La Comissió intensifica les accions de la UE per protegir i restaurar els #Forest del món

| Juliol 24, 2019

La Comissió Europea ha adoptat una comunicació integral que estableix un nou marc d’actuacions per protegir i restaurar els boscos del món, que acull 80% de la biodiversitat a la terra, donen suport als mitjans de vida d’un quart de la població mundial i són vitals per als nostres esforços per lluitar contra el canvi climàtic.

L’enfocament reforçat aborda tant la oferta com la demanda de la qüestió. Introdueix mesures per millorar la cooperació internacional amb els grups d'interès i els estats membres, la promoció de finançament sostenible, un millor ús de la terra i els recursos, la creació d'ocupació sostenible i la gestió de la cadena de subministrament i la recerca i recopilació de dades específiques. També llança una avaluació de possibles noves mesures reguladores per minimitzar l'impacte del consum de la UE en la desforestació i la degradació dels boscos.

El primer vicepresident Frans Timmermans, responsable del desenvolupament sostenible, va dir: "Els boscos són els pulmons verds del nostre planeta i hem de cuidar-los de la mateixa manera que cuidem els nostres propis pulmons. No complirem els nostres objectius sobre el clima sense protegir els boscos del món. La UE no acull els principals boscos primaris del món al seu territori, però les nostres accions com a individus i les nostres decisions polítiques tenen un impacte important. Avui enviem un senyal important als nostres ciutadans i als nostres socis de tot el món que la UE està disposada a exercir un paper de lideratge en aquest àmbit en els propers cinc anys i més enllà ”.

El vicepresident Jyrki Katainen, responsable de llocs de treball, creixement, inversió i competitivitat, va dir: “La cobertura forestal mundial continua disminuint a un ritme alarmant. Amb aquesta comunicació, intensifiquem l’acció de la UE per protegir millor els boscos existents i gestionar els boscos de manera sostenible. Quan protegim els boscos existents i augmentem la cobertura forestal de manera sostenible, salvaguardem els mitjans de subsistència i augmentem els ingressos de les comunitats locals. Els boscos també representen un sector econòmic prometedor i verd, amb la possibilitat de crear entre 10 i 16 milions de llocs de treball decents a tot el món. Aquesta comunicació representa un important pas endavant en aquest sentit. "

Karmenu Vella, comissària de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, ha afegit: "Cal una acció europea més forta i eficaç per protegir i restaurar els boscos, perquè la situació continua sent fràgil malgrat els esforços ja fets. La deforestació té un efecte destructiu sobre la biodiversitat, el clima i l'economia ".

La comissària de Desenvolupament Internacional, Neven Mimica, va dir: "Estem preparats per treballar amb els països socis per protegir i gestionar de forma sostenible els boscos a tot el món. Es tracta de seguretat alimentària, aigua, canvi climàtic, resiliència i pau. Es tracta de construir un món més sostenible i inclusiu ”.

L'ambiciós enfocament europeu plantejat avui és una resposta a la contínua destrucció generalitzada dels boscos del món; es va perdre una àrea de 1.3 milions de quilòmetres quadrats entre 1990 i 2016, equivalent a aproximadament camps de futbol 800 cada hora. Els principals motors d’aquesta deforestació són la demanda d’aliments, pinsos, biocombustibles, fusta i altres productes bàsics.

Les emissions de gasos d'efecte hivernacle vinculades a la desforestació són la segona causa més important del canvi climàtic, de manera que la protecció dels boscos és una part important de la nostra responsabilitat de complir els compromisos establerts en l'Acord de París. Des d’una perspectiva econòmica i social, els boscos donen suport als mitjans de vida d’un X% al voltant del 10% de la població mundial, i també incorporen valors culturals, socials i espirituals insubstituïbles.

La Comunicació adoptada avui té un doble objectiu de protegir i millorar la salut dels boscos existents, especialment els boscos primaris, i augmentar significativament la cobertura forestal sostenible i biodiversa a tot el món. La Comissió ha establert cinc prioritats:

  • Reduir la petjada de consum de la UE a la terra i fomentar el consum de productes procedents de cadenes de subministrament sense deforestació a la UE;
  • treballar en col·laboració amb els països productors per reduir les pressions sobre els boscos i la cooperació al desenvolupament de la UE "a prova de desforestació";
  • reforçar la cooperació internacional per frenar la desforestació i la degradació dels boscos i fomentar la restauració dels boscos;
  • redirigir les finances per donar suport a pràctiques més sostenibles d’ús de la terra i;
  • donar suport a la disponibilitat, qualitat i accés a la informació sobre boscos i cadenes de subministrament de productes bàsics i donar suport a la investigació i la innovació.

Les accions per reduir el consum de la UE i fomentar l’ús de productes de les cadenes de subministrament sense deforestació s’exploraran a través de la creació d’una nova plataforma de grups d'interès múltiples sobre la desforestació, la degradació dels boscos i la generació de boscos, que reunirà una àmplia gamma d’interessats rellevants. La Comissió també fomentarà sistemes de certificació més forts per a productes sense deforestació i avaluarà les possibles mesures legislatives de la demanda i altres incentius.

La Comissió treballarà estretament amb els països socis per ajudar-los a reduir les pressions sobre els seus boscos i garantirà que les polítiques de la UE no contribueixin a la desforestació i la degradació dels boscos. Ajudarà els socis a desenvolupar i implementar marcs nacionals integrals sobre els boscos, millorant l’ús sostenible dels boscos i augmentant la sostenibilitat de les cadenes de valor basades en els boscos. La Comissió també treballarà a través de fòrums internacionals, com ara la FAO, l'ONU, la G7 i la G20, l'OMC i l'OCDE, per reforçar la cooperació en les accions i polítiques en aquest camp. La Comissió continuarà assegurant que els acords comercials negociats per la UE contribueixen a la gestió responsable i sostenible de les cadenes de subministrament mundials i fomenten el comerç de productes agrícoles i basats en el bosc que no causin desforestació ni degradació dels boscos. La Comissió també desenvoluparà mecanismes d'incentius per als petits agricultors per mantenir i millorar els serveis dels ecosistemes i adoptar una agricultura sostenible i una gestió forestal.

Per millorar la disponibilitat i la qualitat de la informació i l'accés a la informació sobre boscos i cadenes de subministrament, la Comissió proposa la creació d'un observatori de la UE sobre la desforestació i la degradació dels boscos, per controlar i mesurar els canvis en la cobertura forestal mundial i els conductors associats. Aquest recurs proporcionarà als organismes públics, els consumidors i les empreses un millor accés a la informació sobre les cadenes de subministrament, fomentant-los que siguin més sostenibles. La Comissió explorarà també la possibilitat de reforçar l’ús del sistema de satèl·lits de Copernicus per al control de la selva.

La Comissió se centrarà a redirigir les finances públiques i privades per ajudar a crear incentius per a la gestió forestal sostenible i per a cadenes de valor sostenibles basades en els boscos, i per a la conservació de la regeneració existent i sostenible de la cobertura forestal addicional. Juntament amb els estats membres, la Comissió avaluarà els mecanismes amb la possibilitat de promoure finançaments ecològics per als boscos i aprofundirà i augmentarà el finançament.

Fons

La UE té un fort historial de lideratge global en aquest àmbit. Des de 2003, la UE ha estat implementant el Pla d’acció per a l’aplicació de la legislació forestal, la governança i el comerç (FLEGT) per combatre l’explotació il·legal de terres i el comerç associat. Una comunicació de la Comissió 2008 sobre la desforestació va establir els elements inicials d'un marc polític de la UE, incloent un objectiu de la UE per frenar la pèrdua global de cobertura forestal per part de 2030 i reduir la desforestació tropical tropical per 50% per 2020. Malgrat els seus esforços, és poc probable que es compleixin els objectius de la UE establerts a 2008. Per tant, els esforços més forts són indispensables.

La Comunicació s’aconsegueix després d’experimentades consultes amb les parts interessades sobre la desforestació i la degradació dels boscos i la possible acció de la UE. Això va incloure dues conferències a 2014 i 2017, una consulta pública a 2019 i tres estudis. La Comunicació també respon a les reiterades peticions del Consell i del Parlament Europeu, que demanen una acció més coordinada, en particular mitjançant l'eliminació de la desforestació de les cadenes de productes agrícoles.

Els boscos tenen un paper important en els grans reptes de sostenibilitat del nostre temps, com ara el declivi de la biodiversitat, el canvi climàtic i l'augment de la població. Els acords i compromisos internacionals reconeixen la necessitat d’una acció ambiciosa per revertir la tendència a la desforestació.

Les emissions procedents de l’ús del sòl i de l’ús del sòl, principalment a causa de la desforestació, són la segona causa més important del canvi climàtic (després dels combustibles fòssils), que representa gairebé un X% de totes les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle, més que el sector del transport. Els boscos del món emmagatzemen grans quantitats de carboni, que es desprenen de l’atmosfera i s’emmagatzemen en biomassa i sòl. La parada de la desforestació i la degradació dels boscos és, per tant, crucial per combatre el canvi climàtic. La restauració sostenible dels boscos degradats i la creació de nous boscos poden constituir una mesura complementària efectiva als esforços per frenar la desforestació. Si es planifiquen i s'implementen adequadament respectant els principis de la sostenibilitat, aquestes àrees reforestades poden proporcionar múltiples avantatges.

Més informació

Q & A

Full de dades

Comunicació sobre l'augment de l'acció de la UE per protegir i restaurar els boscos del món

SWD sobre les activitats de consulta

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , ,

categoria: Una primera pàgina, medi ambient, EU, Comissió Europea, Boscos

Els comentaris estan tancats.