Connecteu-vos amb nosaltres

economia digital

La Comissió crea un Centre per a la preservació digital del patrimoni cultural i llança projectes de suport a la innovació digital a les escoles

publicat

on

El 4 de gener, la Comissió va llançar un centre de competències europeu amb l'objectiu de preservar i conservar el patrimoni cultural europeu. El centre, que funcionarà durant un període de tres anys, ha rebut fins a 3 milions d’euros 2020 Horizon programa. Establirà un espai digital col·laboratiu per a la conservació del patrimoni cultural i donarà accés a dipòsits de dades, metadades, estàndards i directrius. L'Istituto Nazionale di Fisica Nucleare a Itàlia coordina l'equip de 19 beneficiaris que provenen d'11 estats membres de la UE, Suïssa i Moldàvia.

La Comissió també ha llançat dos projectes de suport a l’educació digital, per valor d’1 milió d’euros cadascun, a través d’Horitzó 2020. El primer projecte, MenSI, se centra en l’assessorament per a la millora escolar i s’allargarà fins al febrer de 2023. MenSI té com a objectiu mobilitzar 120 escoles a sis estats membres (Bèlgica, Txèquia, Croàcia, Itàlia, Hongria, Portugal) i el Regne Unit per avançar en la innovació digital, en particular en escoles petites o rurals i per a estudiants socialment desfavorits. El segon projecte, iHub4Schools, s’allargarà fins al juny del 2023 i accelerarà la innovació digital a les escoles gràcies a la creació de centres d’innovació regionals i un model de mentoria. Hi participaran 600 professors de 75 escoles i els centres s'establiran a 5 països (Estònia, Lituània, Finlàndia, Regne Unit, Geòrgia). Itàlia i Noruega també es beneficiaran del pla de mentoria. Hi ha més informació sobre els nous projectes llançats aquí.

economia digital

Prediccions del 2021 per a la indústria de les telecomunicacions mòbils

publicat

on

 

Strand Consult ha seguit la indústria de les telecomunicacions mòbils durant 25 anys i ha publicat prediccions per als darrers 20. Vegeu la col·lecció aquí. Aquesta nota revisa els màxims i mínims de la indústria de les telecomunicacions mòbils 2020 i fa prediccions per al 2021,  escriu John Strand de Strand Consult.

Aquest any es va desenvolupar de manera molt diferent del que s'esperava, inclosa la bomba del febrer GSMA va cancel·lar el Mobile World Congress.

Quedar-se és que COVID-19 va canviar el joc, però la conclusió és que les xarxes de comunicacions construïdes i gestionades per operadors són encara més importants que mai. Strand Consult fa temps que descriu com les telecomunicacions són la base de la societat moderna; El 2020 va demostrar aquesta afirmació sense cap mena de dubte. Aquests són alguns dels problemes que van definir el 2020 i seran rellevants el 2021: COVID-19, Xina, ciberseguretat, 5G, espectre, clima, Open RAN, privadesa, competència, consolidació, igualtat de gènere i neutralitat de la xarxa.

COVID-19, la justificació de la política universal

Els proveïdors de xarxes privades invertint per al futur van acabar preparats per a allò inesperat. El COVID19 va comportar desafiaments sense precedents a les xarxes de telecomunicacions, i aquestes xarxes funcionaven per satisfer els requisits de pandèmia. Durant el tancament i la nova normalitat de treballar des de casa (WFH), la gent ha confiat en aquestes xarxes per treballar, escolaritzar, comprar i assistir sanitàriament. Invertint per al futur, molts propietaris de xarxes es van assegurar que les xarxes funcionarien en els pitjors casos. Aquest excel·lent rendiment de la xarxa va desmentir la saviesa reguladora convencional que els propietaris de xarxes deixaven als seus propis dispositius perjudicaria els seus clients, les seves xarxes i proveïdors de serveis externs. De fet, va passar el contrari, no només els proveïdors de xarxa proporcionaven un servei constant, sinó que molts van reduir els preus en solidaritat amb els seus clients. Aquesta experiència té importants implicacions per a la regulació del control de preus, els incentius a la inversió i la sostenibilitat. Informe de Strand Consult Comportament de la xarxa sota crisi: reflexions sobre telecomunicacions, transport i regulació de l’energia durant el COVID-19 examina la regulació que regeix aquestes xarxes per veure quines lliçons poden aprendre els responsables polítics per millorar la regulació en el futur. L’experiència demostra que el fet de permetre als operadors seguir els incentius del mercat dóna resultats socialment beneficiosos, és probable que els responsables polítics utilitzin COVID per justificar encara més regulacions. Aquí hi ha sis preguntes sobre el futur de la regulació de les telecomunicacions.

Una altra relació d’amor / odi a l’època de la corona és entre reguladors i plataformes com Google i Apple per a les seves aplicacions de seguiment i seguiment. Tot i que els esforços antimonopoli contra aquests grans jugadors han continuat a nivell mundial, COVID19 els va donar de sobte una posició central com els "bons" amb la vigilància que la gent vol realment. Les autoritats de la competència van esforçar-se molt en casos antimonopoli contra hipergegants; probablement alguns d’aquests fracassaran. Una millor estratègia per reduir el seu domini seria deixar de fer polítiques que afavoreixin i reforcin injustament aquestes plataformes amb obsequis gratuïts sobre freqüències de ràdio (espectre sense llicència), drets d’autor (ús just) i transmissió de dades (neutralitat de la xarxa), etc.

La indústria del mòbil continua sent un club de nois vells

El 2020 no va ser l'any en què les dones van assolir la paritat de gestió a la indústria de les telecomunicacions mòbils i la desigualtat més flagrant es mostra a l'associació comercial mundial de la indústria. Això no es deu a la manca de dones executives en la indústria, sinó a la manca de voluntat. Notes del lloc web de GSMA: "La Junta de GSMA té 26 membres que reflecteixen els grups d'operadors més grans i membres d'operadors independents més petits amb representació mundial". Tot i que GSMA presumeix de la seva diversitat geogràfica i econòmica, fracassa en el front bàsic del gènere. Només 3 dels membres del seu consell són dones, de les quals 2 són dels Estats Units i 1 de Singapur. GSMA ha realitzat molts tallers sobre la promoció de les dones a la indústria, però no practica el que predica. Probablement, aquest patró continuarà el 2021.

