Connecteu-vos amb nosaltres

EU

Deu anys per estalviar l’Ocean

COMPARTIR:

publicat

on

Utilitzem el vostre registre per proporcionar contingut de la manera que heu consentit i per millorar la nostra comprensió de vosaltres. Podeu donar-vos de baixa en qualsevol moment.

Avui (28 de gener), 102 organitzacions ecologistes, liderades per Seas At Risk, BirdLife Europe, ClientEarth, Oceana, Surfrider Foundation Europe i WWF, llancen el 'Manifest Blau'. El pla de rescat estableix accions concretes que s’han de dur a terme en dates establertes per tal de canviar la marea als oceans i costes, sempre degradats i contaminats. 

Per tenir èxit cal un canvi tant a la terra com al mar. Les ONG demanen:

  • Almenys el 30% de l’oceà estarà altament o totalment protegit per al 2030
  • Pesca canvia a baix impacte
  • Garantir un oceà lliure de contaminació
  • Planificació d’activitats humanes que afavoreixin la restauració d’ecosistemes marins pròspera

La situació dels ecosistemes marins a tot el món és pèssima, segons van subratllar els recents informes publicats pel Grup intergovernamental de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic i la Plataforma intergubernamental de polítiques científiques de la Nacions Unides sobre serveis de biodiversitat i ecosistemes (3). Cal accions urgents i Europa pot tenir un paper principal per afrontar aquest repte. Respectant les recomanacions presentades al Manifest Blau, Europa posarà el camí correcte per protegir i restaurar l’oceà, que està en amenaça creixent i de la qual depèn la vida a la Terra (4). Amb l'Acord Verd Europeu (5), la Comissió Europea s'ha compromès a implementar estratègies de clima i biodiversitat reals que traslladin les inversions i la legislació cap a un futur resistent al clima i ecològicament divers. Les ONG fan una crida ara a la Comissió Europea perquè l'oceà sigui part integrant d'aquestes estratègies seguint les directrius proposades al Manifest Blau.

La directora executiva de Seas At Risk, Monica Verbeek, va dir: "L'oceà cobreix el 70% de la superfície de la Terra, mitiga el canvi climàtic i proporciona oxigen: és el sistema de suport del planeta. Per realitzar les seves funcions vitals, l'oceà ha de ser sa i estar ple de vida. Fem una crida als líders polítics de la UE perquè portin l'oceà al nucli de l'agenda política i facin realitat un oceà sa. El Manifest Blau conjunt llançat avui és la resposta blava al Tracte Verd Europeu ".

Bruna Campos, responsable de Política Marina de BirdLife Europe & Asia Central, va dir: “Salvar els oceans significa salvar tant les espècies marines com els seus hàbitats. Es tracta de restaurar activament els nostres fons marins i aturar la pesca destructiva en curs. És incomprensible com es permet als vaixells pesquers capturar dofins, aus marines i tortugues marines. Necessitem un canvi transformador per salvar els nostres oceans en els propers deu anys. La natura al mar està en crisi perquè no ens comprometem a canviar l’statu quo i ja no ens ho podem permetre. ”

Flaminia Tacconi, advocat de la pesca de la UE de ClientEarth, va dir: "La llei de la pesca sostenible amb objectius ambientals ambiciosos haurà de ser implementada i aplicada per tenir oceans sans per al 2030. També cal promoure una forta cultura del compliment mitjançant decisions transparents, fiables i responsables de la UE. ”

El director executiu d’Oceana Europa, Pascale Moehrle, va dir: “La UE té més aigua que la superfície de la terra i, com a potència econòmica mundial, hauria de ser un exemple. Els mars de la UE són àmpliament utilitzats i han de ser restaurats al seu antic estat abundant en lloc aviat. La UE ha d’actuar urgentment per garantir que tota la pesca sigui sostenible. Està en mans dels responsables de la UE prendre mesures. Els oceans vibrants signifiquen ecosistemes globals més sans. ”

anunci

Antidia Citores, portaveu de la Fundació Surfrider Europe, va dir: “Les activitats humanes a terra i al mar afecten greument l’oceà. Estan afectant totes les aigües per contaminació visible i invisible derivada de plàstics, contaminants, productes químics, però també fuites de petroli i sorolls. Estan afectant la resistència de l'oceà i la salut i el benestar de milions de ciutadans. La UE ha de dur a terme mesures concretes per a un oceà net, sa i lliure de contaminació ".

Samantha Burgess, cap de política marina de l’oficina europea de WWF, va dir: “Cal prendre mesures urgents per garantir la resistència del nostre oceà davant l’emergència climàtica, començant per la restauració de la biodiversitat marina. Una xarxa d’àrees marines protegides que cobreixi almenys el 30% de l’oceà amb pressupostos i plans de gestió a llarg termini, juntament amb una gestió planificada i sostenible per al 70% restant, donarà suport als pròspers ecosistemes marins. La UE ha de garantir una implementació efectiva de les polítiques per complir aquesta visió ".

Les principals ONG mediambientals conviden ciutadans, institucions i parts interessades a participar en les activitats gratuïtes organitzades durant la Setmana de l'Oceà del 3 al 9 de febrer, per intercanviar experiències i solucions sobre els reptes que afronta la nostra vida en les nostres comunitats oceàniques i costaneres.

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències