L’abús de la judicatura espanyola contra #HumanRights s’ha de sotmetre a escrutini davant l’ONU i el #ECtHR

| Juliol 31, 2019

Segons diverses comunicacions a la Revisió periòdica universal de les Nacions Unides, el sistema jurídic espanyol permet la violació dels drets humans, ja sigui ignorant directament els estàndards de la UE, o bé mitjançant llacunes en les lleis existents, escriu Willy Fautré, director de drets humans sense fronteres.

Un cas emblemàtic en aquest cas és l'abús que va patir la família Kokorev (Vladimir Kokorev, la seva dona i el seu fill), en què el jutge espanyol va posar tres membres de la seva família en una detenció prèvia al judici, combinada sense tenir accés al seu expedient ( un règim anomenat “Secret de sumari”), i unes condicions de presó especialment dures reservades a terroristes i criminals violents (anomenat règim FIES segons les lleis espanyoles).

Segons l’advocat Scott Crosby, que va presentar una sol·licitud al juliol en representació de Vladimir Kokorev al Tribunal Europeu de Drets Humans, un jutge espanyol va empresonar els tres membres de la família de 2015 a la 2017 tardana per una sospita vagament pronunciada de blanqueig de diners. No es van establir càrrecs formals ni es van poder "presentar perquè no hi havia proves que els Kokorevs haguessin gestionat diners il·legítimament", afirma Crosby en la seva declaració. Cap a la fi d’aquests dos anys de presó, la detenció es va perllongar durant dos anys més, encara que no hi hagi una acusació formal i proves d’un delicte predicat. A l’apel·lació, es va traslladar a la reclamació territorial que va restringir la família a Gran Canària i va requerir que es presentessin un informe setmanal al jutjat local.

Durant la seva detenció prèvia al judici, els Kokorevs van ser robats de la seva presumpció d'innocència, sent tractats en tots els aspectes com a presoners perillosos com terroristes, delinqüents sexuals o criminals de guerra (FIES-5, el nivell més alt i més alt de les condicions de detenció), encara que ells mai havia utilitzat ni incitat a la violència i no tenia antecedents penals, ni a Espanya ni en altres llocs.

Durant els darrers quinze anys, el SEN Parlament Europeu i la Consell d'Europa, En particular el Comitè de Prevenció de la Tortura (CPT), han manifestat preocupacions i advertències serioses sobre el sistema FIES. Segons l’enviament de Human Rights Frontiers, l’estat FIES - 5, al qual va estar sotmesa la família Kokorev va donar com a resultat:

"... freqüents canvis de cèl·lula, ús de restriccions mecàniques quan es traslladen, visites restringides i que permetin a l'administració de presons controlar i registrar sense autorització judicial totes les seves comunicacions i visites ... [denegació] del benefici de les regles penitenciàries europees, com ara el dret a ser detingut per separat dels presos condemnats ... alliberament del dia ... contacte entre la família ... [i l'opció de publicar] fiança. No es van considerar ni oferir alternatives a l’encarcerament ”.

A més, els Kokorev van ser objecte de la secret de sumari règim, cosa que significava que ni ells ni els seus advocats tenien accés als expedients judicials, a les proves o al raonament que el jutge feia servir per mantenir-los a la presó.

Com a drets humans sense fronteres presentació a la UPR explica: “Significativament, aquest cas ofereix una corroboració única que la Directiva 2012 / 13 / UE del Parlament Europeu i del Consell de 22 pot 2012 sobre el dret a la informació en processos penals (cosa que hauria d’impedir la secret de sumari de ser utilitzat en el context de la detenció preventiva), no ha estat implementat adequadament per Espanya a través del directori Ley Orgánica 5 / 2015 de 27 Abril 2015. "

Diverses firmes d’advocats espanyoles especialitzades en dret penal i penitenciari junts, denuncien que els jutges espanyols utilitzen l’empresonament preventiu per “suavitzar” la persona investigada. El comunicat conclou, després d’haver explicat que Espanya adopta un enfocament predominantment inquisitorial a la investigació criminal, que: “Aquesta tendència a l’abús de presó preventiva és el resultat de (a) les característiques del sistema penal espanyol, en què hi ha una investigació. jutge; (b) les oportunitats per a la investigació derivades de presó preventiva, especialment quan s'aplica simultàniament a altres mesures existents en el sistema jurídic espanyol, com ara secret de sumari i la FIES, i (c) el fet que el dret a una indemnització per presó [il·legal] de presó està sotmès a [prova d’innocència (fins i tot existeixen diferents tipus d’innocència a aquests efectes). ”

Les comunicacions dels interessats demanaven que Espanya es responsabilitzés d'aquestes violacions dels drets humans. Les recomanacions reiterades de diverses veus demanen a Espanya que aboli la secret de sumari i el sistema FIES, per respectar la presumpció d’innocència i reformar la pràctica de la detenció prèvia al judici.

Actualment, el cas Kokorev sembla ser l’única instància en què un jutge espanyol va utilitzar aquestes tres mesures combinades entre elles i, per tant, també serà la primera oportunitat per al Tribunal Europeu de Drets Humans de dictaminar aquest tipus de pràctiques.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, EU, Tribunal Europeu de Drets Humans (CEDH), destacat, les article, Drets humans, Drets humans

Els comentaris estan tancats.