Connecteu-vos amb nosaltres

ciutadania europea

Comissió, el Parlament Europeu i el Consell reunir les organitzacions no confessionals junts per parlar de la ciutadania europea

COMPARTIR:

publicat

on

{2b29fa74-99de-4b8a-819a-8f18c6e7b073}El 5 de novembre, el president de la Comissió Europea, José Manuel Barroso, va organitzar una reunió amb una vintena de representants d'organitzacions filosòfiques i no confessionals a la seu de la Comissió a Brussel·les. Aquesta reunió d'alt nivell, que es va celebrar en el context de l'Any Europeu dels Ciutadans 20, es va convocar sota el lema "Posar els ciutadans al centre del projecte europeu en temps de canvi". El president del Consell Europeu, Herman Van Rompuy, i el vicepresident del Parlament Europeu, László Surján, van copresidir la reunió juntament amb el president Barroso. Els líders europeus i els representants van participar en un debat obert sobre com apropar Europa als seus ciutadans i com tornar als ciutadans al cor del nostre projecte comú d’integració europea.

Barroso va convidar a representants d’organitzacions filosòfiques i no confessionals a contribuir activament al debat públic en curs actualment dins de l’Any Europeu dels Ciutadans 2013, així com a la recentment llançada iniciativa sobre una nova narrativa per a Europa. Va dir: "Necessitem un debat real sobre com ha d'evolucionar la Unió Europea en els propers anys, tant en el sentit econòmic com en el polític. Un debat que involucri a tots els ciutadans, de totes les persuasions i de totes les generacions. Sí, jo crec que allò que ens uneix és més fort que allò que ens divideix. Correspon als mateixos europeus expressar el seu compromís amb Europa i el seu desig de preservar els valors bàsics d'un projecte que no té equivalents en cap altre lloc del món ". En referència a la crisi econòmica i la globalització, va expressar la seva "ferma convicció" que "la solució als nostres problemes la trobem a Europa, no fora d'ella".

Surján va dir: "Posar els ciutadans al centre de la UE és una condició necessària per a la legitimitat democràtica. Al maig del 2014 els ciutadans estaran a l'epicentre d'Europa, ja que configuraran les eleccions europees més importants fins ara. Aquesta és una oportunitat per no ser perdut: els votants triaran qui mana a Europa i en quina direcció hauria d’anar la UE ".

Van Rompuy va recordar que, per a ell: "L'essència de ser europeu és, demanar prestada la magnífica frase del biòleg Jean Rostand, ser" solitari "i, al mateix temps, mostrar" solidaritat ", ser lliure i alhora és hora de ser responsables envers la societat ". Va dir: "El projecte europeu és l'únic futur d'Europa. L'única manera de desenvolupar la nostra identitat és agafar el millor del que tenim, tot i que està incomplert o es pot millorar". I va acabar amb les paraules "Sé que a les vostres organitzacions" produïu ". Desenvolupeu idees que, portades pels vostres membres, aconsegueixen canviar el món, per intentar que sigui millor, més savi, més fort i més bell. Això és per això que avui escoltaré amb molta atenció els vostres suggeriments sobre com respondre millor a la necessitat urgent de la ciutadania europea ".

Fons

Les reunions d’alt nivell entre institucions europees i organitzacions filosòfiques i no confessionals, així com amb esglésies i associacions o comunitats religioses, s’han convertit en una sòlida tradició. La reunió d’alt nivell d’avui amb representants d’organitzacions filosòfiques i no confessionals és la novena de la sèrie de reunions iniciades pel president Barroso el 2005.

El diàleg amb les esglésies i comunitats religioses està consagrat en el Dret primari (Art 17 TFUE) des de l'entrada en vigor del Tractat de Lisboa en 2009. Més enllà de seminaris regulars amb els diferents interlocutors, hi ha una reunió anual d'alt nivell amb els líders religiosos (organitzats a la primavera, l'última va tenir lloc al maig de 30) i una altra amb representants filosòfiques i no confessionals (en general a la tardor).

anunci

La qüestió: com intensificar el diàleg amb els ciutadans i les organitzacions socials sobre el futur d’Europa i sobre els drets fonamentals, individuals i col·lectius que garanteix la ciutadania europea va ser el tema de la reunió d’aquest any. La contribució dels representants d’organitzacions filosòfiques i no confessionals directament alimentades en el debat més ampli i continu de tota Europa entre ciutadans, empreses, societat civil i organitzacions governamentals, en el context de l’Any Europeu dels Ciutadans 2013. La Comissió Europea acosta Europa als ciutadans amb un gran nombre d’iniciatives: els diàlegs ciutadans, la iniciativa Nova narrativa per a Europa i les accions del Programa Europa per als ciutadans.

Més informació

Llista completa de participants.

Any Europeu dels ciutadans 2013.

El diàleg de la Comissió Europea amb esglésies, comunitats religioses i organitzacions filosòfiques i no confessionals.

Nova Narrativa per a Europa.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències