Connecteu-vos amb nosaltres

Corona virus

#Roma # COVID-19 espanyol i les desigualtats d’una pandèmia

COMPARTIR:

publicat

on

Una nova investigació, dirigida per la Universitat de St Andrews, destaca que la comunitat gitana espanyola (Gitano) pateix factors socioeconòmics i de salut desproporcionats que els fan extremadament vulnerables durant la pandèmia actual.

La investigació, dirigida per l’antropòleg social Paloma Gay y Blasco de l’Escola d’Estudis Filològics Antropològics i del Cinema i Maria Félix Rodriguez Camacho, de la Universitat d’Alacant, Espanya, adverteix que Roma, una de les minories més marginades i més pobres d’Europa, amb la la salut més pobra i l’esperança de vida més baixa probablement pateixin l’impacte del coronavirus de maneres extremes.

Els gitanos espanyols, com els gitanos d’altres llocs d’Europa, han entrat a la pandèmia des d’una posició excepcionalment desafavorida. Més del 80% dels gitanos viuen en situació de pobresa i gairebé el 50% té uns ingressos mensuals inferiors a 310 €. Els gitanos experimenten majors nivells de MPOC, obesitat i diabetis; i és més probable que pateixin greus condicions de salut que puguin afectar si les persones sobreviuen a COVID-19. Les condicions subestàndard d’habitatges a les zones de la ciutat interior o en barris pobres, la segregació residencial en guetos construïts a propòsit i l’amuntegament afecten de manera desproporcionada la comunitat gitano. Més del 60% dels gitanos viuen en llars multigeneracionals, amb dues o més famílies nuclears relacionades convivint en petits apartaments, cosa que fa que l’evitació del contagi a través d’un auto-aïllament sigui molt difícil. A més, gairebé el 44% dels homes gitanos i el 27% de les dones gitanes guanyen els seus ingressos a través de vendes ambulants, ja sigui en mercats a l'aire lliure o a peu. La quarantena obligatòria fa impossible que moltes famílies gitanes es guanyin la vida. A més, moltes famílies gitanes tenen un accés deficient a l’ajuda financera limitada que el govern espanyol proporciona als autònoms.

Tots aquests factors combinats situen grans sectors de la comunitat gitano en una situació altament vulnerable. Segons un comunicat emès per la Fundación Secretariado Gitano el 24 de març de 2020, aproximadament 47,000 persones no tenen menjar ni subministraments bàsics necessaris per a la seva supervivència. Les dades qualitatives recollides pel Dr. Gay y Blasco i la Sra. Rodriguez Camacho també posen de manifest les condicions desesperades a les que s’enfronten moltes famílies gitanes.

El Dr. Gay i Blasco també destaca l'estereotipat negatiu de la comunitat gitano en alguns sectors dels mitjans de comunicació, que els caracteritza com a persones desordenades a la societat espanyola, retratant-les injustament com a menys disposades a adherir-se a les polítiques governamentals i al bloqueig forçat imposat per combatre el pandèmia.

Les ONG i alguns òrgans governamentals han mobilitzat els seus recursos per ajudar-los. Els autors adverteixen, però, que "Sense una actuació ràpida, decisiva i inclusiva per part de les institucions estatals locals i nacionals, aquestes iniciatives seran insuficients. Aquesta acció s'ha de fer i el patiment que pateixen tantes famílies gitanes no s'ha de tractar, una vegada més, com un "desafortunat donat en lloc d'un fracàs intolerable".

anunci

Comparteix aquest article:

EU Reporter publica articles de diverses fonts externes que expressen una àmplia gamma de punts de vista. Les posicions preses en aquests articles no són necessàriament les d'EU Reporter.

Tendències