Aus de ploma: Vodafone, Huawei i Xina

COVID-19 va intensificar el debat sobre els equips xinesos a les xarxes. Molts es van adonar del creixent cost i vulnerabilitat dels elements xinesos a les xarxes mòbils i de la fragilitat de les cadenes de subministrament associades, per no parlar d’altres tecnologies crítiques. El 2020, moltes nacions van afirmar que la Xina i el seu Huawei, vinculat a l'exèrcit, presenten riscos de seguretat i van prendre mesures per restringir els equips a les xarxes mòbils. No obstant això, hi va haver algunes restes notables com El "ministre d'Afers Exteriors" de Vodafone, Joakim Reiter que defensa reiteradament l’ús d’equips Huawei.

Vodafone pot prioritzar la seva relació amb Huawei per sobre de la seguretat dels clients, però els operadors intel·ligents aprofitaran la seva elecció de no exposar les dades dels seus clients al govern xinès. La competència de la indústria mòbil significa que els clients poden triar si volen exposar les seves dades al govern xinès. Desactivar l’equip Huawei i altres proveïdors de tecnologia de risc es convertirà en un punt de venda únic per als operadors el 2021, especialment per a clients corporatius. Probablement Vodafone prendrà calor per defensar la seva relació amb els venedors maliciosos.

5G On Track el 2020 i el 2021

Tot i que alguns operadors es van obstinar obstinadament amb els equips xinesos, altres operadors van avançar en ondular i substituir els equips de Huawei sense augmentar els costos ni alentir la seva cronologia fins al 5G. Els reinicis amb èxit inclouen TDC de Dinamarca, Noruega Telenor i Telia i Proximus a Bèlgica. Els operadors substitueixen i actualitzen les seves xarxes a un ritme que supera la implementació de 3G i 4G. És impressionant veure amb quina rapidesa es poden desplegar nous equips; TDC va trigar només 11 mesos a llançar una xarxa 5G amb equips no xinesos que cobrien el 90% del país. A la majoria de països, aquestes actualitzacions es produeixen sense que els operadors hagin d’augmentar el CAPEX. Strand Consult ja ho va descriure el 2019. Strand Consult és cautelarment optimista per a la 5G el 2021. Els operadors poden superar la construcció i l'execució i les xarxes, fins i tot durant una crisi. La qüestió és si les sol·licituds de 5G resultaran convincents per a l'adopció dels consumidors.

Subhastes d’espectre: el cel és el límit

En aquest moment, la subhasta de la banda C (3.7-3.98 GHz) als Estats Units està en camí de fixar un rècord mundial en una subhasta d’espectre, superant els 70 milions de dòlars. L’emoció rivalitza amb les subhastes d’espectre 3G el 2000 i reflecteix que els operadors nord-americans poden adquirir drets sense caducitat. Les llicències europees d'espectre a curt termini han provocat situacions nefastes en què les llicències caduquen i no es poden renovar.

en 2020 La Reial Acadèmia de Ciències de Suècia va obtenir el premi Nobel d’Economia 2020 a Paul R. Milgrom de la Universitat de Stanford i Robert B. Wilson "per millorar la teoria de la subhasta i la invenció de nous formats de subhasta". En una mera generació, les subhastes d'espectre han demostrat la capacitat dels operadors de telecomunicacions per utilitzar els recursos escassos de manera eficient i contribuir significativament a la hisenda pública. Com bé observa la Royal Academy, els mètodes d’assignació basats en el mercat, com les subhastes, són preferibles a l’assignació administrativa.

Tot i això, no totes les subhastes d’espectre han estat beneficioses. De fet, els preus elevats en alguns països han reduït la inversió en infraestructures. En alguns casos, governs i licitadors han participat en les subhastes. Les conclusions dels guanyadors del Nobel del 2020, si s’apliquen, podrien resoldre aquests problemes, però requereixen disciplina política. Strand Consult considera que el premi Nobel és un missatge per als governs de tot el món per millorar la pràctica de l’assignació d’espectre, especialment aplicat a les regles de subhasta, la reposició d’espectres, l’espectre sense llicència i les explotacions federals d’espectre..

Xina: no és un bon aspecte

Obtenir la història real sobre la Xina va resultar difícil el 2020. La màquina de propaganda xinesa enganya molts periodistes i moltes històries sobre Huawei provenen de la companyia que ofereix una entrevista exclusiva amb un periodista amable en un mitjà de comunicació preferit. Aquestes històries retraten Huawei com una víctima indefensa en la guerra comercial entre els EUA i la Xina. Pocs mitjans s’atreveixen a publicar una anàlisi en què es comparen les condicions operatives que reben les empreses estrangeres a la Xina en comparació amb el tracte favorable que gaudeixen les empreses xineses a l’estranger. A més, hi ha pocs articles que investiguen el paper de Huawei per suprimir els drets humans a la Xina.

Tot i això, les pràctiques corporatives de Huawei són cada vegada més insostenibles per a la mateixa Huawei. El director de comunicació danès de la companyia, Tommy Zwick va renunciar a Twitter perquè ell no podia acceptar El paper de Huawei a Opressió musulmana uigur.  I celebritats esportives estrelles a artistes cancel·len els seus contractes Huawei. Strand Consult espera que més persones triïn el camí de la integritat el 2021, ja que el focus sobre el terrible historial de drets humans de la Xina ja fa temps.

La Xina somia que el president Joe Biden facilitarà la vida. Strand Consult no està subscrit a aquesta visualització; en tot cas, es poden endurir les normes. Alguns països faran restriccions a la Xina un pas més enllà, il·legalitzant la seva presència a les xarxes de comunicacions. Vegeu les notes relacionades aquí: Canviaria un nou president la visió dels EUA sobre la seguretat de Huawei i ZTE a les xarxes 5G? 

Informes de Strand Consult sobre Els responsables de les polítiques utilitzen 4G RAN per comprendre la quota de mercat dels equips xinesos a les xarxes i avaluar el risc associat. Strand Consult també ha publicat informes per ajudar els responsables polítics i els periodistes a fer servir el pensament crític per fer front a les nombroses afirmacions de Comunicació corporativa de Huawei.

Les telecomunicacions i l'agenda climàtica

Els operadors tenen moltes iniciatives per millorar l'eficiència energètica. Són importants, ja que probablement augmentarà el consum total d’energia, fins i tot amb millores d’eficiència en la capa de producció de dades. Llegiu l’excel·lent informe dels analistes de Barclays Equity Research Govern i medi ambient: fer-ho bé, fer-ne prou?per l’equip dirigit per Maurice Patrick.

Aquest enfocament integral del consum d’energia és més significatiu que el bombo climàtic 5G, que intenta mesurar el consum d’energia en funció dels minuts o dades que produeix un operador. Strand Consult descriu alguns d'aquests reptes i solucions aquí: Les noves associacions ajuden les empreses de telecomunicacions i tecnologia a esdevenir ecològiques. Google és el líder a Dinamarca.

La comprovació de la realitat a Open Ran 

El 2020, Open Ran es va representar com una "tecnologia" miraculosa. Molts creuen que Open Ran augmentarà la innovació, reduirà els costos dels operadors i ajudarà a eliminar equips xinesos de les xarxes de telecomunicacions. Altres impulsors d’Open Ran volen que més nacions es converteixin en fabricants d’infraestructures de telecomunicacions.

El 2021 comportarà la comprovació de la realitat necessària. Passaran anys fins que Open Ran pugui substituir el RAN normal en una base 1: 1. Els estalvis promesos per als operadors no seran tan grans i la pretesa obertura de la solució no necessàriament proporcionarà seguretat, almenys a l’esperar que Open Ran redueixi la dependència dels proveïdors xinesos. China Mobile, China Unicom i China Telecom es troben entre les 44 empreses governamentals xineses de tecnologia de l'Aliança O-RAN. Altres membres són ZTE i Inspur, que els EUA prohibeixen a causa dels vincles amb l'exèrcit xinès. Tot i que pretén oferir la sortida de Huawei, O-RAN sembla substituir una empresa propietat del govern xinès per una altra, com Lenovo. Les especificacions Open Ran ja poden infringir les normes de ciberseguretat al Regne Unit, Alemanya i França. Desafiaments de patents també és probable que Open Ran depengui al 100% de 3GPP i de les patents de no membres de l'Aliança O-RAN.

Strand Consult creu que la cooperació industrial és important per al desenvolupament tecnològic, la inversió i la innovació. Part d'aquesta cooperació està feta en 3GPP, la Aliança O-RAN, i altres organitzacions. Els operadors de telefonia mòbil haurien de ser lliures de triar les solucions tecnològiques que tinguin sentit per al seu negoci, sempre que s’adhereixin a les lleis de seguretat nacionals. Open Ran no hauria de ser la justificació de proteccionisme.

La regulació és adquirida per la indústria i dissenyada per al seu benefici

Els responsables polítics dels EUA i de la UE parlen d'un gran joc sobre antimonopoli, regulació de plataformes i protecció de dades. Realitzen tuits, agraden, fan amics i difonen les seves crítiques contra Google, Facebook, Amazon, Apple i Netflix mentre utilitzen aquestes plataformes. Les plataformes mai no ho han tingut tan bé; van gaudir un any més amb in Augment dels beneficis i de les quotes de mercat. Haurien d’enviar una targeta de Nadal agraint Margrethe Vestager.

Igual que els fumadors que fan ràbia contra la indústria del tabac, els polítics no poden viure sense les plataformes. Alguns tuits del polític són encara més que el president dels Estats Units, Donald Trump. Agafeu el diputat danès al Parlament de la UE Karen Melchior  qui ha fet un tuit 193,000 vegades des de l’octubre del 2008. Són 43 tuits al dia durant 12 anys. És tres vegades més activa que Donald Trump, que ha fet un tuit Tweets 59,000 des del març del 2009, prop de 13 tuits al dia. Melcior té 21,000 seguidors: Trump, 88 milions. Melcior segueix 16,000; Trump; només 51.

Com més es regula aquesta gran tecnologia, més gran creix. Les polítiques que obliguen Netflix a comprar més contingut local només augmenten la popularitat de Netflix en la política local. Aquestes polítiques es veuen bé / se senten bé a la superfície, però tenen el contrari del seu efecte previst. Els perdedors, per descomptat, són la ràdio, la televisió i la premsa tradicionals.

Competència i consolidació: un moment d’honestedat per als operadors i els responsables polítics

Les autoritats de la competència haurien de mirar amb més realisme les decisions que es pretenen millorar la competència i la protecció del consumidor, en particular les restriccions de 4 a 3 fusions. Els tribunals van retreure els experts reguladors, mostrant que la Comissió Europea estava equivocada en bloquejar la fusió entre Hutchison i O2. Europa ha quedat endarrerida en la inversió en telecomunicacions, els preus continuen baixant i la regió és una quota cada vegada més baixa del mercat mundial (on una vegada va ser líder mundial). Els operadors poden superar la bretxa reduir el bombo a les declaracions de fusió.  L'alternativa a la consolidació és la "llum de consolidació" en què els operadors comparteixen infraestructures. Una de les maneres de fer-ho és mitjançant acords d’itinerància nacionals, tal com es descriu a l’informe  Comprendre l’impacte de la itinerància nacional sobre les inversions i la competència.

Strand Consult té publicat àmpliament sobre fusions i adquisicions a la indústria del mòbil. Mira què genera competència a la indústria de les telecomunicacions? Es pot comparar el nombre d'operadors de telefonia mòbil amb el nombre de proveïdors d'equips d'infraestructura com Huawei, Ericsson, Nokia, Samsung i ZTE?

Banda ampla mitjançant solucions sense fils: fibra a l’aire

El 2021 es produirà una substitució creixent de les solucions 4G i 5G / FWA per connexions fixes de banda ampla. Tot i que els consumidors cada cop tallen més el cable i es dediquen a tota la xarxa sense fils per a la banda ampla, molts responsables polítics i defensors s’han resistit a acceptar aquesta tendència. Volen perpetuar sitges reguladores obsoletes. Mentrestant, els operadors de telefonia mòbil uniran forces amb la fibra als proveïdors domèstics i oferiran banda ampla mitjançant l'accés sense fils fix (FWA). Els operadors més grans amb un bus fix i un mòbil confiaran en aquestes solucions per complementar la banda ampla fixa.

El proper objectiu serà la seguretat del maquinari

Els ciberatacs més habituals provenen de la delinqüència organitzada i d’actors patrocinats per l’Estat per motius financers i d’espionatge. Aquest any no va ser diferent dels altres per al ciberatacs a gran escala. Aquest fracàs de la política reflecteix la manca d’un enfocament holístic de la seguretat de la xarxa i sovint un enfocament excessiu en el programari. El 2021 hauria de centrar-se més en tots els elements de la xarxa i la seva procedència, inclosos els servidors que processen dades i els ordinadors portàtils i els dispositius connectats. Tot i que s’han d’aplaudir els esforços per eliminar Huawei, la seguretat no es millora si la substitució de Huawei és només un altre proveïdor governamental xinès com GE, Motorola i Lenovo, antigues empreses nord-americanes, ara propietat d’interessos afiliats al govern xinès.

