Connecteu-vos amb nosaltres

cultura

Discurs - Europa creativa: invertir en la república d’idees i voluntat de renovació

COMPARTIR:

publicat

on

androulla-vasiliouComissària d’Educació, Cultura, Multilingüisme i Joventut, Androulla Vassiliou (a la imatge).

Senyor president,

Ministre Birutis,

Dames i cavallers,

Benvolguts amics,

Estic encantat de donar-vos la benvinguda al Fòrum Europeu de la Cultura. La nostra cita biennal ha crescut i s’ha convertit en un element de l’agenda cultural de Brussel·les.

Gràcies per estar aquí tan nombrosos! És un signe encoratjador.

anunci

Quan vaig dirigir-me al Fòrum Europeu de la Cultura fa dos anys, recordo que alguns es preguntaven com la cultura trobaria el seu lloc a la nostra agenda Europa 2020. Avui, la cultura i els sectors que representa tenen el seu lloc a la nostra agenda i es reconeix el seu potencial de creixement i ocupació.

En els darrers anys, hem treballat junts per establir una visió estratègica, garantir un finançament adequat i continuar evolucionant un entorn regulador que afavoreixi la creativitat i la innovació.

El nostre diàleg i cooperació ha donat els seus fruits. Per primera vegada, tenim una estratègia integral per als sectors culturals i creatius, amb la Comunicació que vam adoptar l’any passat.

L’any vinent, tindrem en marxa Europa Creativa, el nou programa per als sectors culturals i creatius per als propers set anys, que es reforça amb un nou mecanisme de garantia de préstecs per a operadors culturals i creatius i un pressupost global augmentat.

No dic que estiguem on hauríem d'estar. Encara queda molt per fer i els reptes són molts. Però tinc l’esperança que anem en la direcció correcta.

El president Barroso va capturar molt bé els diferents nivells en què la cultura és fonamental per al projecte europeu, ara més que mai. [Gràcies per les seves paraules encoratjadores i la seva presència avui, senyor president.]

Al meu torn, trigaré uns minuts a destacar els reptes actuals i el que veig prioritari per al futur.

Deixeu-me començar amb els reptes. La crisi financera continua exigint un fort preu a les economies i als ciutadans europeus. També ha afectat els sectors culturals i creatius. Veiem una tendència preocupant entre les autoritats pressupostàries que consideren les arts i la cultura com un luxe i un cost més que com una inversió. Com a president Barroso, defenso que la cultura és una necessitat i convido a tots a treballar conjuntament per reafirmar la contribució de la cultura i la creativitat a la nostra economia i a la nostra societat.

Ara més que mai, el suport als sectors culturals i creatius ha de ser estratègic. Si volem desbloquejar el potencial dels sectors culturals i creatius per al creixement i l’ocupació, hem d’avançar en diferents fronts, des de l’adaptació de les competències fins a l’accés al finançament.

El nostre suport hauria de tenir un efecte estructurador.

El nou Programa Europa Creativa està dissenyat per aconseguir-ho. L’Europa creativa obrirà oportunitats i públics internacionals per a artistes i professionals del sector establint xarxes sostenibles, donant suport als talents emergents i facilitant l’accés al finançament.

El suport a la cultura ha de formar part d’estratègies integrades per al desenvolupament a tots els nivells: local, regional, nacional. Els fons estructurals hi són per donar suport a les inversions intel·ligents. És de suma importància que no es perdi aquesta oportunitat per a la cultura. Per la meva banda, vaig dirigir el passat mes de maig una carta als ministres de la UE responsables dels fons estructurals, on emfatitzava el potencial de creixement dels sectors culturals i creatius i expressava l’esperança que aquest potencial es considerés degudament en els programes operatius del període 2014-2020. Aprofito aquesta oportunitat per convidar-vos a tots a sensibilitzar les autoritats locals, regionals i nacionals sobre com fer inversions intel·ligents i sòlides en cultura. Ara és el moment d’actuar!

"No tot el que es pot comptar no compta, i no tot el que es pot comptar", va dir Einstein. Ho sabem bé. Tanmateix, és cert que, especialment en èpoques d’austeritat financera, les propostes de polítiques han d’estar avalades per proves sòlides. La cultura no és una excepció, i això no minva en cap cas el seu valor intrínsec com a bé públic.

Per donar un argument persuasiu a la cultura, hem de presentar proves sistemàtiques, completes i convincents sobre la seva contribució a l'economia i la societat. Avui tindreu l'oportunitat de debatre sobre aquests temes amb més profunditat. També escoltarà el senyor Ristori sobre una nova iniciativa per iniciar un procés que impliqui responsables polítics, representants dels sectors culturals i creatius i científics, per tal d’identificar el suport científic necessari per explotar plenament el potencial d’aquests sectors per al creixement i la feines. Dono total suport a aquesta iniciativa i espero alguns resultats concrets que puguin desenvolupar hores extres.

Es tracta d’un treball vital i no només afecta les dades i les estadístiques. També es refereix al públic i a la participació cultural. Les institucions culturals han d’investigar adequadament les necessitats del públic i construir una comunitat de seguidors.

I és una qüestió d’urgència. Els efectes de la crisi arriben profundament a les nostres societats. Publicarem avui una enquesta Eurobaròmetre, els resultats de la qual revelen una correlació directa entre la participació en la cultura i la situació econòmica nacional. La participació cultural està disminuint a tota Europa, i l’efecte és més fort en els països més afectats per la crisi.

Tothom haurà de perdre si continua una tendència tan alarmant, mentre que tothom pot guanyar amb un ecosistema creatiu florent.

La cultura ens converteix en "ciutadans de la república de les idees" - per prendre en préstec les paraules del gran poeta grec Konstantine Kavafis.

La cultura és el vehicle dels nostres valors compartits, el nostre llegat del passat i la nostra responsabilitat pel futur. La cultura sens dubte pot nodrir "una nova narrativa per a Europa". M’uneixo al president Barroso per demanar a la gent de la cultura que desenvolupi un discurs positiu i ajudi a contrarestar els fenòmens d’extremisme i xenofòbia que apareixen avui a diferents parts d’Europa.

Benvolguts amics,

Com que és essencialment l'últim Fòrum al qual assisteixo com a comissari europeu responsable de cultura, permeteu-me tancar la meva declaració amb algunes reflexions sobre àrees d'atenció especial en els propers mesos.

El patrimoni cultural és un dels actius més forts d’Europa. Aquest dipòsit de creixement i cohesió social no s’explora d’una manera òptima. Hem de mirar detingudament aquest potencial i abordar els reptes que afronta el nostre patrimoni cultural en termes de riscos ambientals, adaptació de competències i revolució digital.

Cultura i relacions externes: hem avançat, però som on hauríem d’estar? Les institucions de la UE, els estats membres i la societat civil han reclamat reiteradament un enfocament més estratègic del paper de la cultura en les nostres relacions amb tercers països. Hem de basar-nos en la consciència creixent que la cultura és el nostre millor actiu per promoure una imatge positiva i diversa de la UE a l’estranger.

Des de la cooperació cultural fins a la diplomàcia cultural i la diplomàcia suau, hem d’entendre el potencial. Construir sinergies, agrupar recursos, idear estratègies conjuntes davant dels socis estratègics són algunes maneres d’explorar.

Garantir un entorn propici per als artistes i professionals de la cultura europeus en el qual puguin crear i treballar correctament. La millora del marc normatiu requereix, per descomptat, una acció horitzontal a nivell de la UE i la cooperació amb els estats membres. Això és particularment cert en l’àmbit dels drets d’autor. Espero que continuem establint les condicions adequades per permetre a les indústries i creadors culturals europeus proporcionar continguts de qualitat i desenvolupar nous serveis, especialment en el context digital.

Benvolguts amics,

Com va dir una vegada Eugene Ionesco: "en la història de l'art i del pensament sempre hi ha hagut en cada moment viu de la cultura una" voluntat de renovació ".

Espero que el Fòrum de Cultura d’aquest any sigui una altra ocasió per posar a prova aquesta “voluntat de renovació”, fent balanç dels avenços i dels reptes que s’enfronten.

Hem perseguit el mateix objectiu en els darrers quatre anys: reforçar el lloc de la cultura i la creativitat a l’agenda europea i garantir que tots els que viuen a la Unió Europea puguin gaudir i participar de la cultura. Us agraeixo la vostra col·laboració i dedicació i us desitjo estimulants debats durant els propers dos dies i una "voluntat de renovació" contínua.

Gràcies.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències