Connecteu-vos amb nosaltres

Unió bancària

#EuropeanCouncil Situació econòmica a la zona euro

COMPARTIR:

publicat

on

Es preveu que la taxa d'atur disminueixi de l'11% el 2015 al 10,5% el 2016 i al 10,2% el 2017.

La previsió inclou els baixos preus del petroli, el tipus de canvi actual de l'euro i els baixos tipus d'interès com alguns dels principals factors que impulsen la recuperació. Tanmateix, també indica que l'economia s'enfronta a vents contraris i riscos com a conseqüència de la desacceleració del creixement de les economies emergents.

Els ministres van coincidir àmpliament amb l'anàlisi de la Comissió Europea i van reafirmar que, en l'actual entorn de volatilitat del mercat, és especialment important aplicar les normes acordades en el marc de governança fiscal, econòmica i financera de la UE.

Debat temàtic: qualitat de la despesa pública a la zona de l'euro

Els ministres van coincidir que és important fer més eficient la despesa pública per millorar el potencial de creixement econòmic de la zona de l'euro.

Van acordar continuar discutint àrees específiques de despesa pública. L'Eurogrup prestarà especial atenció a la inversió, l'assistència sanitària i les despeses relacionades amb l'envelliment a les properes reunions de l'Eurogrup.

La discussió es va basar en un estudi realitzat per la Comissió Europea per avaluar la composició, l'eficiència i l'eficàcia de la despesa pública de la zona de l'euro en àmbits com l'educació, la sanitat i la recerca i el desenvolupament.

anunci

Paper internacional de l'euro

L'Eurogrup va intercanviar opinions sobre l'estudi de la Comissió Europea sobre el paper internacional de l'euro, realitzat a petició de l'Eurogrup.

L'estudi mostra que no hi ha barreres sistèmiques per utilitzar l'euro en transaccions internacionals. Tanmateix, per raons històriques alguns sectors, com el petroli o l'aviació, utilitzen tradicionalment factures en dòlars dels EUA.

Els ministres van coincidir amb l'opinió de la Comissió que unes polítiques macroeconòmiques sòlides i un enfortiment addicional de la Unió Econòmica i Monetària es troben entre els factors clau que podrien fomentar l'ús de l'euro en les transaccions internacionals.

Portugal: estat actual

L'Eurogrup va discutir l'opinió de la Comissió Europea sobre el projecte de pla pressupostari de Portugal per al 2016 i va examinar els resultats de la tercera missió de vigilància posterior al programa.

La vigilància posterior al programa es durà a terme fins que s'hagi amortitzat almenys el 75% de l'ajuda rebuda en el marc del programa.

Segons l'opinió de la Comissió, el pla pressupostari de Portugal corre el risc d'incompliment del Pacte d'Estabilitat i Creixement.

L'Eurogrup va emetre una declaració d'acord amb les conclusions de la Comissió i celebrant el compromís del govern portuguès de preparar a partir d'ara mesures addicionals que s'aplicaran quan sigui necessari per garantir el compliment del seu pressupost de 2016 amb les normes del Pacte.

Les institucions també van informar a l'Eurogrup sobre els principals resultats de la tercera missió de vigilància posterior al programa, que va tenir lloc entre el 25 de gener i el 2 de febrer de 2016.

S'espera que Portugal continuï amb les reformes iniciades durant el seu programa d'ajust per fer front a reptes com la sostenibilitat fiscal, la competitivitat i l'estabilitat del sector financer.

Grècia: estat actual

L'Eurogrup va discutir l'estat de la situació de la primera revisió en curs de l'aplicació del programa d'ajust econòmic de Grècia, després de la visita dels caps de missió de les institucions de la UE a Atenes la setmana passada.

L'Eurogrup va demanar a les autoritats gregues i al personal de la missió que continuïn la seva cooperació constructiva i que treballin per a la ràpida finalització de la revisió, que cobreix qüestions com la reforma de les pensions, l'estratègia fiscal i la posada en funcionament del fons de privatització.

Transparència

A iniciativa del president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, els ministres van discutir augmentar la transparència de les activitats de l'Eurogrup.

L'Eurogrup va acordar que cal més coherència en la manera com els ciutadans i els parlaments nacionals dels estats membres són informats de les seves activitats.

Els ministres van acordar, com a primer pas, fer públics els agendes anotats de les reunions de l'Eurogrup i els resums de les seves discussions. Van encarregar al grup de treball de l'Eurogrup que perfeccionés encara més la implementació pràctica d'aquestes propostes.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències