El Parlament Europeu ha votat aclaparadorament recolzar diverses línies vermelles sobre les converses sobre el Brexit amb Gran Bretanya, escriu .

Els eurodiputats a Estrasburg, França, van votar per 516 a 133 a favor de la resolució dimecres al matí, la qual cosa significa que l'únic òrgan electe directament de la UE ara ha establert la seva estratègia oficial de negociació abans de començar les converses sobre el Brexit.

El Parlament va recolzar un pla que demana una negociació per fases i que Gran Bretanya compleixi les seves obligacions com a estat membre de la UE fins que abandoni el bloc de 28 nacions el març del 2019.

La resolució també va reforçar les línies vermelles que la Comissió va publicar la setmana passada, inclosa la negativa de la Unió a discutir un futur acord comercial (TLC) amb Gran Bretanya fins que es resolguin els problemes relacionats amb el divorci inicial.

En declaracions abans de la votació, el negociador en cap de la UE sobre el Brexit, Michel Barnier, va qualificar el desig de la primera ministra Theresa May que les converses sobre el divorci i el comerç es mantinguin en paral·lel com una estratègia "molt arriscada".

"La carta de Theresa May busca un acord ràpid, però, honorables membres, el diable estarà clarament en els detalls i els sis mesos de treball fets fins ara ho apunten", va dir Barnier.

"Una solució financera única, com a resultat dels compromisos del Regne Unit amb la UE i dels compromisos de la UE amb el Regne Unit, la vostra resolució és molt clara. No pretenem castigar el Regne Unit sinó que simplement li demanem que compleixi els seus compromisos i compromisos com a membre de la UE".

Aquestes són les línies vermelles clau de la resolució:

anunci
  • Qualsevol acord transitori no pot durar més de tres anys.
  • Qualsevol acord transitori serà executat i supervisat pel Tribunal de Justícia de la UE (TJUE).
  • Els ciutadans del Regne Unit a la UE i els ciutadans de la UE a Gran Bretanya haurien de garantir un tracte recíproc.
  • Cap acord final no pot incloure un compromís entre la cooperació comercial i la seguretat.
  • El Regne Unit ha d’adherir-se a les normes de la UE en matèria d’entorn i d’evasió fiscal per aconseguir estretes relacions comercials després del Brexit.
  • El Regne Unit hauria de pagar a la UE els costos que "sorgin directament de la seva retirada".
  • L’Autoritat bancària europea i l’Agència Europea del Medicament haurien de ser traslladats fora de Londres.

El secretari laborista del Brexit a l'ombra, Keir Starmer, va instar la primera ministra Theresa May a "reflexionar" sobre les directrius abans de començar les converses a finals d'aquest mes.

"Aquestes seran les negociacions més complexes i importants durant dècades i és vital que el primer ministre reflexioni sobre aquestes directrius i es posi a construir aliances i bona fe amb els nostres socis de la UE", va dir.