#CETA: l'acord comercial UE-Canadà comença a obtenir beneficis per a les empreses d'ambdós costats de l'Atlàntic

| Setembre 20, 2018

El divendres 21 de setembre marcarà el primer aniversari de l'entrada en vigor provisional de l'Acord Comercial i Econòmic Comprensiu (CETA) entre la UE i Canadà. Els primers signes mostren que l'acord ja comença a lliurar per als exportadors de la UE. El comissari Malmström visitarà Canadà el mes de setembre de 26 i 27 per avaluar el progrés.

Mentre que a Montreal, el Comissari es reuniran amb el ministre de Diversificació del Comerç Internacional, James Gordon Carr. Assistirà a la primera Comissió Mixta UE-Canadà de 26 de setembre, que és el cos més alt per als dos socis per discutir temes d'interès relacionats amb l'acord. També visitarà diverses empreses europees i canadenques, discutirà amb representants d'empreses que ja estan fent ús de l'acord i parlarà a la Universitat de Mont-real el passat mes de 27.

La comissària de comerç, Cecilia Malmström (a la foto) va dir: "L'acord comercial entre la UE i Canadà ha estat en acció durant un any i estic satisfet amb els progressos realitzats fins ara. Les dades preliminars demostren que hi ha moltes coses per celebrar, fins i tot en aquesta etapa. Les exportacions han augmentat globalment i molts sectors han vist increments impressionants. Aquesta és una gran notícia per a les empreses europees, grans i petites. Igual que en aquests acords, hi ha determinades àrees on hem d'assegurar-nos que implementem a fons el que s'ha acordat, assegurant-se que els ciutadans i les empreses puguin beneficiar-se plenament de les noves oportunitats. Això és el que pretenc discutir amb els meus homòlegs canadencs al Comitè Mixt la propera setmana. Em complau dir que la nostra aliança amb Canadà és més forta que mai, estratègicament i econòmicament. Junts, estem de peu per una ordre comercial internacional oberta i basada en regles. CETA és una demostració clara d'això ".

Primers dies però tendències positives

A més d'eliminar pràcticament tots els drets de duana, CETA ha impulsat el clima empresarial entre la UE i Canadà, oferint una valuosa seguretat jurídica per a les empreses de la UE que busquen exportar. Tot i que és massa aviat per treure conclusions fermes, els resultats comercials inicials apunten en la direcció correcta. A la UE, les últimes estadístiques disponibles, que abasten el període d'octubre de 2017 a juny 2018, suggereixen que les exportacions han augmentat en més d'un 7% anual.

D'aquests, certs sectors estan fent especialment bé. Les màquines i els aparells mecànics, que constitueixen una cinquena part de les exportacions de la UE a Canadà, augmenten en més de 8%. Els productes farmacèutics, que representen el 10% de les exportacions de la UE a Canadà i estan en augment de 10%. També augmenten les importants exportacions de la UE: mobles de 10%, perfums / cosmètics de 11%, calçat de 8% i roba de 11%.

Pel que fa als productes agrícoles, també hi ha algunes xifres encoratjadores: les exportacions de fruits i fruits secs van augmentar en 29%, xocolata en 34%, en 11% en xampany i whisky en 5%.

Les empreses que ja gaudeixen de CETA de diferents maneres inclouen, per exemple:

  • El consorci dels productors italians de pernils de San Daniele va augmentar les seves vendes a Canadà per 35%. Les exportacions de productes agrícoles italians cap a Canadà augmenten en general el 7.4%.
  • Empresa de xocolata belga Smet Chocolaterie que acaba d'obrir la seva primera botiga a Ontario, Canadà, per fer front a la demanda addicional dels seus productes; gràcies al desmantellament dels drets d'importació de 15%, les seves vendes van augmentar un cinquè en comparació amb l'any anterior. Les exportacions europees de xocolata a Canadà superen el 34% en general.
  • Empresa espanyola Hiperbaric fent màquines innovadores per a la conservació d'aliments amb alta pressió. Gràcies a CETA, és més fàcil que els seus treballadors entren temporalment a Canadà per instal·lar i mantenir els seus equips.

Exemples d'empreses des de Bèlgica, Estònia, Finlàndia, França, Irlanda, Itàlia, Els Països Baixos, Espanyai Suècia està disponible aquí.

Fons

CETA ofereix noves oportunitats perquè les empreses de la UE de totes les mides s'exportin a Canadà. L'acord va eliminar les tarifes sobre 98% dels productes que la UE negocia amb Canadà. Això equival a uns 590 milions d'euros en tasques estalviades cada any una vegada que tots els descensos de tarifes s'inicien. A més, ofereix a les empreses de la UE el millor accés que mai s'havien ofert a empreses de fora de Canadà per contractar contractes públics del país, no només a nivell federal però també a nivell provincial i municipal.

CETA crea noves oportunitats per als agricultors i productors d'aliments europeus, tot protegint plenament els sectors sensibles de la UE. L'acord significa ara que els productes alimentaris i begudes d'alta qualitat de 143 EU (les "indicacions geogràfiques") es poden vendre sota el seu nom a Canadà i estan protegits de la imitació.

L'acord també ofereix millors condicions per als proveïdors de serveis, una major mobilitat per als empleats de la companyia i un marc per permetre el reconeixement mutu de qualificacions professionals, des d'arquitectes fins a operadors de grues.

CETA ha estat en vigor provisionalment des de 21 setembre 2017 després de la seva aprovació pels Estats membres de la UE, expressada al Consell i pel Parlament Europeu. Tan sols entrarà en vigor de manera completa i definitiva, quan tots els Estats membres de la UE hagin ratificat l'acord.

La UE té acords comercials 39 amb països 69 en el seu lloc. L'últim acord celebrat per la UE és amb Japó. S'ha demostrat que els acords comercials de la UE estimulen el creixement i el treball europeu. Un exemple és l'acord comercial UE-Corea del Sud. Des que va entrar en vigor a 2011, les exportacions de la UE a Corea del Sud han augmentat en més d'un 55%, les exportacions de determinats productes agrícoles han augmentat en un 70%, les vendes d'automòbils a Corea del Sud s'han triplicat i el dèficit comercial es va convertir en un superàvit. 31 milions de llocs de treball a Europa depenen de les exportacions. De mitjana, cada 1 milió d'exportacions addicionals suporta 14 000 llocs de treball a la UE.

Més informació

Històries exportadores de la UE

fulls informatius

Poblacions i ciutats que exporten a Canadà

Text de CETA

Més recursos a CETA

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, Canadà, EU, Comissió Europea