Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#HumanRights: Advocat de dos detinguts Txeca argumenta a favor del seu alliberament i sense expulsió de Filipines

COMPARTIR:

publicat

on

Camp_Bagong_Diwa_GateEl ciutadà txec Jaroslav Dobes, líder del moviment espiritual Guru Jara, i Barbora Plaskova, un dels seus seguidors, que han estat detinguts durant deu mesos al centre d'immigració de Camp Bagong Diwa (Filipines), haurien de ser alliberats i no haurien de ser deportats a la República Txeca, segons un informe de 26 de febrer de 2016 de l'expert jurídic Dr. Athanassios Pantazopoulos el despatx del qual es troba a Praga.

Des del març de 2015, Dobes, pare d'una filla de tres anys i d'una mare filipina, i Plaskova, mare lactant d'un nen d'un any, han estat detinguts pels serveis d'immigració locals a causa d'una ordre de recerca dubtosa. emesa per les autoritats txeques. Els dos ciutadans txecs han sol·licitat reiteradament ser alliberats sota fiança del centre de detenció d'immigrants filipí, però sense èxit. Tots dos ciutadans txecs viuen des de fa diversos anys a les Filipines i mai han estat processats al seu país de residència, segons un comunicat de premsa de Human Rights Without Frontiers International (HRWF).

El 7 d'octubre de 2014, Dobes i Plásková van ser condemnats pel Tribunal Regional de Brno, Zlin (República Txeca) per cometre violacions múltiples. Van ser condemnats en absència, respectivament, a 10 i 9.5 anys de presó amb règim estricte.

El 21 de maig de 2015, el Tribunal Superior d'Olomouc (República Txeca) va emetre una resolució en la qual ordenava l'anul·lació íntegra de la decisió del Tribunal Regional de Brno i va ordenar al jutjat de primera instància que prengués una nova decisió judicial. La decisió de l'Alt Tribunal subratllava que la condemna (pronunciada en absència l'octubre de 2014) mostrava una gran escassetat de proves.

Presumpció d'innocència

L'efecte jurídic de l'anul·lació de la decisió judicial de primera instància és que, d'acord amb el principi major de “presunció d'innocència”, la primera decisió ha estat abolida i anul·lada pel que fa a la culpabilitat i al càstig. Per tant, no hi ha cap condemna principal contra els acusats Dobes i Plaskova i per aquest motiu els acusats es presumeixen innocents fins a l'emissió d'una nova decisió irrevocable.

La presumpció d'innocència garanteix la innocència d'una persona acusada d'un delicte penal fins que es demostri la culpabilitat, segons la llei. Juntament amb els instruments internacionals, aquest principi està avalat per l'art. 6.2 del TEDH i l'art. 48.1 de la Carta dels Drets Fonamentals de la UE, i ofereix un conjunt de garanties jurídiques en els processos penals la naturalesa i les finalitats dels quals són el dret a un judici fet.

anunci

La República Txeca és part dels dos instruments europeus que diuen explícitament:

  • Article 6.2 del CEDH: "Tota persona acusada d'un delicte penal es presumeix innocent fins que no es demostri la seva culpabilitat d'acord amb la llei".
  • Article 48.1 de la Carta de la UE: “Tothom que hagi estat acusat es presumeix innocent fins que no es demostri la seva culpabilitat d'acord amb la llei.

En el seu informe, Pantazopoulos, que era un practicant en els camps del dret penal i els drets humans a Alemanya, Grècia i ara a la República Txeca, escriu: "Segons l'art. 6.2 del TEDH, la presumpció d'innocència  s'aplica a totes les persones que han estat acusades d'un delicte penal, en particular a les persones qualificades com a "sospitats" en el marc d'un procediment penal. Aquest principi requereix que l'acusat ha de ser considerat innocent i tractat com a no haver comès cap delicte fins que les autoritats fiscals d'un estat aportin "proves suficients per satisfer un tribunal independent i imparcial que és culpable".

La presumpció d'innocència és una salvaguarda basada en l'evidència la màxima expressió de la qual la dóna la disposició fins que es demostri la culpabilitat. La importància d'aquest principi dins d'un sistema legal determinat depèn molt de l'estàndard de prova requerit per arribar a un veredicte de culpabilitat. Tot i que el TEDH no defineix aquesta norma, és àmpliament reconeguda com a molt exigent per protegir-se de les condemnes il·lítimes i il·legítimes. L'acusació ha de demostrar que l'acusat és culpable "més enllà de qualsevol dubte raonable" i qualsevol dubte ha de beneficiar l'acusat. La càrrega de la prova recau en l'estat que, a través de les autoritats fiscals, ha de complir aquesta norma abans d'abordar la culpabilitat.

Sol·licitud d'alliberament

Els advocats dels dos ciutadans txecs han estat lluitant per la seva llibertat, argumentant en un document del 9 de setembre de 2015 i dirigit a la Unitat de Protecció de Refugiats i Persones Apàtrides del Departament de Justícia de Manila, que: "En aquest cas, no hi ha res documentat que demostri que l'alliberament sota fiança o la permanència al país dels sol·licitants suposaria una amenaça per a l'ordre públic, la salut o la seguretat. Tal com s'acredita amb les proves, excepte els càrrecs de triomf recentment desestimats en apel·lació pel Tribunal Superior d'Olomouc, els sol·licitants no tenen cap altre antecedent despectivo a la República Txeca i fins i tot en altres països on han residit abans de la seva estada a les Filipines. . A més, els sol·licitants no han tingut cap antecedent despectiu durant tota la seva estada a les Filipines des del 2009".

No hi ha cap motiu per mantenir a la presó els dos ciutadans txecs, segons els seus advocats. A més, les condicions generals de detenció al centre d'immigració de Camp Bagong Diwa són espantoses i han estat denunciades per organitzacions de drets humans i antics presoners. 

Un article titulat "Els oblidats: la vida a l'interior del famós centre de detenció filipí on els reclusos "desapareixen" sense ser acusats" i publicat per la revista Post l'agost de 2015, un antic presoner afirmava que hi havia uns 150 estrangers retinguts al centre de detenció de aquell temps, i eren coneguts com Els oblidats. Molts d'ells han estat tancats durant anys o dècades en procediments legals lents i boirosos.

Un antic detingut va informar: “Allà hi veus gent que fa set, 11 o 14 anys que està dins. Quan parles amb ells, descobreixes que mai s'han enfrontat a un càrrec criminal. El centre està situat al mig de la seu de la policia de Manila, amb 2,000 agents allotjats en blocs que l'envolten i un camp de tir fora de l'entrada.

"Els trets continuen de dia i de nit; sents les bales i les pistoles que surten constantment", diu Spanoudis, de 51 anys, que després va ser absolt de la seva implicació en un suposat complot de contraban de cocaïna als Estats Units i que ara gestiona un lloc web i una pàgina de Facebook anomenada Foreigners for Justice, amb l'objectiu d'exposar la corrupció al sistema judicial filipí. "Les bales de vegades reboten i aterren dins del centre. No tens pau i és molt inquietant".

És en aquest entorn que Jaroslav Dobes i Barbora Plaskova estan detinguts durant deu mesos.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències