Informes de la Comissió sobre avenços en compromisos mundials per a #SustainableUrbanDevelopment

En el Fòrum Urbà Mundial a Malàisia el febrer de 9, la Comissió va fer un balanç del que es va aconseguir en virtut dels tres compromisos presentats per la UE i els seus socis fa 15 mesos.

S'ha aconseguit un avenç significatiu en el marc de la tres compromisos ja que es van presentar a la reunió de l'ONU Habitat III a l'octubre de 2016, per aprofitar el poder de la ràpida urbanització. La cooperació ciutat-ciutat ara floreix als continents, s'han donat passos importants cap a una definició única de ciutats a nivell global i la UE mostra al món el camí cap a un desenvolupament urbà sostenible amb la implementació permanent de la seva Agenda urbana per a la UE.

En declaracions del Fòrum Urbà Mundial a Malàisia, la Comissària de Política Regional, Corina Creţu, va dir: "Igual que la lluita contra el canvi climàtic, la UE està preparada per encabir el camí per a ciutats netes, segures i pròsperes a tot el món. Europa i els seus socis estan entregant ràpidament aquests tres compromisos concrets, que contribueixen a configurar les ciutats del futur ".

El tres compromisos contribueixen a la implementació de la 2030 Agenda per al Desenvolupament Sostenible i la Acord de París. Formen part de la Nou Programa Urbà, també presentat fa 15 mesos. Cadascun d'aquests compromisos té un abast específic, els assoliments esperats i els resultats. Això és el que s'ha aconseguit des del final de 2016.

Compromís per lliurar el Nou Programa Urbà a través de l'Agenda Urbana per a la UE

Ja s'han elaborat tres plans d'acció de 12 en virtut de la Agenda urbana per a la UE, sobre la pobresa urbana, la integració dels migrants i la qualitat de l'aire. Inclouen recomanacions de política, bones pràctiques i projectes que es replicaran a tota la UE i al món. Es preveu que tots els plans d'acció es completin al final 2018.

Més enllà dels plans temàtics d'acció, la metodologia pròpia de l'Agenda Urbana per a la UE pot inspirar reformes en la forma en que les ciutats es regeixen per tot el món; posa a les ciutats, a les empreses, a les ONG i als representants dels estats membres i de les institucions comunitàries d'igualtat, per aconseguir un enfocament integrat i equilibrat del desenvolupament urbà sostenible.

Compromís per desenvolupar una definició global i harmonitzada de ciutats

Per facilitar el seguiment, l'avaluació comparativa i, finalment, la formulació de polítiques, és important que la mateixa definició de ciutats s'utilitzi globalment. La UE ha estat treballant en aquesta definició, que es presentarà a l'ONU al març de 2019, en associació amb l'Organització de les Nacions Unides per a l'Agricultura i l'Alimentació (FAO), l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE) I el Banc Mundial.

Fins ara, la Comissió ha reunit estimacions de la nivell d'urbanització de cada país al món i va proporcionar accés gratuït a aquestes dades per facilitar la comparació amb les definicions nacionals. Amb motiu del Fòrum Urbà Mundial, la Comissió, a través del seu Centre Comú d'Investigació, està publicant la base de dades global dels centres urbans; conté dades per a tots els centres urbans de 10,000 distribuïts per tot el món. És la dada més àmplia i completa de les ciutats publicades.

Actualment s'està realitzant una enquesta als països 20 per obtenir informació sobre la definició global. Els projectes pilots estan en curs en països 12 per comparar la definició global amb els nacionals i avaluar les diferències. En el curs de 2018, la Comissió i els seus socis treballaran en una eina gratuïta en línia per ajudar els països a provar aquesta definició en els seus territoris.

Compromís per millorar la cooperació entre ciutats en el camp del desenvolupament urbà sostenible[1]

La cooperació urbana internacional de la UE (IUC) es va iniciar a 2016 per donar suport a aquest compromís i desenvolupar la cooperació entre ciutats de tot el món.

Actualment hi ha xuntes 35 sota el programa, que inclou ciutats 70 (35 EU i 35 no comunitàries). Inclouen Frankfurt (Alemanya) i Yokahama (Japó); Bolonya (Itàlia) i Austin (EUA) i Almada (Portugal) i Belo Horizonte (Brasil). Totes les associacions estan treballant en plans d'acció locals sobre prioritats urbanes conjuntes, com l'accés a l'aigua, el transport o la salut, compartint coneixements i bones pràctiques per assolir els seus objectius comuns.

Es va iniciar una nova convocatòria al Fòrum Urbà Mundial per crear almenys 25 noves combinacions; es poden aplicar les ciutats online fins al mes de 9.

Més informació

Fòrum Urbà Mundial

Conferència Habitat III

Política urbana de la UE

Plataforma de dades urbanes del Centre d'Investigació Conjunta

El Tauler de Territori del Centre d'Investigació Conjunta

[1] L'abast del compromís abasta ciutats d'Argentina, Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic, Perú, Canadà, Xina, Índia, Japó, Estats Units i la Unió Europea.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , , , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Comissió Europea, Desenvolupament sostenible, mobilitat urbana sostenible

Deixa un comentari

La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats *