#Trade - Hogan s'enfronta a forts retrocesos en un nou paper

| Setembre 10, 2019

El comissari irlandès Phil Hogan (A la foto, a la dreta), un partidari afrontat del primer ministre irlandès (Taoiseach) Leo Varadkar, és ascendit al paper de comissari comercial europeu en el nou mandat. Una de les posicions més destacades de la UE, Hogan s’enfila a la planxa en un moment en què els Estats Units segueixen una agenda imprevisible i proteccionista, quan la controvèrsia envolta l’acord UE-Mercosur i quan la UE entrarà en un de les seves negociacions comercials més profundament complexes i completes que mai han estat amb el Regne Unit, membre de la UE, escriu Catherine Feore.

En molts aspectes, Hogan no és una opció controvertida. Ja va exercir com a comissària europea de l'agricultura i va treballar estretament amb Cecilia Malmström en els diferents acords comercials acordats durant el mandat actual. La comissió de Juncker va ser particularment activa en segellar acords amb Canadà, Japó, Corea del Sud, Singapur, Mèxic i - fins ara per ser ratificada - Acord comercial del Mercosur. L’agricultura és la qüestió més difícil d’aquests acords, en termes de requisits i indicacions geogràfiques de la UE, per la qual cosa Hogan no és aliena al paper.

El que fa que Hogan sigui controvertit és la seva nacionalitat. Es preveu que el Regne Unit sortirà de la UE el mes d'octubre de 31, potser més tard; en qualsevol cas, s'espera que el Regne Unit marxi en el proper mandat. Si suposem que hi ha un acord, hi haurà un període de transició curt quan el Regne Unit i la UE esperen acordar un nou acord de lliure comerç d’última generació.

Quan el Taoiseach es va reunir ahir amb el primer ministre britànic Boris Johnson (9 de setembre), va descriure els esforços necessaris per llegir un acord en un període tan curt com "herculà"; va afegir que Irlanda seria un aliat amb el Regne Unit, seva 'Atenea', que segons la llegenda, va ajudar a Hèrcules en les seves tasques, intervenint quan havia començat a enfadar-se. Que un home irlandès sigui la llevadora de qualsevol acord és una clara il·lustració de la diferència entre ser membre de la UE i ser un tercer país. Hogan representarà 440 milions de consumidors, al mercat més gran del Regne Unit; Liz Truss s’asseurà al seu davant representant 60 milions de persones i empreses desesperades per accedir gratuïtament i sense restriccions al mercat de la UE. És com si la World Boxing Association decidís permetre una lluita entre un pes pesat i un pes pesat; Hogan pot ser que ni tan sols hauria de caure un cop de puny abans que el Regne Unit llenci la tovallola.

Com va assenyalar ahir Varadkar, en cas de "no acord", les barreres més immediates per a cap acord seran les àrees abordades actualment en el projecte d'Acord de Retirada: drets dels ciutadans, liquidació financera i, crucialment, disposicions per a la frontera irlandesa.

Caldrà resoldre el nus gordià que és la frontera irlandesa; per arribar a un acord de lliure comerç amb la UE, també convé remarcar que el Congrés dels Estats Units ha deixat clar que no donaran suport a un acord entre Regne Unit i Estats Units que vagi en contra de les disposicions de l'Acord del Divendres Sant que ha portat els anys 20 de relativa pau a Irlanda del Nord.

Tot i això, aquesta no serà l’única controvèrsia amb què s’enfrontarà Hogan. La ratificació de l'acord UE-Mercosur que va negociar en part -la part més difícil- ha estat posada en qüestió amb molts països, entre ells Irlanda. Els agricultors de la UE estan preocupats per l’accés a la carn de vedella més barata al mercat europeu i els incendis forestals al Brasil, que il·lustren el feble dels acords per fomentar un comerç ecològicament responsable.

En les seves directrius polítiques, la presidenta electa Ursula von der Leyen ha proposat la introducció d’un “Impost sobre fronteres sobre el carboni” que tingui per objectiu complir les normes de l’Organització Mundial del Comerç i proporcionar un nivell de joc a les empreses de la UE que puguin tenir uns estàndards ambientals més alts. La UE pot ser acusada de proteccionisme verd, per la qual cosa caldrà trepitjar amb atenció, ja que avança cap a una agenda comercial més ecològica. La UE també actualitzarà el seu Reglament d’aplicació del comerç. Tenint en compte la situació a l'Amazònia, els eurodiputats demanaran a la Comissió Europea que demostri com poden garantir que els socis comercials compleixin els seus compromisos en virtut de l'Acord de París.

La nova Comissió adoptarà un enfocament més asertiu en matèria de contractació pública, en particular, la EU vol aconseguir un major accés als mercats públics de països tercers i fer front a la manca d’aprofitament de la UE, en part a causa del seu enfocament ja obert. Algunes idees inclouen limitar l’accés de països tercers a licitar per a projectes on hi hagi finançament de la UE amb ajuts de la UE, incloses les ofertes de països tercers finançats amb recursos financers de la UE.

Hogan s’enfronta a alguns forts llums dels Estats Units i a les tensions creixents amb la Xina, un sistema multilateral que està en atac i probablement l’acord comercial més desafiant que s’hagi fet mai amb amics britànics. Ens queda uns quants anys difícils.

Comentaris

Comentaris de Facebook

etiquetes: , , , , , ,

categoria: Una primera pàgina, Brexit, EU, Comissió Europea, UK

Els comentaris estan tancats.