Connecteu-vos amb nosaltres

Economia

Donohoe argumenta que la sostenibilitat requereix mesures fiscals "oportunes, temporals i específiques"

COMPARTIR:

publicat

on

L’Eurogrup ha publicat un comunicat (15 de març) sobre la contínua resposta fiscal de la zona euro a la crisi del COVID-19, comprometent-se amb allò que el president de l’Eurgrup, Paschal Donohoe, va descriure com a mesures puntuals, temporals i específiques que serien claus per a la sostenibilitat fiscal a llarg termini. 

El comissari europeu Paolo Gentiloni va subratllar el seu acord amb la declaració de l'Eurogrup, dient: "No repetirem els mateixos errors de l'última crisi". Assenyalant el creixent consens europeu i internacional, va dir que retrocedir massa ràpidament seria un error de política i va argumentar que la millor manera d’assegurar la sostenibilitat del deute públic és recolzar la recuperació i, per tant, reduir el risc d’espant i divergència econòmica. 

Segons la declaració de l'Eurogrup, la resposta política vigorosa dels països i de la UE està donant els seus fruits. Un ampli suport fiscal del 8% del PIB permès mitjançant l'activació de la "clàusula general d'escapament" i el marc temporal per a les ajudes estatals ha estat molt superior a la resposta a la crisi financera. 

El grup també va acollir amb satisfacció la Comunicació de la Comissió Europea del 3 de març de 2021 "Un any des de l’esclat del COVID-19: resposta a la política fiscal", que proporciona orientacions polítiques per a la coordinació de la nostra postura fiscal de suport. 

Hi ha un acord que fins que no acabi la crisi sanitària i la recuperació estigui fermament en marxa, els governs europeus continuaran protegint l'economia mitjançant el desplegament del nivell "necessari" de suport fiscal per promoure l'activitat econòmica i mitigar els efectes de la cicatrització amb l'objectiu de protegir sostenibilitat fiscal a llarg termini. 

La declaració estableix explícitament que s’hauria d’evitar la retirada prematura del suport fiscal sempre que prevalgui l’emergència sanitària aguda. Una vegada que la situació sanitària millori i les restriccions es redueixin, les mesures fiscals haurien de canviar gradualment cap a accions més específiques per promoure una recuperació resistent i sostenible. 

Es continuarà ajudant a les empreses viables, però encara vulnerables, per evitar problemes de solvència, reobrir i ajustar els seus models de negoci. No obstant això, els governs haurien d’implicar-se cada cop més en la facilitació de la transició laboral i la creació d’oportunitats laborals per a persones desocupades i inactives. Les respostes variaran segons les circumstàncies particulars de cada estat. 

anunci

Finalment, un cop la recuperació estigui "fermament" en marxa, els estats abordaran l'augment dels nivells de deute públic implementant estratègies fiscals sostenibles a mitjà termini, amb èmfasi en millorar la qualitat de les finances públiques, augmentar els nivells d'inversió i donar suport a les transicions ecològiques i digitals.

Comparteix aquest article:

Tendències