Connecteu-vos amb nosaltres

Mediambient

Prevenció de la contaminació de les aigües subterrànies i superficials a la UE  

COMPARTIR:

publicat

on

L'aigua neta és essencial per als humans i els ecosistemes sans. Descobriu què estan fent la UE i el Parlament Europeu per salvaguardar-lo.

D'acord amb el Agència Europea del Medi Ambient, la contaminació de l'aigua a la UE va disminuir entre els anys noranta i els anys 1990. No obstant això, el progrés s'ha alentit amb la contaminació en el 2010% de les aigües superficials des del 58. A més, només el 2016% de les masses d'aigua superficials i el 42% de les aigües subterrànies tenen la qualificació de "bon estat químic".

En el seu Resolució de 2020 sobre l'aplicació de la legislació de l'aigua de la UE, el Parlament Europeu va demanar a la Comissió Europea que prengui totes les mesures necessàries per garantir que es pugui assolir un bon estat químic de manera més àmplia i que prengui accions decisives a tota la UE quan els països de la UE no compleixin els estàndards de qualitat ambiental. La resolució subratllava que les substàncies que afecten l'aigua potable, com les substàncies per- i polifluoroalquils i alguns productes farmacèutics, haurien de ser una prioritat per al seguiment.

En línia amb la L'ambició de contaminació zero del Pacte Verd Europeu, la Comissió va presentar una proposta l'octubre de 2022 per revisar les llistes de control dels contaminants d'aigües superficials i subterrànies que s'han de supervisar i controlar per protegir les masses d'aigua dolça. La proposta també pretén esmenar les mancances identificades en el marc actual pel que fa a la contaminació química de les aigües i permetre una adaptació més ràpida als desenvolupaments científics.

Definicions 

  • Les aigües subterrànies es troben sota terra a les esquerdes i espais del sòl, sorra i roca (per exemple pous artesians, pous artificials, fonts). 
  • L'aigua superficial és qualsevol massa d'aigua sobre el sòl, inclosos rierols, rius, llacs, aiguamolls, embassaments i rieres. 

El que proposa el Parlament

El juny de 2023, el Parlament comitè de medi ambient va adoptar la seva posició per protegir les aigües subterrànies i superficials de la contaminació i millorar els estàndards de qualitat de l'aigua. La nova llei revisa la Directiva Marc de l'Aigua, El Directiva d'aigües subterrànies i la Directiva d’estàndards de qualitat ambiental (Directiva d'aigües superficials). L'objectiu és protegir millor la salut humana i els ecosistemes naturals dels contaminants.

Ampliant la llista de seguiment

Els diputats proposen que la llista de control de contaminants no s'ha de limitar a un màxim de substàncies tal com proposa la Comissió. Volen que s'actualitzi periòdicament per mantenir-se al dia de les noves evidències científiques i del ritme d'evolució ràpida dels nous productes químics emergents.

Els diputats volen que s'afegeixin una sèrie de substàncies a la llista de control tan aviat com s'identifiquin els mètodes de control adequats, com ara microplàstics.

anunci

Prevenció de la contaminació de les aigües subterrànies

Per protegir millor les aigües subterrànies, els eurodiputats exigeixen que els valors llindar -que són estàndards de qualitat per avaluar l'estat químic- siguin 10 vegades inferiors per a les aigües subterrànies que els de les aigües superficials.

També volen afegir un subconjunt de substàncies per i polifluoroalquils específiques a la llista de contaminants de les aigües subterrànies, ja que aquestes substàncies s'han detectat en més del 70% dels punts de mesura de les aigües subterrànies de la UE. Els eurodiputats volen estàndards més estrictes per al glifosat, el bisfenol, l'atrazina, els productes farmacèutics i els pesticides.

Els contaminants haurien de pagar

L'informe també diu que els productors de productes que contenen substàncies contaminants haurien de contribuir als costos de seguiment.

Tractament d'aigües residuals urbanes

Les aigües residuals urbanes poden ser una altra font de contaminació de l'aigua. El Parlament està treballant normes per millorar el tractament i la reutilització de les aigües residuals per protegir el medi ambient i la salut humana.

Les aigües residuals urbanes s'han de controlar millor per als contaminants químics, inclosos els anomenats productes químics per sempre, com ara les substàncies per- i polifluoroalquil; microplàstics; i patògens, com ara virus i bacteris.

Per fer front a l'escassetat d'aigua, els eurodiputats volen que els països de la UE estableixin plans d'estalvi i reutilització d'aigua.

Propers passos

Al setembre 2023, El Parlament va acceptar el seu mandat de negociació per a la protecció de les aigües subterrànies i superficials i l'octubre de 2023 va adoptar el seu mandat de negociació per al tractament d'aigües residuals urbanes. Les converses amb els governs nacionals sobre la forma final dels textos legislatius poden començar un cop el Consell hagi adoptat la seva posició.

Esbrina què està fent la UE per reduir la contaminació atmosfèrica.

Més informació sobre la reducció de la contaminació de l'aigua 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.
anunci

Tendències