Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Primavera 2018 Standard #Eurobarometer: Un any abans de les eleccions europees, la confiança en la Unió i l'optimisme sobre el futur és cada vegada més gran

COMPARTIR:

publicat

on

Segons un nou Eurobaròmetre, la majoria dels europeus pensen que la situació de l'economia és bona i són optimistes sobre el futur. La confiança en la Unió augmenta i el suport a la Unió Econòmica i Monetària està en el seu nivell més alt.

Cada vegada hi ha més ciutadans que se senten beneficiats de les polítiques clau de la Unió i dos terços dels europeus defensen una UE forta quan es tracta de comerç. Finalment, la majoria dels europeus tenen una imatge positiva de la UE i la proporció que pensa que la seva veu compta ha assolit el seu nivell més alt des del 2004. Aquests són alguns dels resultats clau de l’últim Eurobaròmetre estàndard realitzat entre el 17 i el 28 de març.

1. Optimisme sobre l'economia i fort suport a l'euro

Els europeus continuen tenint un opinió positiva de l’estat de l’economia europea (50%, +2 punts percentuals des de la tardor del 2017 contra el 37%, -2 amb una visió negativa): aquesta és la puntuació més alta des del 2007. A 25 estats membres, la majoria dels enquestats diu que la situació de l'economia europea és bona (fins a 23 estats membres a la tardor del 2017). Des de la tardor del 2017, les percepcions positives han guanyat terreny a 21 estats membres.

Per primera vegada des de la primavera del 2007, es donen opinions positives sobre la situació de l'economia nacional (49%, +1) superen les opinions negatives (47%, -2). Des de la tardor del 2017, el sentiment econòmic positiu ha augmentat a 18 estats membres, liderats per Portugal (43%, +10), Irlanda (79%, +7), Finlàndia (77%, +6) i Lituània (38%, + 6). Les percepcions entre estats membres varien. Per exemple, el 93% als Països Baixos i a Luxemburg consideren bona la situació de la seva economia nacional, mentre que només el 2% ho fa a Grècia.

El suport a la Unió Econòmica i Monetària i a l'euro es manté en un nivell històric amb tres quartes parts dels enquestats (74%) a la zona de l'euro donant suport a la moneda única de la UE.

2. Augmenta la confiança en la Unió Europea

anunci

Confia en la UE augmenta el 42% (+1) i a el seu nivell més alt des de la tardor del 2010. En 15 estats membres, la majoria dels enquestats confien en la UE. La confiança és més alta a Lituània (66%), Portugal i Dinamarca (ambdós el 57%) i Luxemburg i Bulgària (ambdues el 56%). Des de la tardor del 2017, la confiança en la UE ha guanyat terreny a 19 països, en particular a Portugal (57%, +6 punts percentuals) i Eslovènia (44%, +6), mentre que ha disminuït a sis països, en particular a Bèlgica (47%, -6), Hongria (44%, -5) i Eslovàquia (44%, -4).

El 40% dels europeus tenen un imatge positiva de la UE (Un 37% neutre i només un 21% negatiu). És el cas de 15 estats membres, amb els percentatges més alts a Irlanda (64%), Bulgària i Portugal (ambdós 56%) i Luxemburg (54%).

La confiança en la UE continua sent superior a la confiança en els governs o parlaments nacionals. El 42% dels europeus confia en la Unió Europea, mentre que el 34% confia en el seu parlament nacional i el seu govern nacional.

La majoria dels europeus ho són optimista sobre el futur de la UE (58%, +1). És el cas de tots els estats membres menys de dos: Grècia (on, malgrat un augment de l’optimisme de 5 punts percentuals, el 53% és “pessimista” contra el 42% “optimista”) i el Regne Unit (48% vs. 43%). L’optimisme és més alt a Irlanda (84%), Portugal (71%), Luxemburg (71%) i Malta, Lituània i Dinamarca (tots tres amb un 70%). A l'extrem inferior de l'escala hi ha França (48%) i Xipre i Itàlia (ambdues un 54%).

"Lliure circulació de persones, béns i serveis dins la UE" i 'Pau entre els estats membres de la UE" es perceben com els dos resultats més positius de la UE, per al 58% i el 54% dels europeus, respectivament. Finalment, el 70% dels europeus senten que ho són ciutadans de la UE. Per primera vegada des de la primavera del 2010, aquesta opinió és compartida per una majoria a tots els estats membres.

3. La migració i el terrorisme són les principals preocupacions dels europeus

Immigració característiques com el principal desafiament al qual s’enfronta actualment la Unió (38%, -1). Terrorisme en segon lloc (29%, -9 punts), encara per davant de la situació econòmica (18%, +1), l'estat de les finances públiques dels estats membres (17%, +1) i l'atur (14%, +1).

A nivell nacional, queden les principals preocupacions desocupació (25%, sense canvis), salut i seguretat social (23%, +3) i immigració (21%, -1). La salut i la seguretat social assoleixen un nou màxim i ara ocupen el segon lloc per primera vegada des de la primavera del 2007.

4. Els europeus senten beneficis de les polítiques i els èxits de la Unió

En comparació amb la primavera de 2014, hi ha més ciutadans que consideren que s’han beneficiat d’iniciatives clau de la Unió, com ara un control de fronteres o menys en viatjar a l’estranger (53%, +1), trucades més econòmiques quan s’utilitza un telèfon mòbil en un altre país de la UE (48%, + 14), els drets dels consumidors més forts en comprar productes o serveis en un altre país de la UE (37%, +13) o millorar els drets dels passatgers aeri (34%, +12).

Finalment, hi ha un fort suport a les prioritats que la Comissió s'ha establert. Moviment lliure és defensada pel 82% dels enquestats (+1) i una política de defensa i seguretat comuna pel 75% (sense canvis). Per primera vegada, també es va preguntar als ciutadans sobre la seva opinió sobre la política comercial de la UE, amb una majoria del 71% que va manifestar el seu suport.

Fons

L'"Primavera 2018 - Eurobaròmetre estàndard" (EB 89) es va dur a terme mitjançant entrevistes cara a cara entre el 17 i el 28 de març de 2018. Es van entrevistar 33,130 persones als Estats membres de la UE i als països candidats.[1].

Més informació

Eurobaròmetre estàndard 89

 

[1] Els 28 estats membres de la Unió Europea (UE), cinc països candidats (l'antiga República Iugoslava de Macedònia, Turquia, Montenegro, Sèrbia i Albània) i la comunitat turcoxipriota a la part del país que no està controlada pel govern de la República de Xipre.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències