# Cambodja - La UE llança un procediment per suspendre temporalment les preferències comercials

| Febrer 12, 2019

La UE ha iniciat el procés que podria portar a la suspensió temporal de l'accés preferent de Cambodja al mercat de la UE sota el règim comercial Everything But Arms (EBA). Les preferències EBA es poden eliminar si els països beneficiaris no respecten els drets humans i drets laborals bàsics.

La posada en marxa del procediment de retirada temporal no implica l'eliminació immediata de les preferències aranzelàries, que seria l'opció d'últim recurs. En lloc d'això, s'inicia un període de seguiment intensiu i compromís intens. L'objectiu de l'acció de la Comissió és seguir millorant la situació de les persones sobre el terreny.

Alt Representant per a Afers Exteriors i vicepresident de la Comissió Europea, Federica Mogherini, va dir: "Durant els últims divuit mesos, hem vist el deteriorament de la democràcia, el respecte dels drets humans i l'estat de dret a Cambodja. Al febrer, els ministres d'Afers Exteriors de la Unió Europea van deixar en clar el grau de serietat que la UE considera aquests esdeveniments. En els últims mesos, les autoritats de Cambodja han adoptat una sèrie de passos positius, incloent l'alliberament de figures polítiques, activistes de la societat civil i periodistes i abordant algunes de les restriccions a la societat civil i les activitats sindicals. No obstant això, sense una acció més concloent del govern , la situació sobre el terreny fa una crida a la participació de Cambodja en el pla EBA. Com a Unió Europea, estem compromesos amb una associació amb Cambodja que lliuri per al poble cambodjà. El nostre suport a la democràcia i els drets humans al país és el nucli d'aquesta associació ".

La comissària de Comerç, Cecilia Malmström, va dir: "Hauria de quedar clar que el moviment d'avui no és ni una decisió final ni el final del procés. Però el rellotge ara està marcant i necessitem una acció real aviat. Passem ara a un procés de seguiment i avaluació en què estem disposats a participar plenament amb les autoritats camboyes i treballar amb ells per trobar un camí a seguir. Quan diem que la política comercial de la UE es basa en valors, aquestes no són només paraules buides. Estem orgullosos de ser un dels mercats més oberts del món per als països menys avançats i l'evidència mostra que l'exportació al mercat únic de la UE pot donar un gran impuls a les seves economies. Tanmateix, a canvi, demanem que aquests països respectin determinats principis bàsics. El nostre compromís amb la situació a Cambodja ens ha portat a concloure que hi ha greus deficiències en matèria de drets humans i drets laborals a Cambodja que el govern ha d'abordar si vol mantenir l'accés privilegiat del seu país al nostre mercat ".

Després d'un període de compromís millorat, incloent una missió de recerca a Cambodja al juliol de 2018 i les reunions bilaterals posteriors al més alt nivell, la Comissió ha conclòs que hi ha proves de violacions greus i sistemàtiques dels drets humans i drets laborals bàsics a Cambodja, en particular dels drets de participació política, així com de les llibertats de reunió, expressió i associació. Aquests resultats s'afegeixen a les preocupacions de la UE a llarg termini sobre la manca de drets i disputes dels treballadors vinculats a les concessions econòmiques del país.

La decisió d'avui es publicarà al Diari Oficial de la UE el febrer de 12, iniciant un procés que pretén arribar a una situació en què Cambodja s'adhereix a les seves obligacions en virtut dels convenis bàsics de l'ONU i de l'OIT:

- Un període de sis mesos de vigilància intensiva i compromís amb les autoritats camboyes;

- seguit d'un altre període de tres mesos perquè la UE produeixi un informe basat en els resultats, i

- després d'un total de dotze mesos, la Comissió conclourà el procediment amb una decisió definitiva sobre si s'ha de retirar o no les preferències aranzelàries; també és en aquesta etapa que la Comissió decidirà l'abast i la durada de la retirada. Qualsevol retirada entrarà en vigor després d'un altre període de sis mesos.

L'Alt Representant / Vicepresident Mogherini i el Comissari Malmström van iniciar el procés intern per iniciar aquest procediment en 4 October 2018. Els Estats membres van aprovar la proposta de la Comissió per iniciar el procediment de retirada a finals de gener de 2019.

Fons

L'arranjament Everything But Arms és un dels braços de l'Esquema de preferències generalitzades de la UE (GSP), que permet als països en vies de desenvolupament vulnerables pagar menys o cap deure de les exportacions a la UE, donant-los un accés vital al mercat de la UE i contribuir al seu creixement. El pla EBA concedeix unilateralment accés lliure d'impostos i sense quotes a la Unió Europea per a tots els productes (excepte armes i municions) per als països menys avançats del món, tal com ho defineixen les Nacions Unides. El Reglament SPG estableix que les preferències comercials es poden suspendre en cas de "violació sistemàtica i greu de principis" establerts en els convenis sobre drets humans i drets laborals que figuren en l'annex VIII del Reglament.

Les exportacions de tèxtils i calçat, aliments preparats i productes vegetals (arròs) i bicicletes representaven 97% de les exportacions totals de Cambodja a la UE en 2018. De les exportacions totals de 4.9 milions d'euros, 99% (€ XNUMxbn) van ser elegibles per a les tasques preferencials d'EBA.

Més informació

MEMO: Procediment de desencadenament de la UE per suspendre temporalment les preferències comercials de Cambodja

Relacions comercials amb Cambodja

Esquema Generalitzat de Preferències

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, Cambodja, EU, Comissió Europea, Tisa, Comerç, Els acords comercials

Els comentaris estan tancats.