Connecteu-vos amb nosaltres

Armènia

Nagorno-Karabakh: Declaració de l’alt representant en nom de la Unió Europea

publicat

on

Després del cessament de les hostilitats a Nagorno-Karabakh i els seus voltants després de l’alto el foc intermediat per Rússia del 9 de novembre acordat entre Armènia i Azerbaidjan, la UE va emetre un comunicat de benvinguda a la cessació de les hostilitats i demana a totes les parts que continuïn respectant estrictament l’alto el foc per evitar més pèrdues de vides.

La UE insta tots els actors regionals a abstenir-se de qualsevol acció o retòrica que pugui posar en perill l'alto el foc. La UE també demana la retirada total i ràpida de tots els combatents estrangers de la regió.

La UE seguirà de prop l'aplicació de les disposicions de l'alto el foc, especialment pel que fa al seu mecanisme de control.

El cessament de les hostilitats és només un primer pas per posar fi al llarg conflicte de Nagorno-Karabakh. La UE considera que cal renovar els esforços per aconseguir una solució negociada, integral i sostenible del conflicte, inclòs l'estatus de Nagorno-Karabakh.

Per tant, la UE reitera el seu ple suport al format internacional del grup de Minsk de l'OSCE liderat pels seus copresidents i al representant personal del president en exercici de l'OSCE perquè persegueixi aquest objectiu. La UE està disposada a contribuir eficaçment a la configuració d’una solució integral i duradora del conflicte, inclòs, si és possible, mitjançant el suport a l’estabilització, la rehabilitació posterior al conflicte i les mesures de creació de confiança.

La UE recorda la seva ferma oposició contra l'ús de la força, en particular l'ús de municions en dispersió i armes incendiàries, com a mitjà per resoldre disputes. La UE subratlla que cal respectar el dret internacional humanitari i demana a les parts que apliquin els acords sobre l’intercanvi de presoners de guerra i la repatriació de restes humanes assolits dins del format de copresidents del grup Minsk de l’OSCE el 30 d’octubre a Ginebra.

La UE subratlla la importància de garantir l'accés humanitari i les millors condicions possibles per al retorn voluntari, segur, digne i sostenible de les poblacions desplaçades a Nagorno-Karabakh i els seus voltants. Subratlla la importància de preservar i restaurar el patrimoni cultural i religiós a Nagorno-Karabakh i els seus voltants. Cal investigar qualsevol crim de guerra que s’hagi pogut cometre.

La Unió Europea i els seus estats membres ja proporcionen una important ajuda humanitària per atendre les necessitats immediates de les poblacions civils afectades pel conflicte i estan disposats a prestar més ajuda.

Visiteu el lloc web

Armènia

Armènia i Azerbaidjan finalment en pau? És cert?

publicat

on

Rússia s'ha convertit, de manera sorprenent i ràpida, en un pacificador en el conflicte entre Armènia i Azerbaidjan per Nagorno-Karabakh. La vella saviesa diu que és millor una pobra pau que una derrota. Amb urgència, atesa la difícil situació humanitària de Karabakh, Rússia va intervenir i va aconseguir la signatura d’un acord d’alto el foc per part dels líders d’Armènia i Azerbaidjan el 9 de novembre i el desplegament de forces de pau russes a la regió, escriu el corresponsal de Moscou Alexi Ivanov. 

Les protestes van començar immediatament a Armènia i es va segrestar l'edifici del Parlament. Les multituds insatisfetes amb el resultat de la guerra, que va durar des del 27 de setembre i va cobrar el pes de més de 2 soldats armenis, va provocar la destrucció i el desastre a Artsakh, exigint ara la dimissió del primer ministre Pashinyan, acusat de traïció.

Gairebé 30 anys de conflicte no han portat ni Armènia ni Azerbaidjan a la pau. Aquests anys només han alimentat l’hostilitat interètnica, que ha assolit proporcions sense precedents.

Turquia s'ha convertit en un actor actiu en aquest conflicte regional, que considera els azerbaidjanos els seus parents més propers, tot i que la majoria de la població de l'islam xiïta té en compte les arrels iranianes de la població azerbaidjana.

Turquia s’ha convertit recentment en més activa a nivell internacional i regional, entrant en un greu enfrontament amb Europa, especialment França, contra les accions per frenar l’extremisme musulmà.

No obstant això, el Caucas Sud roman tradicionalment a la zona d'influència de Rússia, ja que es tracta de territoris on Moscou ha dominat durant segles.

Putin, enmig de la pandèmia i la confusió a Europa, va aprofitar molt ràpidament la situació amb els seus veïns i va convertir la guerra en un marc civilitzat.

La treva no va ser ben rebuda per totes les parts. Els armenis haurien de retornar a Azerbaidjan els territoris capturats a principis dels 90, no tots, però les pèrdues seran importants.

Els armenis abandonen les zones que haurien de quedar sota el control d’Azerbaidjan en gran nombre. Treuen propietats i cremen les seves cases. Cap dels armenis no vol romandre sota el govern de les autoritats azerbaidjanes, perquè no creuen en la seva pròpia seguretat. Molts anys d’hostilitat han generat desconfiança i odi. No és el millor exemple a Turquia, on el terme "armeni" es considera un insult, per desgràcia. Tot i que Turquia porta molts anys trucant a la porta de la UE i reivindicant l’estatus d’una potència civilitzada europea.

El president d'Azerbaidjan Ilham Aliyev promet protecció als armenis de Karabakh i també promet protegir nombroses esglésies i monestirs armenis en aquest antic territori, inclòs el gran monestir sant de Dadivank, que és un lloc de pelegrinatge. Actualment està protegit per les forces de pau russes.

Els soldats de pau russos ja són a Karabakh. N’hi haurà 2 i hauran de garantir el compliment de la treva i el cessament de les hostilitats.

Mentrestant, enormes columnes de refugiats s’estan traslladant a Armènia, que s’espera que arribin a la seva pàtria històrica sense problemes.

És massa aviat per parlar d’un nou gir en el conflicte de Karabakh. El primer ministre Pashinyan ja ha declarat que és el responsable de la derrota d'Armenia a Artsakh. Però és poc probable que aquest sigui el punt final. Armènia protesta, protesta contra Pashinyan, contra la vergonyosa capitulació, tot i que tothom entén que el conflicte a Karabakh s’ha de resoldre.

Molts azerbaidjanos, n’hi ha milers, somien amb tornar a les seves cases a Karabakh i regions properes, controlades anteriorment per les forces armènies. Aquesta opinió difícilment es pot ignorar. La gent hi viu des de fa segles (armenis i azerbaidjanos) i és molt difícil trobar la solució perfecta a aquesta tragèdia.

És obvi que passaran molts anys més fins que s’obliden les velles ferides, ressentiments i injustícies. Però la pau ha d’arribar a aquesta terra i s’ha d’aturar el vessament de sang.

Seguir llegint

Armènia

Nagorno-Karabakh: demanda de reconeixement de la República d’Artsakh

publicat

on

El conflicte històric entre Armènia i Azerbaidjan és un món que sempre passa per alt. La realitat és que hi ha tres no dos països en conflicte: Armènia, Azerbaidjan i Artsakh (també conegut com Nagorno-Karabakh). La disputa és: Artsakh hauria de ser independent o Azerbaidjan hauria de governar-les? El règim dictatorial panotomà d'Azerbaidjan vol la terra i ignora la petició d'autodeterminació democràtica - escriuen Martin Dailerian i Lilit Baghdasaryan.

Les persones d’Artsakh que s’hi oposen es troben cada dia amb la mort mentre el món fa els ulls grossos. Per aquest motiu, és important conscienciar-se i demanem que es reconegui aquest conflicte geopolític mundial, de manera que pugui intervenir una major ajuda humanitària.

Agressió a Artsakh

L'agressió actual ha estat planificada i ben temporitzada. El món està preocupat per COVID i els Estats Units se centren en unes eleccions importants.

Azerbaidjan ha millorat significativament la seva capacitat militar amb l'ajut d'equips i municions d'Israel i Turquia. Azerbaidjan fa servir assassins de l’ISIS per combatre els soldats armenis que protegeixen la frontera.

Els assentaments civils són bombardejats i obligats a evacuar davant l'exèrcit entrant. Guerra massiva d’informació que manté amb èxit els mitjans mundials confosos i silenciosos. Us instem a actuar amb l’interès d’aturar la guerra i iniciar un procés pacífic.

