Connecteu-vos amb nosaltres

EU

La Unió Europea en el #WorldHumanitarianSummit: prioritats i compromisos

COMPARTIR:

publicat

on

GooglePlusQuè és la Cimera Mundial Humanitària?

La primera Cimera humanitària mundial (WHS) té lloc del 23 al 24 de maig de 2016, a Istanbul, en resposta a un augment sense precedents de persones afectades per conflictes i desastres naturals.

A diferència d'altres cimeres internacionals, WHS és un procés multipartit. La Comissió Europea ha participat activament en els preparatius de la Cimera des del principi, durant la qual es van consultar més de 23 parts interessades com governs, donants, empreses, organitzacions d’ajuda, societat civil i representants de les poblacions afectades.

Quin és l'objectiu de WHS?

El summit ofereix a la comunitat global l'oportunitat de consensuar formes eficaces de treballar junts cap a l'objectiu comú de salvar vides i alleujar el patiment. El WHS té com a objectiu adaptar el corrent modus operandi per atendre millor les persones que ho necessiten:

  • Tornar a comprometre's amb els principis humanitaris;
  • habilitar els països i les comunitats per preparar-se i respondre millor a les crisis, i;
  • compartir bones pràctiques, situar les persones afectades al centre de l’acció humanitària i alleujar el patiment.

Per què és important?

Durant els darrers 25 anys, hem assistit a un augment sense precedents de les crisis humanitàries. Avui en dia, prop de 80 milions de persones necessiten assistència humanitària a causa de conflictes, desastres naturals i fragilitat social i econòmica. El nombre d’homes, dones i nens desplaçats per la força ha arribat als 60 milions, el més alt des de la Segona Guerra Mundial. El sistema humanitari està desafiat a fer més per més persones.

anunci

Atesa la magnitud de les crisis i desastres actuals, el finançament no pot seguir les necessitats humanitàries creixents, malgrat les contribucions rècord dels donants. En aquest context, el secretari general de les Nacions Unides ha convocat una Cimera Humanitària Mundial.

Quines són les prioritats clau de la Unió Europea?

La Unió Europea dóna suport a la totalitat del compromisos bàsics presentat per les Nacions Unides i ha proposat 100 compromisos individuals d’acció, amb l’objectiu de construir i reforçar una associació global per treballar junts per atendre millor les persones que ho necessiten. Invertir en resiliència, garantir un finançament més eficaç i eficaç, promoure el respecte al dret internacional humanitari i salvar la bretxa entre la tasca humanitària i el desenvolupament són algunes de les prioritats clau avançades per la UE.

La visió estratègica de la Comissió Europea per reformar l'acció humanitària es recull a la Comunicació Cap a la Cimera Mundial sobre Humanitats: una associació global per a una acció humanitària de principis i efectiva. El missatge subjacent és construir i reforçar una associació global que treballi junts per assolir els objectius comuns de salvar vides, prevenir i alleujar el patiment i mantenir la dignitat humana. La posició de la UE per davant del WHS es va establir al Conclusions del Consell de 12 de maig de 2016.

Què és la gran oferta?

The Grand Bargain és una proposta del grup d’alt nivell (HLP) del finançament humanitari del secretari general de les Nacions Unides en el seu informe Massa important per fallar: solucionar la bretxa de finançament humanitari. Per abordar la bretxa de finançament de 15 milions de dòlars EUA, el grup va identificar tres àmbits d’actuació: reduir les necessitats, aprofundir en la base de recursos i un pacte d’eficiència anomenat Gran Negociació. Els donants i les organitzacions d'ajuda es van reunir per negociar canvis en les seves pràctiques laborals, que segons el HLP lliuraran mil milions de dòlars addicionals en cinc anys per a les persones que necessiten ajuda humanitària. El llançament de la Gran Ganga pel secretari general de les Nacions Unides a la Cimera Mundial Humanitària serà la primera oportunitat perquè més proveïdors d’ajuda mostrin el seu suport i acceptin canvis en les pràctiques de treball que inclouen la preparació de programació d’efectiu, un major finançament per a nacionals i locals. respondre i reduir la burocràcia mitjançant requisits d’informació harmonitzats.

Com es pot garantir que els compromisos adquirits a la cimera es tradueixin en accions?

La UE ha defensat un mecanisme de seguiment concret des del principi del procés. Aquest mecanisme seria necessari per fer un seguiment de la implementació de les promeses a intervals regulars i de totes les parts interessades a la Cimera, ja siguin governs, ONG, ONU, el sector privat o actors locals.

L’èxit del WHS dependrà de la implementació oportuna dels compromisos de totes les parts interessades i d’un seguiment inclusiu, responsable, transparent i eficient.

Per permetre a la Cimera establir l’agenda de treball per a més enllà del 2016 i traduir les idees en accions concretes, cal prendre compromisos des del més alt nivell polític.

Què fa la UE per fer front a les necessitats d'educació en casos d'emergència i crisis prolongades?

La Unió Europea aposta fermament per donar suport a l’educació en situacions d’emergència i crisis prolongades. Aquest any, la UE ha assolit l'objectiu global del 4% del finançament humanitari destinat a l'educació. A més, més del 60% del finançament per a l'educació en cooperació al desenvolupament es destina a països fràgils i afectats per conflictes. L’educació també és una prioritat en la resposta de la UE a la crisi de Síria.

La nova plataforma "L’educació no pot esperar", amb el suport de la UE, té un fort potencial per ajudar a afrontar un dels majors reptes mundials: garantir que els nens afectats per conflictes i desastres tinguin accés segur a una educació de qualitat en un entorn d'aprenentatge protegit. La plataforma ofereix l'oportunitat d'apropar els agents humanitaris i del desenvolupament per respondre amb més eficiència a les necessitats dels nens i joves afectats per la crisi, en particular les nenes i els nens amb discapacitat.

La Comissió Europea ha adoptat recentment un nou marc polític sobre el desplaçament forçat i el desenvolupament que inclou un fort enfocament en l’educació, esbossat a la Comunicació Vides en dignitat: de l’ajut-dependència a l’autosuficiència. El nou enfocament intentarà enfortir la cooperació humanitària-desenvolupament, per acabar amb la dependència de l’assistència humanitària en situacions de desplaçament, fomentant l’autosuficiència i permetent als desplaçats viure dignament com a contribuents a les seves societats d’acollida.

Més informació

IP / 16 / 1829: La Unió Europea ajuda a reformar l'assistència internacional a la Cimera Mundial Humanitària

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències