Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

Europea i el Dia Mundial contra la Pena de Mort: UE subratlla compromís amb l'abolició universal

COMPARTIR:

publicat

on

8072331827_e645217d5bAvui (10 octubre) és Mundial i Dia Europeu contra la Pena de Mort. D'acord amb la seva política forta i de principis contra la pena de mort, la UE és, sens dubte, un dels jugadors més destacats internacionals i els donants principals en la causa abolicionista a tot el món.

Alt Representant de la Unió per a Afers Exteriors i Política de Seguretat / Vicepresident de la Comissió Catherine Ashton i el secretari general del Consell d'Europa, Thorbjørn Jaglandof, han emès una declaració conjunta per marcar l'ocasió.

La lluita contra la pena de mort és el centre de la política de Drets Humans de la UE i una prioritat personal per a la RH / VP. La UE utilitza totes les eines disponibles per promoure la seva política abolicionista, d’acord amb les directrius pertinents de la UE. Durant el 2012 i durant el primer semestre de 2013, la UE ha emès 54 declaracions / declaracions i ha dut a terme 30 iniciatives, mapejant així la situació de la pena capital a tot el món.

El Consell d’Afers Exteriors del 22 d’abril va aprovar el text revisat i actualitzat de les Directrius de la UE sobre la pena de mort, el primer text d’aquest tipus sobre drets humans aprovat el 1998 i posteriorment revisat dues vegades (2001 i 2008). El nou text és una consolidació de l’experiència de la UE en el seu paper de lideratge mundial a l’abolició de la pena de mort. Com passava en el passat, les Directrius de la UE continuaran proporcionant les bases per a l'acció de la Unió en el terreny.

En 2012, la UE va portar a una intensa campanya de lobby per a la resolució de l'Assemblea General de l'ONU en una Moratòria de l'ús de la pena de mort. L'Assemblea General de l'ONU al desembre 21 2012 va adoptar la resolució amb un nombre sense precedents de vots a favor 111 mentre que el nombre de copatrocinadors es va elevar a un nombre rècord de 91.

Així com conduir les contribucions als esforços de les organitzacions de la societat civil encaminades a l'abolició de la pena de mort, la UE és el primer organisme regional que ha adoptat normes que prohibeixen el comerç de productes utilitzats per a la pena de mort (o la tortura i els maltractaments), com així com en el subministrament d'assistència tècnica relativa a aquests béns.

Per més informació, clica aquí

anunci

Text de la Declaració Conjunta

Declaració conjunta de l'Alta Representant de la Unió per a Assumptes Exteriors i Política de Seguretat / Vicepresidenta de la Comissió Catherine Ashton, i el Consell d'Europa secretari general Thorbjørn Jaglandof en el Dia d'Europa i Mundial contra la Pena de Mort, 10 2013 octubre.

"Avui, amb motiu del Dia Europeu i Mundial contra la pena de mort, el Consell d'Europa i la Unió Europea reiteren la seva ferma oposició a l'ús de la pena capital.

"Segueixen subratllant, sempre que sigui possible i sempre que sigui possible, la naturalesa inhumana i cruel d'aquest càstig innecessari i el seu fracàs en la prevenció del delicte. Tot i que ens anima el creixent impuls cap a l'abolició de la pena de mort a tot el món, la represa de les execucions i les infraccions de dècades de moratòries a diferents parts del món marquen clarament la necessitat de dur a terme la nostra acció de llarga data contra la pena de mort, a Europa i a tot el món. Les veus a favor de la pena de mort en algunes parts de la societat, inclòs el nostre continent, mostren que hi ha una necessitat contínua d’explicar per què la pena de mort és contrària al dret a la vida i a la dignitat humana.

"Basant-se en el fet que no s'ha produït cap execució al seu territori durant els darrers quinze anys, la Unió Europea i el Consell d'Europa comparteixen l'objectiu general comú de consolidar l'abolició dins i fora de les seves fronteres. Protocols núm. 6 i 13 de la La Convenció Europea de Drets Humans, així com l’article 2 (2) de la Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea, que avui són obligatoris per a la Unió Europea, demanen l’abolició de la pena de mort. En aquest context, instem tots els estats europeus que encara no han abolit la pena de mort de dret en totes les circumstàncies, per fer-ho ratificant els protocols pertinents de la Convenció Europea de Drets Humans.

"El Consell d'Europa i la Unió Europea lamenten l'ús continuat de la pena de mort a Bielorússia, l'únic país d'Europa que encara l'aplica. Exhortem les autoritats de Bielorússia a examinar i explorar totes les possibilitats disponibles per introduir una moratòria sobre les execucions com un primer pas cap a l'abolició.

"Acollim amb satisfacció els esforços extraordinaris de l'aliança interregional que va liderar i guiar amb èxit l'adopció, amb un nombre de vots sense precedents, el desembre del 2012, de la Resolució de l'Assemblea General de les Nacions Unides sobre una moratòria sobre l'ús de la pena de mort.

"Ens agradaria destacar la importància simbòlica i substancial del V Congrés Mundial celebrat a Madrid els dies 5 i 12 de juny de 15 i felicitar càlidament els organitzadors, els quatre països europeus que van actuar com a patrocinadors principals i la resta de països europeus que van contribuir a l'esdeveniment L’extensa i diversa participació en aquest Congrés mostra clarament la tendència mundial contra la pena de mort: el Consell d’Europa i la Unió Europea continuaran treballant estretament amb tots els interlocutors, governamentals i de la societat civil, amb vista a desenvolupar sinergies cap a l’abolició universal .

"Els països candidats Turquia, l'antiga República Iugoslava de Macedònia *, Montenegro *, Islàndia + i Sèrbia *, els països del procés d'estabilització i associació i possibles candidats d'Albània i Bòsnia i Hercegovina, i els països de l'AELC Liechtenstein i Noruega, membres del L’Espai Econòmic Europeu, així com Ucraïna i la República de Moldàvia s’adhereixen a aquesta declaració ".

* L'ex República Iugoslava de Macedònia, Montenegro i Sèrbia segueixen formant part del Procés d'Estabilització i Associació + Islàndia segueix sent membre de l'AELC i de l'Espai Econòmic Europeu.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències