#Fundació EuropeaForDemocràcia - Atac d'Estrasburg

| Desembre 13, 2018

A la tarda del 11 de desembre, el món va veure transfixado, una vegada més, quan una ciutat francesa es va tancar, a mesura que es va desplegar un atac terrorista al mercat de Nadal a la ciutat d'Estrasburg, seu del Parlament Europeu. Grimly, restaurants, hotels i bars de tota la ciutat preparats pel pitjor, escriu el Fundació Europea per a la Democràcia.

Al Parlament, els diputats europeus i centenars de membres del personal es van veure obligats a abandonar, com un home solitari que havia matat a tres persones i ferit més d'una dotzena de víctimes gratuïtament. El mercat de Nadal d'Estrasburg havia estat dirigit una vegada pels terroristes d'Al Qaeda a 2000 i després de les protestes populistes de "Gilets Jaunes" a tot el país - prohibit a Estrasburg - la ciutat ja estava en alerta alta.

El que sabem

Encara que no va ser identificat oficialment, l'home de guerra va ser referit pels mitjans francesos com Cherif C. Conegut als serveis de seguretat francesos, va ser inclòs en una llista anomenada 'fiche S' com una amenaça potencial (com va ser Amedy Coulibaly, que va matar una sèrie de persones en un supermercat de París Kosher a 2015), encara que no per a infraccions terroristes, segons Laurent Nuñez, ministre adjunt d'Interior francès. Les autoritats abans d'aquell dia havien atacat el seu apartament al barri Neudorf d'Estrasburg, tot i que s'havia escapat. Això possiblement va precipitar l'atac més tard en el dia.
Encara que no se sap molt de la seva motivació, la història de Cherif C té un anell familiar si es queixa. Descrit per les autoritats franceses com un "reincident delinqüent", havia complert els termes de presó per delictes criminals tant a França com a Alemanya. Posteriorment, es va radicalitzar a la presó.
L'amenaça actual del terrorisme

Com a nombre important d'antics combatents terroristes estrangers, empresonats per la seva implicació en conflictes a l'estranger a Iraq i Síria, es van alliberant gradualment a 2019, els serveis nacionals de seguretat, especialment a França i Bèlgica, seran desafiats a controlar centenars de persones radicalitzades en la societat dominant. Aquest és un dels reptes clau per als governs d'Europa.
La ironia no es perdrà que el desembre de 12 s'espera que el Parlament Europeu voti en sessió plenària sobre l'informe del Comitè Especial sobre Terrorisme, uns set mesos de preparació. Cruelmente, aquest informe reconeix que la ideologia extremista juga un paper clau en els processos de radicalització que condueixen al terrorisme. Exhorta als Estats membres de la UE a regular les fonts de finançament per a activitats extremistes i terroristes. Recomana als governs europeus que examinin la forma d'assegurar que els llocs de culte, educació i docència religiosa, entitats benèfiques, associacions culturals i fundacions proporcionin detalls sobre la procedència dels seus fons i la seva distribució, tant dins com fora de la UE.
Tot això forma part del context convincent, ocorregut en temps real, com el darrer autor d'un acte terrorista, Cherif C, romanent en general a la ciutat on es produirà la votació.
Crida a l'acció

La Fundació Europea per a la Democràcia i els nostres socis han demanat que es prenguin diverses mesures simples durant molts anys. Avui, reitero la nostra crida a la UE i els governs dels estats membres a prendre mesures, reconeixent:
  • El paper que exerceix la prevenció de la radicalització per dissuadir els individus de l'extremisme violent;
  • com a part de les mesures de prevenció, la importància fonamental per donar suport a pràctiques professionals de la primera línia, especialment professors, educadors i treballadors socials;
  • la necessitat d'abordar ideologies radicals, extremistes, però no necessàriament obertament violentes, que tenen un paper en la radicalització de les persones per cometre atacs terroristes;
  • la necessitat de treballar amb organitzacions de prevenció expertes per abordar la radicalització a les presons en particular.

etiquetes: , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, França, Opinió, Radicalització, Terrorisme