Stanislav Pritchin

Acadèmia Robert Bosch Fellow, Rússia i Euràsia Programa

El president uzbek Shavkat Mirziyoyev. Foto: Getty Images.El president uzbek Shavkat Mirziyoyev
Foto: Getty Images

El president de Uzbekistan, Shavkat Mirziyoyev, ha destituït el seu temut cap del Servei Nacional de Seguretat (SNB), Rustam Inoyatov (A la foto, superior), que marca el pas final d’una transició del poder a Uzbekistan. Des que va assumir el càrrec a 2016, Mirziyoev ha eliminat els alts funcionaris del govern i els va substituir per aliats.

A primera vista, això sembla una presa de potència estàndard. Els dos saquejos més importants van ser Inoyatov i el viceprimer ministre Rustam Asimov. Després de la mort del president Islam Karimov a l'agost de 2016, Mirziyoyev, que era aleshores primer ministre, va fer un acord de porta tancada amb Inoyatov i Asimov per crear un nou govern: Mirziyoyev es convertiria en president, i Asimov i Inoyatov estarien al seu costat. com a primer ministre i cap del poderós SNB.

No obstant això, un cop Mirziyoyev es va convertir en president, va rebaixar Asimov al ministre de finances i va nomenar aliat proper Abdulla Oripov. Quan Asimov encara es va mostrar massa potent i independent, va ser acomiadat uns mesos més tard.

Però, de fet, l’acusació d’Inoyatov sembla formar part d’una ambiciosa agenda de reformes. Eliminar Inoyatov va ser el repte més gran. Va ser cap del BNS durant gairebé anys, i el seu pes polític va ser només el segon per a Karimov. A més, Inoyatov i el BNS han estat els principals oponents a les reformes de Mirziyoyev. Després d’aquesta consolidació del poder, ara es tracta de Mirziyoyev de demostrar el seu compromís amb la reforma del model socioeconòmic d’Uzbekistan.

En política exterior, on Mirziyoyev ha estat més independent de la influència del SNB, ha aconseguit avenços significatius. Pràcticament durant la nit, l’Uzbekistan va rellançar les negociacions frontereres amb els seus veïns i va intensificar la cooperació econòmica amb Kazakhstan i Turkmenistan.

Mentrestant, va renovar les relacions amb els principals actors externs de la regió: Rússia, Xina i els EUA. Durant les seves visites a Moscou, Pequín i Washington, el president uzbeko va signar acords d'inversió multimilionaris amb empreses dels tres països. Però les reformes domèstiques s'han implementat molt lentament, sobretot per la rígida posició ideològica d’Inoyatov i del BNS.

anunci

Per als anys 25, el BNS ha estat la institució clau que proporciona seguretat i estabilitat al país, sovint a través de mitjans brutals i repressius. Un dels objectius centrals del SNB ha estat evitar la propagació de l’extremisme islàmic. Això era necessari en els 1990 quan el creixement de l’extremisme suposava una amenaça real per a la seguretat a l’Uzbekistan; però, des de llavors, el BNS ha estès el seu poder per controlar de manera estricta tots els aspectes de la societat uzbeka. Sota el lideratge d'Inoyatov, el BNS es va convertir en un obstacle per a tots els canvis i les seves mesures van servir en gran mesura per mantenir el seu poder i no per protegir el país de les amenaces de seguretat.

Mirziyoyev ha treballat gradualment per atenuar el poder d'Inoyatov i reduir les responsabilitats del BNS. Per exemple, el maig 2017 va reassignar les unitats militars regionals i diverses altres subestructures de la jurisdicció del BNS al Ministeri de l'Interior. També va acomiadar la xarxa de suport d'Inoyatov a la seu del SNB i en unitats regionals. Aquestes accions i retòriques han enviat un fort missatge a la societat uzbeka.

Mirziyoyev ha nomenat el seu aliat Abdullayev Ihtiyor en lloc d'Inoyatov, però està clar que no pretén un enfrontament complet. Mirziyoyev continuarà utilitzant l’experiència d’Inoyatov i l’ha nomenat assessor de seguretat. Inoyatov també ha estat nomenat membre del Senat, la qual cosa li garanteix la immunitat de processament.

No obstant això, Mirziyoyev ja no pot culpar al BNS per bloquejar les reformes - amb el poder de la presidència, ara li correspon tota la responsabilitat de mantenir les seves promeses de modernització a Uzbekistan. Té tres reptes per aconseguir el seu ambiciós programa.

Primer, seguretat. Mirziyoyev haurà de garantir estabilitat i seguretat a Uzbekistan. Aquesta és una preocupació greu per als combatents que tornen d’Iraq i Síria, i no està clar si i com els canvis en el BNS influiran en la seva capacitat per combatre aquestes amenaces.

El segon obstacle a què s'enfronta Mirziyoyev és la manca de professionals i de l’oposició del govern. Ha nomenat joves educats a posicions altes i ara té un govern que està molt més obert a la modernització. Però aquests joves professionals sovint no tenen experiència i coneixements suficients. A més, l’oposició a les reformes dels funcionaris de nivell mitjà és considerable.

El tercer repte de reformar l'Uzbekistan és el mateix Mirziyoyev: després d'haver eliminat els competidors, hi ha la temptació de gaudir del poder una mica massa. Les expectatives altes de la societat de l'Uzbekistan i la necessitat real de la reforma esperen que Mirziyoyev quedi en control.

Després d'haver-se agafat el camí cap amunt, Mirziyoyev va poder nomenar els seus propis aliats al govern gràcies a la seva promesa de millorar la vida a Uzbekistan. Ara que el president ha concentrat el poder en les seves pròpies mans, necessita demostrar el seu compromís amb la seva campanya de reforma i complir les expectatives del públic. Si Mirziyoyev no compleix, haurà de tornar a la pràctica massa familiar d’Ozbekistan per mantenir el poder a través d’un govern repressiu i autoritari per mantenir el poder.