Crida a l’acció

Cal parar la guerra i la gent d’Artsakh (Nagorno-Karabakh) té dret a identificar-se. No s'hauria de permetre a la dictadura azerbaidjana prendre possessió d'Artsakh sense el consentiment civil. La nostra exigència és preservar la democràcia, així com el patrimoni històric i moltes de les primeres esglésies cristianes. Azerbaidjan té una història de destrucció agressiva de llocs del patrimoni armeni.

Manca de mediació americana

L’actual president nord-americà, Donald Trump, ha intentat evitar la participació en el conflicte que permet a Turquia donar tot el seu suport a l’Azerbaidjan. El president Trump també és conegut per tenir interessos personals a Turquia (hotels a Istanbul), cosa que pot ser motiu de la seva reticència a aturar la crisi humanitària que es desenvolupa actualment. Tot i que Donald Trump no té gaire interès per la guerra, el seu oponent per a les properes eleccions, Joe Biden, té fortes opinions sobre el conflicte, ja que creu que és important aturar el bàndol amb Turquia i que Turquia es mantingui fora de el conflicte, ja que Turquia fa frontera amb Armènia i Azerbaidjan. Els funcionaris nord-americans en general volien aturar el comerç d’armes i el trasllat de mercenaris dins de la zona de batalla, però no hi ha cap pla diplomàtic en vigor. Cal establir un pla diplomàtic per aconseguir la pau i l’estabilitat. És imprescindible que els Estats Units s’impliquin en activitats per crear pau en el conflicte armeni-azeri. Israel proporciona armes i ajuda a Azerbaidjan durant tot el conflicte.

Crisi dels refugiats

La història sembla repetir-se per als armenis. Es tracta d’una crisi humanitària, ja que moltes famílies d’Artsakh abandonen les seves cases per escapar de les bombes i de l’exèrcit d’Azerbaidjan.

Un altre genocidi armeni es desenvolupa davant dels vostres ulls. Els hospitals i els sistemes socials a Armènia estan lluitant a causa del COVID i l’atac de soldats ferits des de la primera línia. No hi ha cap pla de refugiats i moltes famílies han perdut els pares a la primera línia, cosa que crea més tensió per a les famílies refugiades i el sistema social.

Crisi humana invisible a Artsakh

Des de fa un mes s’està produint una guerra entre l’exèrcit de defensa d’Artsakh, recolzat per Armènia, i l’exèrcit d’Azerbaidjan, recolzat per Turquia. Artsakh també es coneix com Nagorno Karabakh. Azerbaidjan té antecedents de violacions dels drets humans i utilitza una intensa propaganda per mantenir una imatge de control i ser víctima d'una petita nació.

Bombes de cúmul contra civils

Durant una investigació in situ a Nagorno-Karabakh l’octubre de 2020, Documentat per Human Rights Watch 4 incidents en què Azerbaidjan va utilitzar municions en dispersió. L'informe diu que els investigadors de HRW han identificat les "restes de coets de munició en dispersió de la sèrie LAR-160 de producció israeliana" a la capital Stepanakert i a la ciutat d'Hadrut i han examinat els danys causats per aquests. Investigadors de HRW diuen que "Azerbaidjan va rebre aquests coets i llançadors superficials d'Israel el 2008-2009".

Guerra premeditada

Clarament, hi ha hagut preparació incorporant tecnologia ultramoderna de Turquia i Israel i dotant-se de personal de combatents sirians. Organitzacions internacionals de notícies com Reuters i la BBC ja van informar sobre l'enviament de militants sirians a ajudar Azerbaidjan va sorgir a finals de setembre. Tant Turquia com Azerbaidjan són governats per dictadors i s’enfronten poc a l’interior. El temor és que, a causa de la caiguda del preu del petroli i del desig d’unir els seus territoris, estiguin comptant amb que el món estigui preocupat per COVID per poder executar la seva agressió a la terra.

"Gràcies als drons turcs avançats propietat de l'exèrcit azerbaidjan, les nostres baixes al front es van reduir", va dir el president d'Azerbaidjan, Ilham Aliyev, en una entrevista televisada amb el canal de notícies turc TRT Haber. Les seves forces armades van destruir diverses posicions i vehicles armenis amb els assalts aeris realitzats pels UAV armats Bayraktar TB2. Es tracta de drons turcs capaços de realitzar operacions de vol autònom o de control remot fabricats per la companyia turca Baykar.

