Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

Discurs - Europa creativa: invertir en la república d’idees i voluntat de renovació

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

androulla-vasiliouComissària d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou (a la imatge).

Senyor president,

Ministre Birutis,

anunci

Dames i cavallers,

Benvolguts amics,

Estic encantat de donar-vos la benvinguda al Fòrum Europeu de la Cultura. La nostra cita biennal ha crescut i s’ha convertit en un element de l’agenda cultural de Brussel·les.

anunci

Gràcies per estar aquí tan nombrosos! És un signe encoratjador.

Quan vaig dirigir-me al Fòrum Europeu de la Cultura fa dos anys, recordo que alguns es preguntaven com la cultura trobaria el seu lloc a la nostra agenda Europa 2020. Avui, la cultura i els sectors que representa tenen el seu lloc a la nostra agenda i es reconeix el seu potencial de creixement i ocupació.

En els darrers anys, hem treballat junts per establir una visió estratègica, garantir un finançament adequat i continuar evolucionant un entorn regulador que afavoreixi la creativitat i la innovació.

El nostre diàleg i cooperació ha donat els seus fruits. Per primera vegada, tenim una estratègia integral per als sectors culturals i creatius, amb la Comunicació que vam adoptar l’any passat.

L’any vinent, tindrem en marxa Europa Creativa, el nou programa per als sectors culturals i creatius per als propers set anys, que es reforça amb un nou mecanisme de garantia de préstecs per a operadors culturals i creatius i un pressupost global augmentat.

No dic que estiguem on hauríem d'estar. Encara queda molt per fer i els reptes són molts. Però tinc l’esperança que anem en la direcció correcta.

El president Barroso va capturar molt bé els diferents nivells en què la cultura és fonamental per al projecte europeu, ara més que mai. [Gràcies per les seves paraules encoratjadores i la seva presència avui, senyor president.]

Al meu torn, trigaré uns minuts a destacar els reptes actuals i el que veig prioritari per al futur.

Deixeu-me començar amb els reptes. La crisi financera continua exigint un fort preu a les economies i als ciutadans europeus. També ha afectat els sectors culturals i creatius. Veiem una tendència preocupant entre les autoritats pressupostàries que consideren les arts i la cultura com un luxe i un cost més que com una inversió. Com a president Barroso, defenso que la cultura és una necessitat i convido a tots a treballar conjuntament per reafirmar la contribució de la cultura i la creativitat a la nostra economia i a la nostra societat.

Ara més que mai, el suport als sectors culturals i creatius ha de ser estratègic. Si volem desbloquejar el potencial dels sectors culturals i creatius per al creixement i l’ocupació, hem d’avançar en diferents fronts, des de l’adaptació de les competències fins a l’accés al finançament.

El nostre suport hauria de tenir un efecte estructurador.

El nou Programa Europa Creativa està dissenyat per aconseguir-ho. L’Europa creativa obrirà oportunitats i públics internacionals per a artistes i professionals del sector establint xarxes sostenibles, donant suport als talents emergents i facilitant l’accés al finançament.

El suport a la cultura ha de formar part d’estratègies integrades per al desenvolupament a tots els nivells: local, regional, nacional. Els fons estructurals hi són per donar suport a les inversions intel·ligents. És de suma importància que no es perdi aquesta oportunitat per a la cultura. Per la meva banda, vaig dirigir el passat mes de maig una carta als ministres de la UE responsables dels fons estructurals, on emfatitzava el potencial de creixement dels sectors culturals i creatius i expressava l’esperança que aquest potencial es considerés degudament en els programes operatius del període 2014-2020. Aprofito aquesta oportunitat per convidar-vos a tots a sensibilitzar les autoritats locals, regionals i nacionals sobre com fer inversions intel·ligents i sòlides en cultura. Ara és el moment d’actuar!

"No tot el que es pot comptar no compta, i no tot el que es pot comptar", va dir Einstein. Ho sabem bé. Tanmateix, és cert que, especialment en èpoques d’austeritat financera, les propostes de polítiques han d’estar avalades per proves sòlides. La cultura no és una excepció, i això no minva en cap cas el seu valor intrínsec com a bé públic.

Per donar un argument persuasiu a la cultura, hem de presentar proves sistemàtiques, completes i convincents sobre la seva contribució a l'economia i la societat. Avui tindreu l'oportunitat de debatre sobre aquests temes amb més profunditat. També escoltarà el senyor Ristori sobre una nova iniciativa per iniciar un procés que impliqui responsables polítics, representants dels sectors culturals i creatius i científics, per tal d’identificar el suport científic necessari per explotar plenament el potencial d’aquests sectors per al creixement i la feines. Dono total suport a aquesta iniciativa i espero alguns resultats concrets que puguin desenvolupar hores extres.

Es tracta d’un treball vital i no només afecta les dades i les estadístiques. També es refereix al públic i a la participació cultural. Les institucions culturals han d’investigar adequadament les necessitats del públic i construir una comunitat de seguidors.