Neutralitat de la xarxa de tornada dels morts

"Internet obert", "regulació d'Internet" i "neutralitat de la xarxa" es basen en la teoria que els propietaris de la xarxa perjudicaran els usuaris de la xarxa. Europa fa temps que té aquestes regles en vigor, regles basades en teories defectuoses que no s’ha demostrat que augmentin la innovació, la inversió o els drets dels usuaris. Quan la pràctica desmenteix la teoria, és hora d’actualitzar les regles.

Als Estats Units, la Federal Communication Commission va derogar aquestes normes el 2017. Va restablir la jurisdicció de les pràctiques anticompetitives al mercat de la banda ampla a la Federal Trade Commission. Aquest moviment s’associa amb un augment de la inversió, la velocitat i la qualitat de la banda ampla. Seria lamentable tornar a una política que dissuadeixi la inversió i la innovació de les xarxes precisament quan les persones depenen cada vegada més de les xarxes de treball, escola i salut. Com el de Strand Consult molts informes sobre el document assiduament de neutralitat de la xarxa, la regulació d’Internet és promoguda pels gegants hiper de Silicon Valley i els seus defensors de la política. Internet obert significa que Silicon Valley paga zero per la transmissió de dades, mentre que els consumidors paguen el 100 per cent, utilitzin o no els serveis dels gegants. Aquesta política contradiu la pràctica i l'experiència d'altres xarxes de comunicacions en què els proveïdors de contingut van jugar un paper per reduir el cost per als usuaris finals. La neutralitat de la xarxa dura no es relaciona empíricament amb l’augment de la innovació. A més, molts països amb aquestes normes presenten una bretxa persistent en la inversió, sobretot a les zones rurals.

Conclusió

El 2020 es va publicar Strand Consult moltes notes de recerca   informes per ajudar les empreses de telecomunicacions mòbils a navegar per un món complex i crear transparència en els debats sobre polítiques i regulacions. Durant els darrers 19 anys, Strand Consult ha revisat l'any i ha ofert prediccions per a l'any vinent. Us convidem a veure per vosaltres mateixos si teníem raó al llarg dels anys.

Heu rebut aquest correu electrònic d'un company? Llavors inscriviu-vos al butlletí informatiu Strand Consult i rebre notes de recerca gratuïtes.
Vegeu també els nostres darrers informes sobre la indústria del mòbil
Coneix els nostres tallers
Quant a Strand Consult

Strand Consult, una empresa independent, produeix informes estratègics, notes de recerca i tallers sobre la indústria de les telecomunicacions mòbils.

Obteniu més informació sobre John Strand.

Obteniu més informació sobre Strand Consult.

 

Seguir llegint

economia digital

Nova estratègia de ciberseguretat de la UE i noves regles per fer més resistents les entitats físiques i digitals crítiques

publicat

on

Avui (16 de desembre) la Comissió i l’alt representant de la Unió per a afers exteriors i política de seguretat presenten una nova estratègia de ciberseguretat de la UE. Com a component clau de l’elaboració del futur digital d’Europa, el pla de recuperació d’Europa i l’estratègia de la Unió de seguretat de la UE, l’estratègia reforçarà la resiliència col·lectiva d’Europa davant les ciberamenaces i contribuirà a garantir que tots els ciutadans i empreses puguin beneficiar-se plenament de serveis fiables i fiables. eines digitals. Ja siguin els dispositius connectats, la xarxa elèctrica o els bancs, avions, administracions públiques i hospitals que els europeus utilitzin o siguin freqüents, es mereixen fer-ho amb la seguretat que estaran protegits de les ciberamenaces.

La nova estratègia de ciberseguretat també permet a la UE reforçar el lideratge en normes i estàndards internacionals en el ciberespai i enfortir la cooperació amb socis de tot el món per promoure un ciberespai global, obert, estable i segur, fonamentat en l’estat de dret, els drets humans , llibertats fonamentals i valors democràtics. A més, la Comissió fa propostes per abordar la resistència cibernètica i física de les entitats i xarxes crítiques: una Directiva sobre mesures per a un nivell comú alt de ciberseguretat a tota la Unió (Directiva NIS revisada o "NIS 2") i una nova Directiva sobre la resiliència de les entitats crítiques.

Cobreixen una àmplia gamma de sectors i tenen com a objectiu abordar els riscos actuals i futurs en línia i fora de línia, des dels ciberatacs fins a la delinqüència o els desastres naturals, de manera coherent i complementària. La confiança i la seguretat al centre de la dècada digital de la UE La nova estratègia de ciberseguretat té com a objectiu salvaguardar una Internet global i oberta, alhora que ofereix garanties, no només per garantir la seguretat, sinó també per protegir els valors europeus i els drets fonamentals de tothom.