Tanmateix, el temps s’acaba a mesura que més líders mundials demanen que notin l’augment del nombre de morts i el patiment dels humans. L’exèrcit que avança ni tan sols s’atura a recollir els cadàvers. El camp de batalla està ple d’una pudor putreja i, de vegades, els armenis enterraven els soldats per por d’un brot i els senglars o altres animals els mengen. No obstant això, segons això Article de Washington Post, els cossos dels mercenaris semblen ser retirats i enviats a Síria.

Decapitacions

Diverses fonts informatives van informar un altre incident inhumà per Azerbaidjan: la decapitació d’un soldat. El 16th El mes d’octubre, cap a la 1 del migdia, un membre de les forces armades azerbaidjaneses va trucar al germà d’un soldat armeni i va dir que el seu germà era amb ells; el van decapitar i anaven a publicar la seva foto a Internet. Després, diverses hores després, el germà va trobar aquella horrible foto que mostrava el seu germà decapitat a la pàgina de xarxes socials del seu germà. Aquestes imatges s’arxiven ja que són massa horribles. Malauradament, les persones que decapiten els armenis reben medalles i és una pràctica habitual durant la guerra.

Les forces militars azerbaidjanes van decapitar un soldat armeni i van publicar aquesta foto a les seves pròpies xarxes socials.

Execucions de presos

Hi ha un vídeo viral de dos presoners de guerra, que van ser assassinats violentament per soldats azerbaidjanes. Al vídeo, els presoners semblen tenir les mans lligades darrere d'ells i estan drapades a les banderes d'Armènia i Artsakh assegudes en una petita paret. En els següents 4 segons, un soldat azerí ordena en azerí: "Apunteu-los al cap!", Se senten centenars de trets que maten els presoners de guerra en un tres i no res.

Sistema mèdic tensat

Els hospitals d’Artsakh i Armènia es veuen forçats per l’augment dels casos COVID-19. A més, hi ha una escassetat creixent de personal i llits per atendre els ferits que es precipiten des de la primera línia. Molts refugiats han fugit del bombardeig a Artsakh per part de les forces azeríes i han fugit a Armènia per buscar refugi. Moltes famílies han perdut el pare a causa de la guerra i també fugen en aquest moment extremadament perillós.

Turquia ha bloquejat centenars de tones d’ajuda humanitària internacional a Armènia que viatja des dels Estats Units. Van prohibir-lo volar a través de l’espai aeri de Turquia, cosa que ha afectat l’obtenció de subministraments mèdics molt necessaris de l’estranger.

Cridem l'atenció de la comunitat internacional de tot el món sobre la gravetat de la situació.

Fem una crida als països líders del món a utilitzar tots els palanques d'influència que tenen per evitar qualsevol possible interferència de Turquia i Azerbaidjan, que ja han desestabilitzat la situació a la regió.

Avui ens enfrontem a un greu repte. El COVID-19 agreuja la situació. Us demanem que feu tots els esforços possibles per posar fi a la guerra i reprendre el procés d’acord polític a la zona de conflicte Azerbaidjan-Karabagh.

La gravetat d’aquest moment exigeix ​​la vigilància de tots a tots els països. La pau depèn dels nostres esforços individuals i col·lectius.

Us instem a actuar per aturar la guerra amb l’interès de preservar les vides humanes tant dels bàndols armenis com de l’Azerbaidjan. El poble d’Armènia fa mal, però també el poble d’Azerbaidjan que està governat per un dictador descuidat de la vida humana per les dues parts i que gaudeix del suport internacional. Israel, EUA, Alemanya i Rússia: ho heu creat i ho podeu aturar mentre encara pugueu.

Els autors són Martin Dailerian, ciutadà dels EUA, i Lilit Baghdasaryan, ciutadà de la República d’Armènia.

Les opinions expressades a l'article anterior són les dels autors i no reflecteixen cap suport ni opinions per part de Reporter de la UE.

Seguir llegint

Armènia

Veritat, mentides i llenguatge corporal al Caucas

publicat

on

Es pot explicar molt sobre la gent mirant el seu llenguatge corporal. Fa uns dies, Cap de setmana global d’Euronews la cobertura del conflicte del Nagorno-Karabakh incloïa una fascinant pantalla dividida dels líders d’Armènia (el primer ministre Nikol Pashinyan, a la foto) i Azerbaidjan (president Ilham Aliyev). Pashinyan està envoltat de tropes uniformades en alerta màxima i gesticula frenèticament, amb el dit índex sacsejant-se repetidament com si volgués assolar el seu públic, i, per extensió, els seus oponents azerbaidjanians, cap a la submissió o la derrota. Aliyev sembla fresc i recollit, mesurant les seves paraules, la imatge d’un administrador tranquil i eficient, escriu Martin Newman.

