Connecteu-vos amb nosaltres

EU

#Superbugs: els eurodiputats defensen més mesures per frenar l'ús d'antimicrobians

COMPARTIR:

publicat

on

L'amenaça creixent que representen els bacteris resistents als antibiòtics es pot abordar mitjançant un enfocament "Una salut", van dir els eurodiputats la setmana passada.

En la seva resolució, els eurodiputats del Comitè de Salut subratllen que l'ús correcte i prudent dels antimicrobians és essencial per limitar l'aparició de la resistència als antimicrobians (AMR) en la salut humana, la ramaderia i l'aqüicultura. Tanmateix, diuen que hi ha diferències considerables en la manera com els estats membres gestionen el tema.

El principi One Health destaca que la salut de les persones, els animals i el medi ambient estan interconnectats i que les malalties es transmeten de persones a animals i viceversa. Per tant, les malalties s'han d'abordar tant en les persones com en els animals, tenint en compte també la cadena alimentària i el medi ambient, que poden ser una altra font de microorganismes resistents, diuen els eurodiputats.

Els eurodiputats demanen a la Comissió i als estats membres que restringeixin la venda d'antibiòtics per part dels professionals de la salut humana i animal, i que eliminen qualsevol incentiu per prescriure'ls. S'han de prendre mesures fermes contra les vendes il·legals i les vendes sense prescripció d'antimicrobians a la UE. Demanen a la Comissió que consideri la recollida i la presentació rutinàries obligatòries de dades de seguiment a nivell de la UE i que estableixi indicadors per mesurar el progrés.

La Comissió Europea hauria d'elaborar una llista de patògens prioritaris de la UE tant per a humans com per a animals, establint clarament les prioritats futures d'R+D. S'han de crear incentius per estimular la inversió en noves substàncies.

Les mesures preventives, com ara una bona higiene, s'han d'ampliar per tal de reduir la demanda humana d'antibiòtics. La Comissió i els estats membres haurien de promoure "l'alfabetització en salut" i conscienciar sobre els perills de l'automedicació i la prescripció excessiva, diuen els eurodiputats.

Incentius per a proves de diagnòstic ràpid

anunci

Com que els professionals de la salut sovint necessiten prendre decisions ràpides, els eurodiputats assenyalen que les proves de diagnòstic ràpid (PDR) podrien ajudar a reduir l'ús d'antimicrobians. No obstant això, com que els costos de la TDR poden, de moment, superar el preu dels antibiòtics, la indústria hauria de rebre incentius per fer-los més barats i més disponibles, diuen els eurodiputats.

Les etiquetes que facin referència a l'ús d'antibiòtics també permetrien als consumidors prendre decisions informades, i la Comissió hauria de crear un sistema únic d'etiquetatge basat en els estàndards de benestar animal i les bones pràctiques de cria d'animals, diuen els eurodiputats.

Legislació sobre medicaments veterinaris

Els eurodiputats de Salut també van donar suport l'acord assolit amb els ministres de la UE sobre plans per frenar l'ús d'antibiòtics a les granges, per tal de mantenir els bacteris resistents fora dels aliments humans.

La llei limitaria l'ús preventiu i col·lectiu d'antimicrobians en la ramaderia i facultaria la Comissió Europea per elaborar una llista d'antibiòtics reservats per a ús humà.

L'acord amb el Consell també imposa la reciprocitat de les normes de la UE en l'ús d'antibiòtics en els aliments importats.

“Si no es fa res, la resistència als antimicrobians podria provocar més morts que el càncer per al 2050. Hem de començar mirant tot el cicle, perquè la salut de les persones i els animals està interconnectada. Les malalties es transmeten de persones a animals i viceversa, i per això donem suport a l'enfocament holístic de la 'Una salut' iniciativa", va dir la ponent del pla d'acció "One Health", Karin Kadenbach (S&D, AT).

"Els estats membres de la UE tracten aquest problema de diferents maneres, per la qual cosa demanem a la Comissió que consideri la recollida rutinària obligatòria i la presentació de dades de seguiment a nivell de la UE i que estableixi indicadors per mesurar el progrés en la lluita contra la resistència als antimicrobians".

La ponent sobre la legislació de medicaments veterinaris, Françoise Grossetête (PPE, FR), va dir: “Més enllà dels agricultors o propietaris d'animals, l'ús de medicaments veterinaris ens preocupa a tots, perquè té un impacte directe sobre el nostre medi ambient i els nostres aliments; en definitiva, sobre la nostra salut. Gràcies a aquesta llei podrem reduir el consum d'antibiòtics a les explotacions ramaderes, una important font de resistència que després es transmet als humans. La resistència als antibiòtics és una autèntica espasa de Dàmocles, que amenaça amb tornar el nostre sistema sanitari a l'Edat Mitjana".

Propers passos

Tots dos informes es van aprovar per unanimitat i seran sotmesos a votació pel ple a la tardor.

Fons

AMR és responsable d'unes 25,000 morts i 1.5 milions d'euros en costos addicionals de salut cada any només a la UE. L'augment de la RAM es deu a una sèrie de factors, com ara l'ús excessiu i inadequat d'antibiòtics en humans, l'ús excessiu de veterinaris en el bestiar i les males condicions d'higiene en els entorns sanitaris o en la cadena alimentària. La manca de conscienciació també continua sent un factor clau: el 57% dels europeus desconeix que els antibiòtics són ineficaços contra els virus, el 44% no saben que són ineficaços contra el refredat i la grip. Hi ha diferències significatives entre els països de la UE en l'ús d'antimicrobians, l'aparició de resistència i la mesura en què s'han implementat polítiques nacionals efectives contra la RAM.

Amb el nou pla d'acció, la Comissió pretén reduir aquestes llacunes i elevar el nivell de tots els estats membres de la UE al del país amb més rendiment. El nou pla d'acció es basa en el primer Pla d'acció AMR, que es va executar entre 2011 i 2016, la seva avaluació, el feedback sobre el full de ruta i una consulta pública oberta. En diverses resolucions, el PE va demanar mesures més estrictes, una major vigilància i seguiment, així com més investigacions sobre nous antimicrobians.

Més informació 

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències