Connecteu-vos amb nosaltres

Crim

ONUDD campanya per crear consciència dels vincles entre la delinqüència organitzada i la falsificació de negoci $ 250-mil milions a l'any

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

les droguesAvui s’ha iniciat una campanya mundial de l’Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte (UNODC) per conscienciar els consumidors del tràfic il·lícit de mercaderies falsificades de 250 milions de dòlars a l’any. La campanya - "Falsificació: no us comproveu el crim organitzat" - informa els consumidors que comprar productes falsificats podria finançar grups criminals organitzats, posant en risc la salut i la seguretat dels consumidors i contribuint a altres preocupacions ètiques i ambientals.

La campanya se centra en una nova Anunci de Servei Públic que es llançarà a la pantalla del NASDAQ al Times Square de Nova York el 14 de gener i es difondrà a diverses televisions internacionals a partir del gener. La campanya insta els consumidors a "mirar enrere" els productes falsificats i a millorar la comprensió de les greus repercussions d'aquest comerç il·lícit. El tràfic i venda il·lícita de productes falsificats proporciona als delinqüents una font important d’ingressos i facilita el blanqueig d’altres ingressos il·lícits. A més, els diners rebuts per la venda de productes falsificats es poden canalitzar cap a la producció posterior de productes falsos o altres activitats il·lícites.

Com a delicte que afecta pràcticament tothom d’una manera o d’una altra, les mercaderies falsificades suposen un greu risc per a la salut i la seguretat dels consumidors. Sense una regulació legal i molt poc recurs, els consumidors estan exposats al risc de productes insegurs i ineficaços, ja que els productes falsificats defectuosos poden provocar lesions i, en alguns casos, la mort. Pneumàtics, pastilles de fre i coixins de seguretat, peces d’avió, articles de consum elèctrics, fórmules per a nadons i joguines per a nens són només alguns dels molts articles falsificats. Els medicaments fraudulents també presenten un greu risc per a la salut per als consumidors. L’activitat criminal en aquesta àrea és un gran negoci; la venda de medicaments fraudulents des de l’Àsia oriental i el Pacífic només al sud-est asiàtic i Àfrica ascendeix a uns 5 milions de dòlars anuals. Com a mínim, s’ha constatat que els medicaments fraudulents no contenen ingredients actius, mentre que en el pitjor dels casos poden contenir productes químics desconeguts i potencialment nocius. La llista de medicaments fraudulents és extensa i pot anar des d’analgèsics i antihistamínics ordinaris, fins a medicaments per al ‘estil de vida’, com els que es prenen per a la pèrdua de pes i la disfunció sexual, fins als medicaments per salvar la vida, inclosos els per al tractament del càncer i les malalties del cor.

anunci

També es pot passar per alt una àmplia gamma de qüestions ètiques quan es té en compte l’impacte de la falsificació. L’explotació laboral és un aspecte important, ja que els treballadors mal remunerats s’enfronten a problemes de seguretat i treballen en condicions no regulades amb pocs o cap benefici. El problema del contraban d’immigrants també s’agreuja encara més amb el negoci falsificat, amb informes que indiquen que alguns dels contrabandistes són obligats a vendre mercaderies falsificades per pagar els deutes als seus contrabandistes. Des del punt de vista mediambiental, la falsificació suposa un desafiament important: sense disposar de regulacions, no es poden eliminar correctament els colorants tòxics nocius, els productes químics i els components desconeguts que s’utilitzen en els articles elèctrics falsificats, cosa que provoca una greu contaminació ambiental.

El director executiu de l'ONUDC, Yury Fedotov, va dir: "En comparació amb altres delictes com el narcotràfic, la producció i distribució de productes falsificats presenten una oportunitat de baix risc / alt benefici per als delinqüents. La falsificació alimenta les activitats de blanqueig de diners i fomenta la corrupció. També hi ha evidències d'alguna implicació o solapament amb el narcotràfic i altres delictes greus ". Els grups criminals implicats en la falsificació de delictes utilitzen rutes i mètodes similars als que s’utilitzen per contrabandar drogues il·lícites, armes de foc i persones. El 2013, el programa conjunt de control de contenidors UNODC / Organització Mundial de Duanes, creat inicialment per confiscar drogues, va detectar mercaderies falsificades en més d’un terç dels contenidors confiscats.

anunci

Crim

El mercat europeu de cocaïna: més competitiu i més violent

publicat

on

Més violent, divers i competitiu: aquestes són les principals característiques del comerç de cocaïna a Europa. El nou Informe d’informes sobre la cocaïna, llançat avui (8 de setembre) per Europol i UNODC, esbossa la nova dinàmica del mercat de la cocaïna, que representa una clara amenaça per a la seguretat europea i mundial. L'informe es va llançar com a part del programa de treball de CRIMJUST - Enfortiment de la cooperació en matèria de justícia penal al llarg de les rutes de tràfic de drogues en el marc del Programa Mundial de Fluxos Il·lícits de la Unió Europea.

La fragmentació del panorama criminal als països d'origen ha creat noves oportunitats per a les xarxes criminals europees per rebre un subministrament directe de cocaïna, eliminant els intermediaris. Aquesta nova competència al mercat ha provocat un augment de l'oferta de cocaïna i, en conseqüència, una major violència, una tendència desenvolupada a Avaluació de l’amenaça del delicte greu i organitzat de l’Europol 2021. Les noves xarxes de tràfic han desafiat els monopolis dominants anteriorment en el subministrament majorista de cocaïna als mercats europeus. Per exemple, les xarxes criminals dels Balcans occidentals han establert contactes directes amb els productors i han aconseguit un lloc destacat en el subministrament majorista de cocaïna. 

L'informe posa de manifest la importància de la intervenció en origen, ja que aquest mercat està molt impulsat per la cadena de subministrament. Enfortir la cooperació i augmentar encara més l’intercanvi d’informació entre les autoritats policials augmentarà l’eficàcia de les investigacions i la detecció d’enviaments. L'informe posa de manifest la importància de les investigacions sobre blanqueig de capitals per rastrejar els beneficis il·legals i de la confiscació d'assistències relacionades amb activitats delictives. Aquestes investigacions financeres són el nucli principal de la lluita contra el tràfic de cocaïna, garantint que les activitats delictives no paguen.

anunci

Julia Viedma, cap de departament del Centre Operatiu i d'Anàlisi d'Europol, va dir: "El tràfic de cocaïna és una de les preocupacions clau en matèria de seguretat que ens trobem a la UE ara mateix. Prop del 40% dels grups criminals actius a Europa participen en el tràfic de drogues i el comerç de cocaïna genera beneficis criminals de diversos milions d’euros. Comprendre millor els reptes als quals ens enfrontem ens ajudarà a combatre amb més eficàcia l’amenaça violenta que les xarxes de tràfic de cocaïna representen per a les nostres comunitats ”.  

Chloé Carpentier, cap de la secció d’investigació sobre drogues a la UNODC, va destacar com “és probable que continuïn les dinàmiques actuals de diversificació i proliferació de canals de subministrament de cocaïna, actors criminals i modalitats, si no es controla”.

anunci
Seguir llegint

Corona virus

Sense emmascarar: 23 detinguts per frau de compromís per correu electrònic empresarial COVID-19

publicat

on

Les autoritats de Romania, els Països Baixos i Irlanda han descobert un esquema de frau sofisticat que utilitza correus electrònics compromesos i frau de pagaments anticipats com a part d’una acció coordinada per l’Europol. 

El 10 d'agost, 23 sospitosos van ser detinguts en una sèrie d'atacs realitzats simultàniament als Països Baixos, Romania i Irlanda. En total, es van buscar 34 llocs. Es creu que aquests delinqüents han estafat empreses d’almenys 20 països amb aproximadament un milió d’euros. 

El frau va ser dirigit per un grup de delinqüència organitzada que abans de la pandèmia COVID-19 ja oferia il·legalment altres productes ficticis a la venda en línia, com ara pellets de fusta. L’any passat els delinqüents van canviar el seu modus operandi i van començar a oferir materials de protecció després de l’esclat de la pandèmia COVID-19. 

anunci

Aquest grup criminal, format per nacionals de diferents països africans residents a Europa, va crear adreces de correu electrònic falses i pàgines web similars a les que pertanyen a empreses majoristes legítimes. Fent suplantar aquestes empreses, aquests delinqüents enganyarien les víctimes, principalment empreses europees i asiàtiques, per fer-los comandes i sol·licitar-los els pagaments per endavant per tal d’enviar la mercaderia. 

No obstant això, el lliurament de la mercaderia mai es va produir i la recaptació es va rentar a través de comptes bancaris romanesos controlats pels delinqüents abans de ser retirats als caixers automàtics. 

L’Europol ha donat suport a aquest cas des del seu inici el 2017 mitjançant: 

anunci
 • Reunir els investigadors nacionals de totes les parts que han vist col·laborar estretament amb el Centre Europeu de Ciberdelinqüència (EC3) d'Europol per preparar-se per al dia de l'acció;
 • proporcionant anàlisi i desenvolupament d’intel·ligència contínua per donar suport als investigadors de camp, i;
 • desplegant dos dels seus experts en ciberdelinqüència a les incursions als Països Baixos per donar suport a les autoritats holandeses amb el control creuat de la informació recollida en temps real durant l’operació i amb l’obtenció de proves pertinents. 

Eurojust va coordinar la cooperació judicial a la vista dels escorcolls i va donar suport amb l'execució de diversos instruments de cooperació judicial.

Aquesta acció es va dur a terme en el marc del Plataforma multidisciplinària europea contra les amenaces criminals (EMPACT).

Les següents autoritats policials van participar en aquesta acció:

 • Romania: Policia Nacional (Poliția Română)
 • Holanda: Policia Nacional (Política)
 • Irlanda: Policia Nacional (An Garda Síochána)
 • Europol: Centre Europeu de Cibercriminal (EC3)
   
EMPACT

A 2010, la Unió Europea va crear un cicle de la política de quatre anys per garantir una major continuïtat en la lluita contra el crim organitzat i internacional greu. El 2017, el Consell de la UE va decidir continuar el cicle de polítiques de la UE per al període 2018-2021. Té com a objectiu fer front a les amenaces més importants que suposa la criminalitat internacional organitzada i greu per a la UE. Això s’aconsegueix millorant i enfortint la cooperació entre els serveis rellevants dels estats membres, institucions i agències de la UE, així com països i organitzacions que no pertanyen a la UE, inclòs el sector privat, si escau. la ciberdelinqüència és una de les prioritats del cicle de polítiques.

Seguir llegint

Crim

18 detinguts per contraban de més de 490 migrants a través de la ruta dels Balcans

publicat

on

Agents de la policia romanesa (Poliția Română) i de la policia de fronteres (Poliția de Frontieră Română), recolzats per l’Europol, van desmantellar un grup de crims organitzats implicats en el contraban de migrants a través de l’anomenada ruta dels Balcans.

El dia d'acció del 29 de juliol de 2021 va conduir a:

 • 22 escorcolls a casa
 • 18 sospitosos arrestats
 • Confiscació de municions, cotxes de cinc vehicles, telèfons mòbils i 22 € en efectiu

La xarxa criminal, activa des de l’octubre del 2020, estava formada per ciutadans egipcis, iraquians, sirians i romanesos. El grup criminal tenia cèl·lules als països de la ruta dels Balcans des d'on els facilitadors regionals gestionaven el reclutament, l'allotjament i el transport de migrants de Jordània, Iran, Iraq i Síria. Diverses cèl·lules criminals amb seu a Romania van facilitar el pas fronterer des de Bulgària i Sèrbia de grups de migrants i van organitzar l'allotjament temporal a la zona de Bucarest i a l'oest de Romania. Els migrants van ser traslladats a Hongria quan es dirigien a Alemanya com a destinació final. En total, es van interceptar 26 transports il·legals de migrants i es van detectar 490 migrants en un intent de creuar il·legalment la frontera romanesa. Molt ben organitzat, el grup criminal també va participar en altres activitats delictives, com ara el tràfic de drogues, el frau documental i el delicte contra la propietat.

anunci

Fins a 10,000 € per migrant

Els immigrants pagaven entre 4,000 i 10,000 euros segons el segment de tràfic. Per exemple, el preu per facilitar la travessia de Romania a Alemanya era d'entre 4,000 i 5,000 euros. Els migrants, alguns dels quals eren famílies amb nens petits, s’allotjaven en condicions extremadament deficients, sovint sense accés als lavabos ni a l’aigua corrent. Per a les cases segures, els sospitosos llogaven allotjaments o utilitzaven les residències dels membres del grup, situades principalment a les zones del comtat de Călărași, el comtat d'Ialomița i Timișoara. En una de les cases segures, d’uns 60 m2, els sospitosos van amagar 100 persones alhora. Els migrants van ser traslladats en condicions de risc en camions massificats entre mercaderies i en furgonetes amagades en dissimulacions sense ventilació adequada. 

L’Europol va facilitar l’intercanvi d’informació i va proporcionar suport analític. El dia de l'acció, Europol va desplegar un analista a Romania per comprovar la informació operativa de les bases de dades d'Europol en temps real per proporcionar contactes als investigadors sobre el terreny. 

anunci

Mira el vídeo

Seguir llegint
anunci
anunci
anunci

Tendències