El contrast era tan extrem que em va impulsar a mirar més cap a aquests dos homes. He entrenat a molts líders mundials per la seva aparició a la plataforma i els mitjans, i sé que la postura, el to de veu, els gestos i les expressions facials poden revelar veritats que transcendeixen les mera paraules.

Els seus antecedents no podrien ser més diferents: Pashinyan, el periodista de campanya, mai més feliç que entre una multitud, amb un megàfon a la mà; Aliyev, el polític de segona generació, veterà del món mort de la diplomàcia internacional. Algunes hores dedicades a revisar imatges de diferents entrevistes: Euronews, Al Jazeera, França 24, CNN, amb Pashinyan parlant en armeni i Aliyev en anglès, serveixen principalment per confirmar les primeres impressions.

Veiem el dit sacsejant de Pashinyan i les seves celles que ballen consternades cada vegada que un entrevistador planteja una pregunta incòmoda o un fet inconvenient en desacord amb la seva narrativa. Quan està excitat o sota pressió, les seves veus augmenten fins que és gairebé aguda.

Sobretot, veure Aliyev durant aquestes entrevistes reforça la imatge de l’administrador tranquil. Rarament alçant la veu, rarament amb un gest expansiu, el president es presenta com una figura conservadora d’estabilitat. Tot i això, hi ha un detall una mica inesperat: el moviment dels ulls. Vol dir això, com dirien alguns experts, que, per la seva urbanitat, el president pot resultar evasiu?

Diuen que "els ulls són la finestra de l'ànima"; més exactament, segons la meva experiència, són el mirall del cervell. Les persones que pensen activament tenen més probabilitats de moure els ulls que les que reciten una lliçó preparada prèviament. També he notat, curiosament, que quan algú parla en un idioma que no és propi, aquest esforç mental també tendeix a afegir-se al moviment dels ulls. Quan veieu això, és com si el parlant literalment «buscés les paraules adequades». Tot i ser capaç de parlar anglès (i haver realitzat entrevistes en la llengua en el passat), Pashinyan sembla no confiar en si mateix, excepte en el seu armeni natal, quan les apostes són tan altes.

Un altre detall m’ha cridat l’atenció i és una comparació de gestos amb les mans. Ja hem vist les acusacions de Pashinyan amb els dits assenyalats. De vegades, és capaç de frenar aquesta energia teatral, però sovint esclata en grans gestos dramàtics. Mentrestant, es controlen i mesuren els gestos amb les mans d’Aliyev, presentant acuradament un cas o, amb una mà mig plegada avançada, esbossant els passos cap endavant d’un procés. La llengua anglesa és rica en frases per descriure el personatge mitjançant una metàfora del llenguatge corporal. Mirant els dos líders, és difícil evitar fer la pregunta: qui sembla el parell de mans més segur?

És interessant veure com la batalla del llenguatge corporal entre aquests dos líders oposats reflecteix les seves narracions. Armènia es basa en les qüestions emotives de la identitat cultural, una narrativa de victimisme històric i una nostàlgia de la perduda supremacia regional armenia. Azerbaidjan es troba al terreny menys emotiu i més sec de les fronteres reconegudes, les resolucions del Consell de Seguretat i el dret internacional.

Veure els dos líders nacionals és presenciar l’enfrontament d’un enèrgic col·lectiu i una pacient força legal. Queda per veure si la pressió del conflicte i de l’escrutini internacional canviarà aquestes imatges. Fins aleshores, seguiu observant el llenguatge corporal. Mai menteix.

Martin Newman és entrenador i expert en llenguatge corporal i fundador de El Consell de Lideratge - una organització que reuneix personalitats de la vida comercial i pública per publicar investigacions anuals sobre mètodes i estils de lideratge.

Totes les opinions expressades a l'article anterior són de l'autor i no reflecteixen cap opinió per part de Reporter de la UE.

Seguir llegint
anunci

Facebook

Twitter

Tendències