La Conferència de les Regions Marítimes Perifèriques (CRPM) i la Comissió de l’Arc Atlàntic (AAC) han presentat propostes positives al principal negociador de la Comissió Europea per a la preparació i la realització de les negociacions amb el Regne Unit, Michel Barnier, per reduir l’impacte desproporcionat del Brexit a les regions europees.

A iniciativa de la Comissió Arc Atlàntic, presidida per la regió del País del Loira, una delegació del CPMR es va reunir amb Barnier el passat mes de 29 per estrènyer els temors de les regions que Brexit, i en particular un dur Brexit, tindrà conseqüències perjudicials per als seus territoris com la importància de la continuació de la cooperació entre les regions europees i del Regne Unit després de Brexit.

La delegació va consistir en Vasco Cordeiro, president de CPMR i president del govern de les Açores, Christelle Morançais, presidenta de l'AAC i de la Regió del País del Loira, Bruno Retailleau, expresident de l'AAC i la regió del País del Loira, i Vanessa Charbonneau, vicepresidenta de la regió del País del Loira, a càrrec d'europeus Afers.

La delegació del CPMR:

  • Va destacar la importància d'un acord en la llei Breit final entre el Regne Unit i la UE sobre la gestió compartida del sector de la pesca, especialment a les zones del Atlántico, el Canal i el Mar del Nord. Aquest sector està en risc de danys socials, econòmics i ecològics si no es gestiona eficaçment.
  • Va subratllar que les decisions preses durant les negociacions de Brexit tindran un impacte directe en els ports i les línies marítimes de l'Arc Atlàntic, que podrien tenir conseqüències per als sectors turístic i comercial de totes les regions europees. La delegació del CPMR va proposar la implementació d'un mecanisme pressupostari per a l'EU27 per mitigar els impactes territorials de Brexit a les regions.
  • Va subratllar la importància dels programes de cooperació territorial i les estratègies macro-regionals, fins ara absents de les negociacions, com un mitjà perquè el Regne Unit i Europa continuïn treballant junts.

El president de la CRPM, Vasco Cordeiro, va dir: "Aquesta reunió positiva ens va donar l'oportunitat de presentar les nostres propostes, recolzades per les nostres regions membres del Regne Unit, per mitigar l'impacte del Brexit a les regions d'Europa. També hem subratllat que les regions tenen experiència per fer una contribució constructiva a les negociacions del Brexit ".

"El Regne Unit ha destacat la importància de continuar la cooperació a través de la recerca, la innovació i la formació. Ara han de demostrar que la cooperació territorial és molt important en la seva agenda a les negociacions de Brexit.

Pel que fa a la indústria pesquera, sobretot a l'Arc Atlàntic, Bruno Retailleau, regidor i ex president de la regió del País del Loira i la Comissió de l'Arc Atlàntic, van dir: "La renacionalització de les aigües territorials del Regne Unit després de Brexit tindria un impacte important l'activitat pesquera dels vaixells atlàntics. També podria significar que els pescadors del Regne Unit no estan sotmesos als requisits de la política pesquera comuna després de Brexit, la qual cosa comporta una competència deslleial entre el Regne Unit i els pescadors europeus.

anunci

Pel que fa als sectors turístic i de transport, Christelle Morançais, presidenta de la Comissió de l'Arc Arc i la Regió del País del Loira, va dir: "Brexit probablement causarà restriccions als fluxos de ciutadans i mercaderies que travessen el Canal i, per tant, plantejaran la qüestió de l'economia impactes en activitats turístiques i empreses marítimes, de transport per carretera i aeri. Pel que fa al turisme, els clients britànics també representen una gran part del País de la Loire i la clientela turística de l'Arc Atlàntic ".

Llegeix el CPMR's Declaració de Cardiff, signat al novembre 2017 per regions de les conques marines del Mar del Nord, Atlàntic i Canal. Llegeix la CPMR Atlantic Arc Commission's Declaració política sobre Brexit, acordat per les seves 17 regions membres de cinc estats membres de l'Atlàntic (PT, ES, FR, IE i UK).