La política contra el frau ha de ser reformada per millorar la lluita contra el frau que afecta a #EUBudget, asseguren els auditors de la UE

La UE ha d'intensificar la seva lluita contra el frau i la Comissió Europea ha d'assegurar el lideratge i reconsiderar el paper i les responsabilitats de la seva oficina contra el frau (OLAF), ja que el sistema d'investigació de frau actual té debilitats inherents, segons un nou informe de la Unió Europea Tribunal de Comptes. Actualment, la Comissió manca d'informació completa sobre l'escala, la naturalesa i les causes del frau. Això dificulta la prevenció efectiva del frau contra el pressupost de la UE, diuen els auditors.

El frau és un fenomen amagat i complex i la protecció de l'interès financer de la UE contra el frau requereix esforços integrals i sistemàtics. Aquesta és una responsabilitat clau de la Comissió Europea. Els auditors han avaluat si la Comissió gestiona correctament el risc d'activitats fraudulentes que perjudiquen el pressupost de la UE. En particular, van examinar la informació disponible sobre l'escala, la naturalesa i les causes del frau en la despesa de la UE. Van examinar si el marc estratègic de gestió de riscos de la Comissió és eficaç i si les investigacions administratives de la OLAF condueixen a la persecució i la recuperació.

Els auditors van trobar que la Comissió manca informació completa i comparable sobre els nivells de frau detectat en la despesa de la UE. A més, fins ara no ha realitzat cap avaluació de frau no detectat, ni una anàlisi detallada del que fa que els agents econòmics es dediquen a activitats fraudulentes. Aquesta falta de coneixement redueix el valor pràctic i l'eficàcia dels plans de la Comissió per protegir els interessos financers de la UE contra el frau, segons diuen els auditors.

"La percepció entre set de cada deu ciutadans de la UE és que el frau contra el pressupost de la UE passa sovint, fins i tot si la situació podria ser diferent. Malauradament, les activitats antifraude fins avui encara són insuficients ", va dir Juhan Parts, membre del Tribunal de Comptes Europeu responsable de l'informe. "És el moment d'una acció real: la Comissió ha de crear un sistema eficaç per prevenir, detectar i dissuadir els estafadors. Una reforma de la OLAF serà la prova de la lluita pel compromís de la Comissió de lluitar contra el frau ".

Els auditors conclouen que el sistema actual, segons el qual la investigació administrativa de la OLAF sobre el presumpte frau és seguida d'una investigació criminal a nivell nacional, pren molt temps i menys possibilitats de processament. De mitjana, els casos de 17 a l'any en què la OLAF va fer recomanacions (menys de la meitat de tots aquests casos) han portat a la persecució de presumptes defraudadors. A més, els auditors destaquen que els informes finals de la OLAF en diversos casos no proporcionen informació suficient per iniciar la recuperació de diners de la UE indegudament pagats. Entre 2012 i 2016, només es va recuperar un prop de 15% de l'import total recomanat.

Els auditors consideren que l'establiment de la Fiscalia Europea (EPPO) és un pas endavant en la direcció correcta, però adverteixen que la regulació actual de EPPO suposa diversos riscos. Un dels temes principals es refereix a la detecció i la investigació, que seran molt depenents de les autoritats nacionals. Tanmateix, el reglament no posa en pràctica cap mecanisme que permeti a la EPPO instar els estats membres a assignar els recursos necessaris per investigar de forma proactiva el frau en la despesa de la UE.

Per aconseguir millors resultats en l'abordatge del frau contra els interessos financers de la UE, els auditors recomanen que la Comissió Europea:

  • Posar en marxa un robust sistema d'avaluació i mesura de fraus, proporcionant informació sobre l'escala, la naturalesa i les causes fonamentals del frau;
  • es refereixen clarament a la gestió i la prevenció del risc de frau en la cartera d'un dels comissaris i adopten una nova estratègia contra el frau basada en una anàlisi del risc integral;
  • intensificar les seves activitats i eines de prevenció de fraus i;
  • reconsiderar el paper i les responsabilitats de la OLAF a la llum de l'establiment de la EPPO i proposar donar a OLAF un paper estratègic i de supervisió en l'acció antifraude de la UE.

El frau es refereix a qualsevol acte intencional o omissió destinada a enganyar als altres, la qual cosa fa que la víctima pateixi una pèrdua i que l'autor obtingui un guany. El frau en els fons públics sovint està vinculat a la corrupció, que generalment s'entén com qualsevol acte o omissió que abusa de l'autoritat oficial, o que intenta provocar l'abús de l'autoritat oficial, per obtenir un benefici indegut.

La Comissió i els estats membres tenen la responsabilitat compartida de protegir els interessos financers de la UE contra el frau i la corrupció. L'Oficina Europea de Lluita contra el Frau (OLAF) és actualment l'organisme clau de la lluita contra el frau. Contribueix al disseny i la implementació de la política antifraude de la Comissió i realitza investigacions administratives sobre el frau contra el pressupost de la UE. Al final de 2020, començarà a funcionar una Fiscalia Europea (EPPO), amb poders per processar delictes contra els interessos financers de la UE en 22 Estats Membres.

El 22 de novembre de 2018, l'ECA també va publicar una opinió sobre la proposta de reforma de la OLAF pel que fa a la seva cooperació amb la futura Fiscalia Europea (EPPO) i l'efectivitat de les seves investigacions. Al mateix temps, també es va publicar una opinió sobre els plans per al proper programa de lluita contra el frau de la UE.

L'ECA presenta els seus informes especials al Parlament Europeu i el Consell de la UE, així com a altres parts interessades, com ara parlaments nacionals, actors de la indústria i representants de la societat civil. La gran majoria de les recomanacions que fem en els nostres informes es posen en pràctica. Aquest alt nivell de participació subratlla el benefici del nostre treball per als ciutadans de la UE.

Informe especial 01 / 2019 Lluitant contra el frau en la despesa de la UE: acció necessària està disponible a la pàgina web de l'ECA en les llengües de la 23 EU.

etiquetes: , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Tribunal de Comptes Europeu