I és una qüestió d’urgència. Els efectes de la crisi arriben profundament a les nostres societats. Publicarem avui una enquesta Eurobaròmetre, els resultats de la qual revelen una correlació directa entre la participació en la cultura i la situació econòmica nacional. La participació cultural està disminuint a tota Europa, i l’efecte és més fort en els països més afectats per la crisi.

Tothom haurà de perdre si continua una tendència tan alarmant, mentre que tothom pot guanyar amb un ecosistema creatiu florent.

La cultura ens converteix en "ciutadans de la república de les idees" - per prendre en préstec les paraules del gran poeta grec Konstantine Kavafis.

La cultura és el vehicle dels nostres valors compartits, el nostre llegat del passat i la nostra responsabilitat pel futur. La cultura sens dubte pot nodrir "una nova narrativa per a Europa". M’uneixo al president Barroso per demanar a la gent de la cultura que desenvolupi un discurs positiu i ajudi a contrarestar els fenòmens d’extremisme i xenofòbia que apareixen avui a diferents parts d’Europa.

Benvolguts amics,

Com que és essencialment l'últim Fòrum al qual assisteixo com a comissari europeu responsable de cultura, permeteu-me tancar la meva declaració amb algunes reflexions sobre àrees d'atenció especial en els propers mesos.

El patrimoni cultural és un dels actius més forts d’Europa. Aquest dipòsit de creixement i cohesió social no s’explora d’una manera òptima. Hem de mirar detingudament aquest potencial i abordar els reptes que afronta el nostre patrimoni cultural en termes de riscos ambientals, adaptació de competències i revolució digital.

Cultura i relacions externes: hem avançat, però som on hauríem d’estar? Les institucions de la UE, els estats membres i la societat civil han reclamat reiteradament un enfocament més estratègic del paper de la cultura en les nostres relacions amb tercers països. Hem de basar-nos en la consciència creixent que la cultura és el nostre millor actiu per promoure una imatge positiva i diversa de la UE a l’estranger.

Des de la cooperació cultural fins a la diplomàcia cultural i la diplomàcia suau, hem d’entendre el potencial. Construir sinergies, agrupar recursos, idear estratègies conjuntes davant dels socis estratègics són algunes maneres d’explorar.

Garantir un entorn propici per als artistes i professionals de la cultura europeus en el qual puguin crear i treballar correctament. La millora del marc normatiu requereix, per descomptat, una acció horitzontal a nivell de la UE i la cooperació amb els estats membres. Això és particularment cert en l’àmbit dels drets d’autor. Espero que continuem establint les condicions adequades per permetre a les indústries i creadors culturals europeus proporcionar continguts de qualitat i desenvolupar nous serveis, especialment en el context digital.

Benvolguts amics,

Com va dir una vegada Eugene Ionesco: "en la història de l'art i del pensament sempre hi ha hagut en cada moment viu de la cultura una" voluntat de renovació ".

Espero que el Fòrum de Cultura d’aquest any sigui una altra ocasió per posar a prova aquesta “voluntat de renovació”, fent balanç dels avenços i dels reptes que s’enfronten.

Hem perseguit el mateix objectiu en els darrers quatre anys: reforçar el lloc de la cultura i la creativitat a l’agenda europea i garantir que tots els que viuen a la Unió Europea puguin gaudir i participar de la cultura. Us agraeixo la vostra col·laboració i dedicació i us desitjo estimulants debats durant els propers dos dies i una "voluntat de renovació" contínua.

Gràcies.

cultura

La Comissió llança convocatòries d'Europa creativa per donar suport a la cultura i als sectors creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat la resta de convocatòries per als sectors de la cultura i la creativitat dins de la cultura Programa Europa Creativa, posant a disposició un import total de 88 milions d'euros. Aquest pressupost cobrirà projectes de cooperació europea en el camp de la cultura, la difusió i l’augment de la diversitat d’obres literàries europees i proporcionarà oportunitats de formació i actuació per a joves músics.

La comissària d’Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “La cultura i la creació són sectors vibrants que han estat durament afectats per la pandèmia. Ara que s’eliminen les restriccions, és hora de centrar-nos en la recuperació sostenible d’activitats i llocs culturals. El pressupost d’Europa Creativa per als propers set anys ha augmentat substancialment i, per a aquest any, ja es posaran a disposició 88 milions d’euros per donar suport als artistes, autors i intèrprets a reconectar-se amb el públic d’Europa. Convido totes les parts a comprovar les condicions de les trucades i a aprofitar aquesta oportunitat ".

Les convocatòries se centren, entre d’altres, en la cooperació artística europea i la innovació en temes com la participació del públic, la digitalització de la cohesió social i la contribució a la Acord Verd Europeu. La convocatòria dedicada a les plataformes europees contribuirà específicament a augmentar la visibilitat, la programació i la promoció dels artistes emergents. Les organitzacions interessades ja poden presentar sol·licituds, amb terminis que van des de finals d’agost fins a finals de setembre, segons les convocatòries. Hi ha més informació i orientacions per a les diverses trucades a la pàgina.

anunci

Seguir llegint

cultura

Europa creativa: més de 2 milions d’euros per donar suport a la recuperació, la resiliència i la diversitat dels sectors culturals i creatius

publicat

on

La Comissió ha llançat noves accions per donar suport als sectors culturals i creatius a Europa i més enllà, després de l'adopció de la primera programa de treball anual de l’Europa Creativa 2021-2027. El 2021, Europa Creativa destinarà un pressupost sense precedents d’uns 300 milions d’euros per ajudar professionals i artistes culturals a col·laborar a través de disciplines i fronteres, per tal de trobar més oportunitats i arribar a nous públics.

L’adopció estableix les bases de les primeres convocatòries de propostes del nou programa. Aquestes convocatòries estaran obertes a totes les organitzacions actives en els sectors culturals i creatius pertinents. El pressupost total de set anys de 2.4 milions d’euros ha augmentat un 63% en comparació amb l’anterior. L’Europa creativa també té com a objectiu augmentar la competitivitat del sector cultural, alhora que dóna suport als seus esforços per esdevenir més ecològics, més digitals i més inclusius. Es presta especial atenció a reforçar la resiliència i la recuperació dels sectors culturals i creatius a la llum de la pandèmia.

La comissària d’Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, Mariya Gabriel, va dir: “Més de vuit milions de persones a tota la UE treballen en una activitat cultural. La cultura no té fronteres ni nacionalitats. L’art representa una finestra al món i contribueix a construir ponts entre tots. En un moment en què tots els museus, cinemes, llocs del patrimoni cultural, teatres comencen a obrir-se, vull reiterar el suport de la Comissió als sectors culturals i creatius. Amb un pressupost augmentat, Europa Creativa s’esforçarà per reforçar la recuperació dels sectors alhora que promourà la immensa diversitat i creativitat que ens ofereixen. ”

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "L'expressió artística i creativa és el cor de les indústries culturals i creatives i de la nostra identitat europea. El programa revigoritzat Europa Creativa donarà un impuls a les històries europees que ressonin a nivell mundial i nodriran els creadors i productors europeus. , distribuïdors i expositors, tan afectats per la pandèmia. Mitjançant el suport a la col·laboració a través de la cadena de valor i les fronteres lingüístiques, així com els nous models de negoci innovadors, MEDIA reforçarà un ecosistema audiovisual vibrant i culturalment divers. Per primera vegada i època de creixents amenaces al pluralisme mediàtic, Europa Creativa també promourà un sector de mitjans de notícies saludable i sostenible a tota la Unió ".

A el comunicat de premsa està disponible en línia.

Seguir llegint

cultura

Impuls de la UE a la cultura

publicat

on

Els eurodiputats han aprovat el pressupost més gran per als sectors creatius i culturals de la UE: 2.5 milions d’euros per al 2021-2027. Societat 

Europa creativa és l’únic programa de la UE que dóna suport exclusivament als sectors cultural i audiovisual. Després d'un dur període per als artistes i per a tot el sector a causa de les restriccions relacionades amb la pandèmia COVID-19, el Parlament i el Consell van acordar un pressupost de 2.5 milions d'euros per al 2021-2027 el desembre del 2020. Els eurodiputats va aprovar l'acord durant la sessió plenària del maig del 2021.

Millor resposta als diferents sectors i a les seves necessitats

anunci

Per poder respectar la naturalesa específica dels diferents sectors i respondre millor a les seves necessitats, Europa Creativa es divideix en tres vessants diferents:

cultura se centra en la creació de xarxes, la col·laboració transnacional i multidisciplinària en sectors culturals i creatius i fomentar una identitat i valors europeus més forts amb una atenció especial per al sector de la música, tal com han negociat els eurodiputats.

Mitjans de Comunicació es dedica a estimular la cooperació transfronterera, la mobilitat i la innovació; augmentar la visibilitat de les obres audiovisuals europees en el nou entorn; i fent-lo atractiu per a diferents públics, especialment per als joves.

anunci

Transversal té com a objectiu fomentar la innovació, donar suport a projectes intersectorials, l'intercanvi de les millors pràctiques i abordar reptes comuns. Creative Europe també admet: 

  • Segell de Patrimoni Europeu 
  • Jornades Europees del Patrimoni 
  • Premis europeus de música, literatura, patrimoni i arquitectura  
  • Capitals Europees de la Cultura  
Suport a activitats amb valor afegit de la UE

L’Europa creativa donarà suport a activitats que promoguin arrels comunes de la UE, diversitat cultural i cooperació transfronterera.

Promoure la inclusió i la igualtat de gènere

Els eurodiputats van assegurar un enfocament en la inclusió i la igualtat de gènere, promovent la participació de les persones que viuen amb discapacitat, de les minories i de persones amb entorns desafavorits, a més de donar suport al talent femení.

Europa creativa 

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències