidrogen. Avui proposem les normes per possibilitar aquesta transició i construir els mercats, xarxes i infraestructures necessaris. Per abordar les emissions de metà, també proposem un marc legal sòlid per fer un millor seguiment i reduir aquest potent gas d'efecte hivernacle, ajudant-nos a complir el Compromís Global de Metà i a fer front a la crisi climàtica".

El comissari d'Energia, Kadri Simson, va dir: "Amb les propostes d'avui, estem creant les condicions per a la transició verda al nostre sector del gas, impulsant l'ús de gasos nets. Un element clau d'aquesta transició és establir un mercat d'hidrogen competitiu amb una infraestructura dedicada. Volem que Europa lideri el camí i sigui la primera del món a establir les regles del mercat per a aquesta important font d'energia i emmagatzematge. També proposem normes estrictes sobre les emissions de metà del gas, el petroli i el carbó, per reduir les emissions d'aquests sectors en un 80% l'any 2030 i per iniciar accions contra el metà fora de la UE. Les nostres propostes també reforcen la seguretat del subministrament de gas i milloren la solidaritat entre els Estats membres, per contrarestar els xocs de preus i fer que el nostre sistema energètic sigui més resilient. Tal com demanen els estats membres, millorem la coordinació de l'emmagatzematge de gas de la UE i creem l'opció per a la compra conjunta voluntària de reserves de gas".

Les propostes de la Comissió (regulació i directiva) crear les condicions per a a el canvi del gas natural fòssil a gasos renovables i baixos en carboni, en particular el biometà i l'hidrogen, i reforçar la resiliència del sistema de gas. Un dels objectius principals és establir un mercat per a l'hidrogen, crear l'entorn adequat per a la inversió i permetre el desenvolupament d'infraestructures dedicades, inclòs el comerç amb tercers països. Les regles del mercat s'aplicaran en dues fases, abans i després del 2030, i cobreixen especialment l'accés a les infraestructures d'hidrogen, la separació de les activitats de producció i transport d'hidrogen i la fixació de tarifes. Es crearà una nova estructura de govern en la forma de la Xarxa Europea d'Operadors de Xarxa d'Hidrogen (ENNOH) per promoure una infraestructura dedicada a l'hidrogen, la coordinació transfronterera i la construcció de xarxes d'interconnexió, i elaborar normes tècniques específiques.

La proposta preveu que el plans de desenvolupament de xarxes nacionals s'ha de basar en a escenari conjunt per a electricitat, gas i hidrogen. S'ha d'alinear amb Plans Nacionals d'Energia i Clima, així com el Pla decennal de desenvolupament de la xarxa a tota la UE. Els operadors de xarxes de gas han d'incloure informació sobre les infraestructures que es poden desmantellar o reutilitzar, i hi haurà informes separats sobre el desenvolupament de la xarxa d'hidrogen per garantir que la construcció del sistema d'hidrogen es basa en una projecció realista de la demanda.

Les noves normes ho faran facilitar l'accés dels gasos renovables i amb baixes emissions de carboni a la xarxa de gas existent, eliminant les tarifes de les interconnexions transfrontereres i rebaixant les tarifes als punts d'injecció. També creen un sistema de certificació de gasos baixes en carboni, per completar els treballs iniciats al Directiva d'Energia Renovable amb la certificació de gasos renovables. Això garantirà condicions equitatives per avaluar la petjada completa d'emissions de gasos d'efecte hivernacle de diferents gasos i permetrà als Estats membres comparar-los i considerar-los de manera eficaç en la seva combinació energètica. Per evitar tancar Europa amb gas natural fòssil i fer més espai als gasos nets al mercat europeu del gas, la Comissió proposa que Els contractes a llarg termini per al gas natural fòssil no s'han de prorrogar més enllà del 2049.  

Una altra prioritat del paquet és empoderament i protecció del consumidor. Simultàniament a les disposicions que ja són aplicables al mercat elèctric, els consumidors poden canviar de proveïdor amb més facilitat, utilitzar eines efectives de comparació de preus, obtenir informació de facturació precisa, justa i transparent i tenir un millor accés a les dades i a les noves tecnologies intel·ligents. Els consumidors haurien de poder triar gasos renovables i amb baixes emissions de carboni en lloc dels combustibles fòssils.

anunci

Els alts preus de l'energia dels darrers mesos han cridat l'atenció sobre la importància de la seguretat energètica, especialment en moments en què els mercats mundials són volàtils. La Comissió ha proposat avui millorar la resiliència del sistema de gas i reforçar les disposicions de seguretat del subministrament existents, tal com es va prometre al Comunicació i Caixa d'eines sobre els preus de l'energia de 13 d'octubre, i tal com ho demanen els estats membres. En cas d'escassetat, cap llar a Europa es quedarà sola, amb una solidaritat transfronterera automàtica millorada mitjançant nous acords predefinits i aclariments sobre controls i compensacions dins del mercat interior de l'energia. La proposta amplia les regles actuals a les energies renovables i als gasos baixos en carboni i introdueix noves disposicions per cobrir els riscos emergents de ciberseguretat. Finalment, ho farà fomentar un enfocament més estratègic de l'emmagatzematge de gas, integrar les consideracions d'emmagatzematge en l'avaluació de riscos a nivell regional. La proposta també permet que la contractació conjunta voluntària dels Estats membres tingui existències estratègiques, d'acord amb les normes de competència de la UE.