Basant-se en els èxits dels darrers mesos i anys, conté propostes concretes d’iniciatives reguladores, d’inversió i de polítiques, en tres àmbits d’acció de la UE: 1. Resiliència, sobirania tecnològica i lideratge
En aquest àmbit d’actuació, la Comissió proposa reformar les normes sobre seguretat de xarxes i sistemes d’informació, en virtut d’una Directiva sobre mesures per a un alt nivell comú de ciberseguretat a tota la Unió (Directiva NIS revisada o «NIS 2»), per augmentar el nivell de ciber resiliència dels sectors públics i privats crítics: hospitals, xarxes energètiques, ferrocarrils, però també centres de dades, administracions públiques, laboratoris d’investigació i fabricació de dispositius mèdics i medicaments crítics, així com d’altres infraestructures i serveis crítics, han de ser impermeables , en un entorn d'amenaces cada vegada més ràpid i complex. La Comissió també proposa llançar una xarxa de centres d’operacions de seguretat a tota la UE, impulsada per intel·ligència artificial (IA), que constituirà un autèntic “escut de ciberseguretat” per a la UE, capaç de detectar els signes d’un ciberatac prou aviat i de permetre un procés proactiu. acció, abans que es produeixi un dany. Entre les mesures addicionals s’inclourà un suport dedicat a les petites i mitjanes empreses (pimes), en virtut dels centres d’innovació digital, així com un augment dels esforços per perfeccionar la força de treball, atraure i retenir el millor talent en ciberseguretat i invertir en investigació i innovació obertes, competitiu i basat en l’excel·lència.
2. Construir la capacitat operativa per prevenir, dissuadir i respondre
La Comissió prepara, mitjançant un procés progressiu i inclusiu amb els estats membres, una nova unitat cibernètica conjunta per reforçar la cooperació entre els òrgans de la UE i les autoritats dels estats membres responsables de prevenir, dissuadir i respondre als ciberatacs, inclosos els civils, la policia, comunitats diplomàtiques i de ciberdefensa. L’alt representant presenta propostes per enfortir la caixa d’eines de la cibers diplomàcia de la UE per prevenir, desanimar, dissuadir i respondre eficaçment contra les activitats cibernètiques malintencionades, en particular aquelles que afecten la nostra infraestructura crítica, cadenes de subministrament, institucions i processos democràtics. La UE també tindrà com a objectiu millorar encara més la cooperació en defensa cibernètica i desenvolupar capacitats de ciberdefensa d’última generació, basant-se en la tasca de l’Agència Europea de Defensa i animant els estats MMMber a fer ple ús de la Cooperació Estructurada Permanent i la Defensa Europea. Fons.
3. Avançar en un ciberespai global i obert mitjançant una major cooperació
La UE intensificarà el treball amb socis internacionals per enfortir l’ordre global basat en normes, promoure la seguretat i l’estabilitat internacional al ciberespai i protegir els drets humans i les llibertats fonamentals en línia. Avançarà les normes i normes internacionals que reflecteixin aquests valors bàsics de la UE, treballant amb els seus socis internacionals a les Nacions Unides i altres fòrums rellevants. La UE reforçarà encara més la seva caixa d’eines per a la ciberdiplomàcia de la UE i augmentarà els esforços de creació de capacitats cibernètiques a tercers països mitjançant el desenvolupament d’una agenda de foment de la capacitat cibernètica de la UE. S’intensificaran els diàlegs cibernètics amb tercers països, organitzacions regionals i internacionals, així com la comunitat de múltiples parts interessades.

La UE també formarà una xarxa de cibers diplomàcia de la UE a tot el món per promoure la seva visió del ciberespai. La UE es compromet a donar suport a la nova estratègia de ciberseguretat amb un nivell d’inversió sense precedents en la transició digital de la UE durant els propers set anys, a través del proper pressupost a llarg termini de la UE, en particular el Programa Europa Digital i Horitzó Europa, així com la Recuperació Pla per a Europa. Així, es recomana als estats membres que facin un ús ple del mecanisme de recuperació i resiliència de la UE per augmentar la ciberseguretat i fer coincidir la inversió a nivell de la UE.

L’objectiu és assolir fins a 4.5 milions d’euros d’inversió combinada de la UE, els estats membres i la indústria, sobretot en el marc del Centre de competència en ciberseguretat i de la xarxa de centres de coordinació, i assegurar-se que una part important arribi a les pimes. La Comissió també té com a objectiu reforçar les capacitats industrials i tecnològiques de la UE en matèria de ciberseguretat, fins i tot mitjançant projectes recolzats conjuntament pels pressupostos nacionals i de la UE. La UE té l’oportunitat única d’agrupar els seus actius per millorar la seva autonomia estratègica i impulsar el seu lideratge en ciberseguretat a tota la cadena de subministrament digital (incloent dades i núvol, tecnologies de processadors de nova generació, connectivitat ultra segura i xarxes 6G), en línia amb la seva valors i prioritats.

Resiliència cibernètica i física de la xarxa, els sistemes d'informació i les entitats crítiques. Cal actualitzar les mesures existents a nivell de la UE destinades a protegir els serveis i les infraestructures clau dels riscos cibernètics i físics. Els riscos de ciberseguretat continuen evolucionant amb una creixent digitalització i interconnexió. Els riscos físics també s'han tornat més complexos des de l'adopció de les normes de la UE sobre infraestructures crítiques del 2008, que actualment només cobreixen els sectors de l'energia i el transport. Les revisions tenen l'objectiu d'actualitzar les normes seguint la lògica de l'estratègia de la Unió de Seguretat de la UE, superant la falsa dicotomia entre en línia i fora de línia i trencant l'enfocament de la sitja.

Per respondre a les creixents amenaces a causa de la digitalització i la interconnexió, la proposta de directiva sobre mesures per a un alt nivell comú de ciberseguretat a tota la Unió (Directiva NIS revisada o "NIS 2") cobrirà les entitats mitjanes i grans de més sectors en funció de la seva l’economia i la societat. NIS 2 reforça els requisits de seguretat imposats a les empreses, aborda la seguretat de les cadenes de subministrament i les relacions amb els proveïdors, racionalitza les obligacions d’informació, introdueix mesures de supervisió més estrictes per a les autoritats nacionals, requisits d’aplicació més estrictes i té com a objectiu harmonitzar els règims de sancions entre els estats membres. La proposta NIS 2 ajudarà a augmentar l’intercanvi d’informació i la cooperació en matèria de gestió de cibercrisies a nivell nacional i comunitari. La Directiva sobre resiliència de les entitats crítiques (CER) proposada amplia tant l’abast com la profunditat de la directiva europea d’infraestructures crítiques del 2008. Ara es cobreixen deu sectors: energia, transports, banca, infraestructures del mercat financer, salut, aigua potable, aigües residuals, infraestructures digitals, administració pública i espai. Segons la directiva proposada, els estats membres adoptaran cadascun una estratègia nacional per garantir la resiliència de les entitats crítiques i durien a terme avaluacions de risc periòdiques. Aquestes avaluacions també ajudarien a identificar un subconjunt més petit d’entitats crítiques que estarien subjectes a obligacions destinades a millorar la seva capacitat de resistència davant riscos no cibernètics, incloses les avaluacions de risc de nivell d’entitat, la presa de mesures tècniques i organitzatives i la notificació d’incidents.

La Comissió, al seu torn, proporcionaria suport complementari als estats membres i a les entitats crítiques, per exemple, desenvolupant una visió general a nivell de la Unió dels riscos transfronterers i intersectorials, bones pràctiques, metodologies, activitats de formació transfrontereres i exercicis per provar la resistència de les entitats crítiques. Assegurar la propera generació de xarxes: 5G i més enllà En virtut de la nova estratègia de ciberseguretat, es recomana als estats membres, amb el suport de la Comissió i ENISA, l'Agència Europea de Ciberseguretat, que finalitzin la implementació de la caixa d'eines 5G de la UE, un risc integral i objectiu enfocament basat en la seguretat del 5G i de les futures generacions de xarxes.

Segons un informe publicat avui, sobre l’impacte de la Recomanació de la Comissió sobre la ciberseguretat de les xarxes 5G i els avenços en la implementació de la caixa d’eines de mesures mitigadores de la UE, des de l’informe de progrés del juliol de 2020, la majoria d’estats membres ja estan en bon camí les mesures recomanades. Ara haurien d’objectiu de completar la seva implementació el segon trimestre del 2021 i garantir que els riscos identificats es mitiguessin adequadament, de manera coordinada, sobretot amb la finalitat de minimitzar l’exposició als proveïdors d’alt risc i evitar la dependència d’aquests proveïdors. La Comissió també exposa avui objectius i accions clau dirigits a continuar la tasca coordinada a nivell de la UE.

La vicepresidenta executiva d'Europa apta per a l'era digital, Margrethe Vestager, va dir: "Europa està compromesa amb la transformació digital de la nostra societat i economia. Per tant, hem de donar-li suport amb nivells d'inversió sense precedents. La transformació digital s'està accelerant, però només pot tenir èxit si la gent i les empreses poden confiar en que els productes i serveis connectats (en els quals confien) siguin segurs ".

L'alt representant Josep Borrell va dir: "La seguretat i l'estabilitat internacional depèn més que mai d'un ciberespai global, obert, estable i segur on es respectin l'estat de dret, els drets humans, les llibertats i la democràcia. Amb l'estratègia actual, la UE es reforça per protegir als seus governs, ciutadans i empreses a partir de les ciberamenaces mundials i proporcionar lideratge en el ciberespai, assegurant-se que tothom pugui obtenir els beneficis d'Internet i l'ús de les tecnologies ".

La vicepresidenta Margaritis Schinas, que va promoure la nostra forma de vida europea, va dir: "La ciberseguretat és una part central de la Unió de la Seguretat. Ja no hi ha distinció entre amenaces en línia i fora de línia. El digital i el físic ara estan indissolublement entrellaçats. El conjunt de mesures actuals demostren que La UE està preparada per utilitzar tots els seus recursos i experiència per preparar-se i respondre a amenaces físiques i cibernètiques amb el mateix nivell de determinació ".

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "Les ciberamenaces evolucionen ràpidament, són cada vegada més complexes i adaptables. Per assegurar-nos que els nostres ciutadans i infraestructures estiguin protegides, hem de pensar diversos passos endavant. experiència i coneixement per detectar i reaccionar més ràpidament, limitar possibles danys i augmentar la nostra resistència. Invertir en ciberseguretat significa invertir en un futur saludable dels nostres entorns en línia i en la nostra autonomia estratègica. "

La comissària d'Afers Interns, Ylva Johansson, va dir: "Els nostres hospitals, sistemes d'aigües residuals o infraestructures de transport només són tan forts com els seus vincles més febles; les interrupcions en una part de la Unió riscen d'afectar la prestació de serveis essencials en altres llocs. Per garantir el bon funcionament de la al mercat i als mitjans de subsistència dels que viuen a Europa, la nostra infraestructura clau ha de ser resistent a riscos com ara desastres naturals, atacs terroristes, accidents i pandèmies com el que estem vivint avui. La meva proposta sobre infraestructures crítiques ho fa exactament ".

Propers passos

La Comissió Europea i l’alt representant es comprometen a implementar la nova estratègia de ciberseguretat en els propers mesos. Informaran periòdicament sobre els progressos realitzats i mantindran el Parlament Europeu, el Consell de la Unió Europea i les parts interessades plenament informades i compromeses en totes les accions pertinents. Ara correspon al Parlament Europeu i al Consell examinar i adoptar la proposta de Directiva NIS 2 i la Directiva de resistència de les entitats crítiques. Un cop acceptades les propostes i adoptades en conseqüència, els estats membres haurien de transposar-les dins dels 18 mesos següents a la seva entrada en vigor.

La Comissió revisarà periòdicament la Directiva NIS 2 i la Directiva de resistència de les entitats crítiques i informarà sobre el seu funcionament. Antecedents La ciberseguretat és una de les principals prioritats de la Comissió i una pedra angular de l’Europa digital i connectada. Un augment dels ciberatacs durant la crisi del coronavirus ha demostrat la importància de protegir els hospitals, centres de recerca i altres infraestructures. Es necessita una acció forta a la zona per protegir el futur l'economia i la societat de la UE. La nova estratègia de ciberseguretat proposa integrar la ciberseguretat en tots els elements de la cadena de subministrament i ajuntar les activitats i els recursos de la UE a les quatre comunitats de ciberseguretat: mercat intern, aplicació de la llei, diplomàcia i defensa.

Es basa en la configuració del futur digital de la UE i l’estratègia de la Unió de seguretat de la UE i es recolza en una sèrie d’actes legislatius, accions i iniciatives que la UE ha implementat per enfortir les capacitats de ciberseguretat i garantir una Europa més ciber resilient. Això inclou l'estratègia de ciberseguretat del 2013, revisada el 2017, i l'Agenda Europea de Seguretat de la Comissió 2015-2020. També reconeix la creixent interconnexió entre seguretat interna i externa, en particular mitjançant la política exterior i de seguretat comuna. La primera llei de ciberseguretat de tota la UE, la Directiva NIS, que va entrar en vigor el 2016 va contribuir a assolir un alt nivell de seguretat comú de sistemes de xarxa i informació a tota la UE. Com a part del seu objectiu polític clau per fer Europa apta per a l’era digital, la Comissió va anunciar la revisió de la Directiva NIS al febrer d’aquest any.

La Llei de ciberseguretat de la UE que està en vigor des del 2019 va dotar Europa d’un marc de certificació de ciberseguretat de productes, serveis i processos i va reforçar el mandat de l’Agència Europea de Ciberseguretat (ENISA). Pel que fa a la ciberseguretat de les xarxes 5G, els estats membres, amb el suport de la Comissió i ENISA, han establert, amb la caixa d'eines 5G de la UE adoptada el gener del 2020, un enfocament integral i objectiu basat en el risc. La revisió de la Comissió de la seva Recomanació de març de 2019 sobre la ciberseguretat de les xarxes 5G va demostrar que la majoria dels estats membres han avançat en la implementació de la caixa d’eines. A partir de l’estratègia de ciberseguretat de la UE de 2013, la UE ha desenvolupat una política cibernètica internacional coherent i holística.

Treballant amb els seus socis a nivell bilateral, regional i internacional, la UE ha promogut un ciberespai global, obert, estable i segur guiat pels valors bàsics de la UE i fonamentat en l’estat de dret. La UE ha donat suport a tercers països per augmentar la seva capacitat de resistència cibernètica i la seva capacitat per combatre el ciberdelinqüència i ha utilitzat la seva caixa d’eines per a la diplomàcia cibernètica de la UE del 2017 per contribuir encara més a la seguretat i l’estabilitat internacional al ciberespai, inclosa la sol·licitud per primera vegada del règim de ciber sancions del 2019 i que inclou 8 persones i 4 entitats i organismes. La UE ha avançat significativament també en la cooperació en ciberdefensa, incloses les capacitats de ciberdefensa, sobretot en el marc del seu marc de polítiques de ciberdefensa (CDPF), així com en el context de la cooperació estructurada permanent (PESCO) i el treball de l'Agència Europea de Defensa. La ciberseguretat és una prioritat que també es reflecteix en el proper pressupost a llarg termini de la UE (2021-2027).

En el marc del Programa Europa Digital, la UE donarà suport a la investigació, la innovació i les infraestructures sobre ciberseguretat, la ciberdefensa i la indústria de la ciberseguretat de la UE. A més, en la seva resposta a la crisi del Coronavirus, que va augmentar els ciberatacs durant el tancament, les inversions addicionals en ciberseguretat s’asseguren en el marc del Pla de recuperació per a Europa. La UE ha reconegut durant molt de temps la necessitat d'assegurar la resiliència de les infraestructures crítiques que proporcionen serveis que són essencials per al bon funcionament del mercat intern i la vida i els mitjans de subsistència dels ciutadans europeus. Per aquest motiu, la UE va establir el Programa Europeu de Protecció de les Infraestructures Crítiques (EPCIP) el 2006 i va adoptar la Directiva Europea de la Infraestructura Crítica (ECI) el 2008, que s’aplica als sectors de l’energia i el transport. Aquestes mesures es van complementar els anys posteriors amb diverses mesures sectorials i intersectorials sobre aspectes específics com ara la protecció del clima, la protecció civil o la inversió estrangera directa.

Seguir llegint

Negocis

Europa apta per a l’era digital: la Comissió proposa noves normes per a les plataformes digitals

publicat

on

La Comissió ha proposat avui (15 de desembre) una ambiciosa reforma de l’espai digital, un conjunt complet de noves normes per a tots els serveis digitals, incloses les xarxes socials, els mercats en línia i altres plataformes en línia que operen a la Unió Europea: els serveis digitals Act i la Llei de mercats digitals.

Els valors europeus són el centre de les dues propostes. Les noves normes protegiran millor els consumidors i els seus drets fonamentals en línia i conduiran a mercats digitals més justos i oberts per a tothom. Un llibre de normes modern a tot el mercat únic fomentarà la innovació, el creixement i la competitivitat i proporcionarà als usuaris serveis en línia nous, millors i fiables. També donarà suport a l’ampliació de plataformes més petites, petites i mitjanes empreses i empreses emergents, proporcionant-los un fàcil accés als clients de tot el mercat únic, tot reduint els costos de compliment.

A més, les noves normes prohibiran les condicions injustes imposades per les plataformes en línia que s’han convertit o s’espera que es converteixin en portadors del mercat únic. Les dues propostes són el nucli de l’ambició de la Comissió de fer aquesta dècada digital d’Europa.

La vicepresidenta executiva de l'Era Digital, Margrethe Vestager, va dir: "Les dues propostes tenen un propòsit: assegurar-nos que, com a usuaris, tinguem accés a una àmplia selecció de productes i serveis segurs en línia. I que les empreses que operen a Europa puguin competir lliurement i equitativament en línia tal com ho fan fora de línia. Aquest és un món. Hauríem de poder comprar de manera segura i confiar en les notícies que llegim. Perquè el que és il·legal fora de línia és igualment il·legal en línia ”.

El comissari del mercat interior, Thierry Breton, va dir: "Moltes plataformes en línia han arribat a tenir un paper central en la vida dels nostres ciutadans i empreses, i fins i tot de la nostra societat i la democràcia en general. Amb les propostes d’avui, organitzem el nostre espai digital per a les properes dècades. Amb regles harmonitzades, ex ante obligacions, una millor supervisió, una execució ràpida i sancions dissuasòries, ens assegurarem que qualsevol persona que ofereixi i utilitzi serveis digitals a Europa es beneficiï de seguretat, confiança, innovació i oportunitats de negoci ".

Llei de serveis digitals

El panorama dels serveis digitals és significativament diferent actualment de fa 20 anys, quan es va adoptar la Directiva sobre comerç electrònic. Els intermediaris en línia s’han convertit en actors vitals de la transformació digital. Les plataformes en línia, en particular, han creat avantatges significatius per als consumidors i la innovació, han facilitat el comerç transfronterer dins i fora de la Unió, així com han obert noves oportunitats a una gran varietat d’empreses i comerciants europeus. Al mateix temps, es poden utilitzar com a vehicle per difondre contingut il·legal o vendre productes o serveis il·legals en línia. Alguns actors molt grans han sorgit com a espais quasi públics per compartir informació i comerç en línia. Han tingut un caràcter sistèmic i comporten riscos particulars per als drets dels usuaris, els fluxos d'informació i la participació pública.

Segons la Llei de serveis digitals, s’aplicaran obligacions vinculants a tota la UE a tots els serveis digitals que connectin els consumidors amb béns, serveis o contingut, inclosos els nous procediments per retirar més ràpidament el contingut il·legal, així com la protecció integral dels drets fonamentals dels usuaris en línia. El nou marc reequilibrarà els drets i les responsabilitats dels usuaris, les plataformes intermediàries i les autoritats públiques i es basa en valors europeus, inclosos el respecte dels drets humans, la llibertat, la democràcia, la igualtat i l’estat de dret. La proposta complementa el Pla d’acció de la democràcia europea amb l'objectiu de fer les democràcies més resistents.

Concretament, la Llei de serveis digitals introduirà una sèrie de noves obligacions harmonitzades a tota la UE per als serveis digitals, graduades acuradament en funció de la mida i l’impacte d’aquests serveis, com ara:

 • Normes per eliminar productes, serveis o continguts il·legals en línia;
 • garanties per als usuaris el contingut de les quals ha estat suprimit erròniament per les plataformes;
 • noves obligacions per a les plataformes molt grans que prenguin accions basades en el risc per evitar l'abús dels seus sistemes;
 • àmplies mesures de transparència, incloses la publicitat en línia i els algorismes utilitzats per recomanar contingut als usuaris;
 • nous poders per examinar el funcionament de les plataformes, fins i tot facilitant l'accés dels investigadors a les dades clau de la plataforma;
 • noves normes sobre la traçabilitat dels usuaris empresarials als mercats en línia, per ajudar a rastrejar els venedors de béns o serveis il·legals i;
 • un procés de cooperació innovador entre les autoritats públiques per garantir una aplicació efectiva a tot el mercat únic.

Les plataformes que arriben a més del 10% de la població de la UE (45 milions d’usuaris) es consideren de naturalesa sistèmica i estan sotmeses no només a obligacions específiques de control dels seus propis riscos, sinó també a una nova estructura de supervisió. Aquest nou marc de responsabilitat estarà format per una junta de coordinadors nacionals de serveis digitals, amb poders especials per a la Comissió en la supervisió de plataformes molt grans, inclosa la capacitat de sancionar-les directament.

Llei de mercats digitals

La Llei de mercats digitals aborda les conseqüències negatives derivades de certs comportaments de les plataformes que actuen com a "porters" digitals per al mercat únic. Es tracta de plataformes que tenen un impacte significatiu en el mercat intern, que serveixen com a porta d’entrada important per als usuaris empresarials per arribar als seus clients i que gaudeixen, o gaudiran previsiblement, d’una posició consolidada i duradora. Això els pot atorgar el poder d’actuar com a creadors de normes privades i de funcionar com a colls d’ampolla entre les empreses i els consumidors. De vegades, aquestes empreses tenen control sobre ecosistemes de plataformes senceres. Quan un guardià participa en pràctiques comercials deslleials, pot evitar o frenar serveis valuosos i innovadors dels seus usuaris i competidors empresarials per arribar al consumidor. Alguns exemples d’aquestes pràctiques inclouen l’ús deslleial de dades d’empreses que operen en aquestes plataformes o situacions en què els usuaris estan connectats a un servei concret i tenen opcions limitades per canviar a un altre.

La llei de mercats digitals es basa en l’horitzontal Plataforma per a la regulació empresarial, sobre les conclusions de la UE Observatori de l'economia de la plataforma en línia, i sobre l'àmplia experiència de la Comissió en el tracte amb mercats en línia mitjançant l'aplicació de la llei de la competència. En particular, estableix normes harmonitzades que defineixen i prohibeixen aquestes pràctiques injustes per part dels porters i proporciona un mecanisme d'aplicació basat en investigacions de mercat. El mateix mecanisme garantirà que les obligacions establertes al reglament es mantinguin actualitzades en la realitat digital en constant evolució.

Concretament, la Llei de mercats digitals:

 • Sol·liciteu només als principals proveïdors de serveis bàsics de la plataforma més propensos a pràctiques deslleials, com ara motors de cerca, xarxes socials o serveis d’intermediació en línia, que compleixin els criteris legislatius objectius per ser designats com a porters;
 • definiu llindars quantitatius com a base per identificar presumptes porters. La Comissió també tindrà facultats per designar empreses com a porters després d'una investigació de mercat;
 • prohibir una sèrie de pràctiques clarament injustes, com ara bloquejar els usuaris per desinstal·lar qualsevol aplicació o programari preinstal·lat;
 • exigir als porters que posin en marxa de manera proactiva determinades mesures, com ara mesures específiques que permetin que el programari de tercers funcioni i interoperi adequadament amb els seus propis serveis;
 • imposar sancions per incompliment, que podrien incloure multes de fins al 10% de la facturació mundial del porter, per garantir l'eficàcia de les noves normes. Per als infractors recurrents, aquestes sancions també poden implicar l'obligació de prendre mesures estructurals, que s'estenguin potencialment a la desinversió de determinades empreses, on no hi hagi cap altra mesura alternativa igualment eficaç per garantir el compliment, i;
 • permetre a la Comissió dur a terme investigacions de mercat específiques per avaluar si cal afegir noves pràctiques i serveis de gatekeeper a aquestes normes, per garantir que les noves normes de gatekeepers mantinguin el ritme ràpid dels mercats digitals.

Propers passos

El Parlament Europeu i els estats membres debatran les propostes de la Comissió en el procediment legislatiu ordinari. Si s’adopta, el text final s’aplicarà directament a tota la Unió Europea.

Fons

La llei de serveis digitals i la llei de mercats digitals són la resposta europea al procés de reflexió profunda en què la Comissió, els estats membres de la UE i moltes altres jurisdiccions s’han compromès en els darrers anys per entendre els efectes que la digitalització i, més concretament, les plataformes en línia tenen. drets fonamentals, competència i, més generalment, sobre les nostres societats i economies.

La Comissió va consultar una àmplia gamma d’interessats en la preparació d’aquest paquet legislatiu. Durant l’estiu de 2020, la Comissió va consultar les parts interessades per donar més suport a la tasca d’anàlisi i recopilació d’evidències per abastar els problemes específics que poden requerir una intervenció a nivell de la UE en el context de la llei de serveis digitals i la nova eina de competència, que va servir com a base per a la proposta de la Llei de mercats digitals. Les consultes públiques obertes en preparació del paquet d'avui, que es van desenvolupar del juny del 2020 al setembre del 2020, van rebre més de 3,000 respostes de tot l'espectre de l'economia digital i de tot el món. 

Més informació

Preguntes i respostes sobre la llei de serveis digitals

Preguntes i respostes sobre la llei de mercats digitals

Pàgina de dades: La llei de serveis digitals

Pàgina de dades: The Digital Markets Act

Resultats de la consulta pública sobre la Llei de serveis digitals

Resultats de la consulta pública sobre una nova eina de competència

Lloc web sobre procediments antimonopoli

Pla d’acció de la democràcia europea

Directrius polítiques del president von der Leyen

Fulletó: Com configuren les nostres plataformes en línia les nostres vides i empreses?

 

Seguir llegint
anunci

Twitter

Facebook

Tendències