Combatre les emissions de metà

Paral·lelament, en a primera legislatura de la UE proposta de reducció d'emissions de metà en el sector energètic, la Comissió exigirà als sectors del petroli, el gas i el carbó que mesuren, informen i verifiquen les emissions de metà, i proposa normes estrictes per detectar i reparar les fuites de metà i per limitar la ventilació i la torsió. També proposa eines de seguiment global que garanteixen la transparència de les emissions de metà de les importacions de petroli, gas i carbó a la UE, cosa que permetrà a la Comissió considerar noves accions en el futur.

La proposta establiria un nou marc legal de la UE garantir el més alt estàndard de mesura, informes i verificació (MRV) de les emissions de metà. Les noves normes requeririen que les empreses mesuren i quantifiquen les seves emissions de metà a nivell d'actius en origen i realitzen enquestes exhaustives per detectar i reparar les fuites de metà en les seves operacions. A més, la proposta prohibeix la ventilació i la torsió pràctiques, que alliberen metà a l'atmosfera, excepte en circumstàncies molt definides. Els estats membres també haurien d'establir plans de mitigació, tenint en compte la mitigació del metà i el mesurament del metà de les mines abandonades i dels pous inactius.

Finalment, pel que fa a les emissions de metà de les importacions d'energia de la UE, la Comissió proposa un enfocament en dos passos. En primer lloc, els importadors de combustibles fòssils hauran de presentar informació sobre com els seus proveïdors realitzen mesures, informes i verificació de les seves emissions i com mitiguen aquestes emissions. La Comissió n'establirà dos eines de transparència que mostraran el rendiment i els esforços de reducció de països i empreses energètiques d'arreu del món per frenar les seves emissions de metà: una base de dades de transparència, on es posaran a disposició del públic les dades comunicades pels importadors i els operadors de la UE; i una eina de monitoratge global per mostrar els punts calents que emeten metà dins i fora de la UE, aprofitant el nostre lideratge mundial en monitoratge ambiental mitjançant satèl·lits.

Com a segon pas, per abordar eficaçment les emissions de combustibles fòssils importats al llarg de la cadena de subministrament cap a Europa, la Comissió voluntat participar en un diàleg diplomàtic amb els nostres socis internacionals i revisar la regulació del metà per al 2025 amb la finalitat d'introduir mesures més estrictes sobre les importacions de combustibles fòssils un cop estiguin disponibles totes les dades.

Fons

Les propostes d'avui, juntament amb la paquet legislatiu presentat el 14 de juliol de 2021 i el revisió de la Directiva d'eficiència energètica dels edificis presentats avui, representen un pas important en el camí de descarbonització d'Europa i ajudaran a assolir l'objectiu de reduir les emissions de gasos d'efecte hivernacle en almenys un 55% l'any 2030 i esdevenir neutre pel que fa al clima l'any 2050.

Les propostes legislatives aprovades avui es deriven de la visió estratègica exposada en el Estratègia d'integració del sistema energètic de la UE, Estratègia de la UE sobre hidrogen i la Estratègia de metà de la UE el 2020. La UE lidera l'acció internacional per fer front a les emissions de metà. A la COP26 Conferència de les Nacions Unides sobre el Clima, vam llançar Compromís global de metà en col·laboració amb els Estats Units, per la qual més de 100 països es van comprometre a reduir les seves emissions de metà en un 30% el 2030 en comparació amb els nivells del 2020.

Més informació

Preguntes i respostes sobre els mercats del gas i el paquet d'hidrogen

Preguntes i respostes sobre les emissions de metà

Fitxa informativa sobre els mercats del gas i el paquet d'hidrogen

Fitxa informativa sobre emissions de metà

Proposta de la directiva revisada de mercats de gas i hidrogen

Annex de la Directiva revisada sobre els mercats de gas i l'hidrogen

Proposta de regulació revisada dels mercats de gas i de l'hidrogen

Annex al Reglament revisat dels mercats de gas i de l'hidrogen

Proposta de reglament d'emissions de metà

Pàgina web del paquet del mercat d'hidrogen i gas descarbonitzat

Pàgina web d'emissions de metà

Estratègia de metà de la UE

Pàgina web d'hidrogen

Estratègia de la UE sobre hidrogen

Acord Verd Europeu

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències